Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect

Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om persoonlijke info los te krijgen. Maar hoe gaan zij precies te werk? En hoe kan u op tijd de signalen herkennen? Één ding is zeker: het aantal slachtoffers neemt stelselmatig toe.

Kort samengevat: social engineering is een techniek waarbij oplichters psychologische manipulatie inzetten. Hiermee willen ze mensen aanzetten om persoonlijke gegevens te delen of toegang te geven tot hun apparaten en systemen.

Veelvoorkomende social engineering-tactieken

Oplichters gebruiken een aantal go-to tactieken. Denk aan ID-spoofing waarbij ze e-mails of sms’en versturen die van gekende organisaties lijken te komen. Houd daarom bij welke communicatie u goedgekeurd hebt om te ontvangen en via welke kanalen dit normaal gezien gebeurt. Een e-mail of sms ontvangen van een bedrijf dat u kent? Maar geen idee of u toestemming hebt gegeven om deze te ontvangen? Contacteer de organisatie via een ander kanaal om te bevestigen of het bericht echt is.

Ook urgentie is een veelgebruikte tactiek. Het doel van cybercriminelen? Mensen overtuigen om belangrijke informatie te sturen of toegang te geven tot hun apparaten. Alle vragen om direct actie te ondernemen, zijn bijna zeker social engineering-pogingen. Vooral als het gaat over betalingen of het wijzigen en bevestigen van wachtwoorden. Oplichters weten dat druk zetten of dreigen met het verlies van gegevens of geld, mensen aanzet tot impulsief handelen. Open dus alleen links of bestanden van betrouwbare bronnen.

Oefenen de cybercriminelen geen druk uit? Dan gebruik ze waarschijnlijk een loktactiek. In plaats te focussen op angst, zetten ze in op nieuwsgierigheid. Een sms of e-mail ontvangen waarin ze u feliciteren met het winnen van een loterij waaraan u nooit hebt meegedaan? Hoogstwaarschijnlijk is het oplichterij. Hetzelfde geldt voor een deal die te mooi klinkt om waar te zijn. Nieuwsgierig zijn is een menselijke eigenschap en het is net dit gevoel dat criminelen uitbuiten.

Complexe social engineering-aanvallen

Social engineering-aanvallen voorkomen, is eenvoudig als u de signalen herkent. En toch bestaan er ook complexere aanvallen, zoals pretexting. Dit is een strategie waarbij scammers vertrouwen opbouwen bij hun doelwit door meerdere berichten te sturen voordat ze gevoelige gegevens vragen. En ook de vooruitgang op vlak van kunstmatige intelligentie heeft invloed op social engineering-aanvallen. Via IA kunnen criminelen in meerdere talen geloofwaardigere berichten genereren.

Veilig online blijven

Social engineering is dus zeker niet nieuw, maar blijft zich wél ontwikkelen. Net daarom is het belangrijk om altijd na te denken voordat u reageert op berichten die u niet verwachtte. Neem ook zeker de nodige voorzorgsmaatregelen om uw apparaten te beschermen. Enkele tips:

  • Werk uw wachtwoorden regelmatig bij.
  • Kies voor moeilijk te raden wachtwoorden.
  • Blokkeer afzenders die u niet herkent.
  • Zorg ervoor dat uw besturingssystemen up-to-date zijn.
  • Installeer steeds up-to-date antivirusbescherming op uw apparaten.

Door waakzaam te blijven en de juiste stappen te nemen om uw apparaten te beschermen, blijft u veilig online.