Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

We sluiten 2022 af, op naar 2023

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Ook de maand december ontsnapte niet aan de trend van 2022. De uitspraken van centrale banken bleven een prominente rol spelen op de aandelenkoersen. Door de lagere inflatiecijfers van november hoopten beleggers op een mildere koers van centrale banken en minder en lagere rentestijgingen in de toekomst.

Op 14 december verhoogde de Fed, de Amerikaanse Centrale Bank, de rente met 50 basispunten, een zachtere renteverhoging ten opzichte van de vorige renteverhoging van 75 basispunten. Dit was naar marktverwachtingen. Wat het enthousiasme van beleggers naar beneden haalde waren de commentaren van Fed-voorzitter Jerome Powell: “De verwachting is dat de diensten inflatie niet zo snel zal dalen, dus we zullen ermee moeten blijven kampen”, zei Powell in de persconferentie van woensdag. “Het kan zijn dat we de rente nog moeten verhogen om tot de eindstreep te geraken.”  De toon was niet anders in Europa: net als haar Amerikaanse ambtsgenoot sprak Lagarde straffe taal. Ook de ECB zal, zonder het tempo te vertragen, de rente verder moeten verhogen om prijsstabiliteit te bekomen. De ECB verhoogde eveneens de rente al op 15/12 met 50 basispunten. De marktconsensus verwacht dat de depositorente van de ECB volgend jaar stelselmatig naar 3% zou evolueren.

Verdere rentestijgingen voeden opnieuw de vrees dat deze uiteindelijk de economie toch in een recessie zouden brengen. De SP500 verloor na deze uitspraken meteen 2,5% en ook Europese beurzen doken in het rood.  Het blijkt dat beleggers wat van het enthousiasme hebben verloren na een goede herfstperiode op de beurs.

2023: licht aan het einde van de tunnel?

Over 2023 zijn de standpunten erg verdeeld. Volgens sommigen herstelt de economie zich reeds in het voorjaar, anderen gaan uit van een recessie in de eerste helft van het jaar. Volgens verschillende analisten is de kans op een “milde recessie” groot. Een “milde recessie” houdt een beperkte inkrimping van de economie in en deze inkrimping is eerder kort van aard.

Voor 2023 zal inflatie een doorslaggevende factor zijn. Als de inflatie verder vertraagt zullen de centrale banken minder druk voelen om deze verder te bestrijden. Dit zou alvast de economische activiteit minder afremmen. Een recessie vermijden is dus nog steeds mogelijk, maar de huidige toon van centrale banken duidt nog steeds aan dat ze een beleid zullen voeren om de economie af te remmen en zodoende prijsstabiliteit te bekomen.

Voor Europa blijft het conflict in Oekraïne steeds een risico wanneer we spreken over toekomstige gasbevoorrading. Momenteel blijven de Europese gasvoorraden comfortabel, maar de winter staat nog voor de deur. Als de vraag echter toeneemt, kunnen de prijzen weer stijgen, wat de inflatie zou opdrijven.

Maar er zijn ook zekere lichtpunten.

Op lokaal gebied verwacht de NBB geen recessie voor België. In het laatste kwartaal van 2022 zou de Belgische economie wel krimpen, maar volgens de NBB zou deze in het voorjaar van de 2023 al herstellen. De NBB maakt zich echter zich zorgen over de Belgische begrotingstekorten en de concurrentiepositie door stijgende loonkosten.

Door alle doorgevoerde rentestijgingen verwachten de meeste analisten dat de inflatiepiek achter ons ligt. Dit voedt de hoop dat de centrale banken in 2023 op het vlak van rentestijgingen de pauzeknop zullen indrukken. Analisten speculeren momenteel of centrale banken in 2023 het geweer van schouder zullen veranderen van een inflatiebestrijdend beleid naar een groeistimulerend beleid. In het Fed- of ECB-jargon spreken we van een “Pivot”: hier wordt de overgang gemaakt naar rentedalingen als de economie krimpt. Dit scenario is vrij onwaarschijnlijk aangezien de inflatiecijfers sterker zouden moeten dalen en de werkgelegenheid drastisch zou moeten verslechteren voor een dergelijke omwenteling.

De Chinese economie was dit jaar onder druk door problemen op de vastgoedmarkt en door het strenge COVID-beleid van de overheid. De Chinese overheid nam echter verschillende maatregelen om de vastgoedmarkt te ondersteunen. Bij een volledige heropening van de economie zou dit zuurstof geven aan de globale economie, vooral door bevoorradingszekerheid van onderdelen en andere producten aan te bieden.

De beurst stelde teleur in 2022 en dit heeft als gevolg ook waarderingen aantrekkelijker gemaakt. Al kunnen waarderingen uiteraard in de toekomst ook nog onder druk komen, hebben we vandaag toch een interessanter vertrekpunt met betrekking tot waarderingen in de VS of Europa tegenover een jaar geleden.

Obligaties zijn terug van weggeweest: beleggers hebben intussen alternatieven gevonden voor aandelen. Door de lage renteomgeving hebben obligaties de afgelopen jaren weinig opties geboden voor obligatiebeleggers, waardoor velen eerder een inkomen moesten zoeken in dividendaandelen. De situatie is nu veranderd, waardoor beleggers vandaag terug een opportuniteit hebben om hun portefeuille te diversifiëren met obligaties.

We zullen in 2023, en zeker in de eerste jaarhelft, nog niet verlost zijn van volatiele periodes. Maar het blijft belangrijk om ook in 2023 rekening te houden met een lange termijnstrategie. Momenteel biedt cash, ondanks de renteverhogingen, nog steeds een negatieve reële rente ten opzichte van de inflatie. Markten proberen steeds vooruit te lopen en wie wacht op een herstel loopt de kans om de betere beursdagen te missen. Het is dus meer dan ooit belangrijk om zijn portefeuille goed te diversifiëren en op koers te blijven met zijn strategie.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om