Begin met beleggen onder de juiste voorwaarden

Beleggen lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste tips wordt het eenvoudiger.

Alles over beleggen

Beleggen, een verstandige keuze?

Beleggen houdt risico in. Maar het nemen van risico’s gaat vaak hand in hand met een hoog potentieel rendement. Lees ons artikel en ontdek de belangrijkste redenen om te beginnen met beleggen.

Beleggingsrisico's

Beleggen houdt risico in. Lees wat u moet weten voordat u gaat beleggen om uw risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Misvattingen over beleggen

Beleggen kan u misschien een beetje nerveus maken. In dit artikel ontkrachten we enkele van de grote mythen over beleggen.

Enkele definities:

Aandeel

Een aandeel is een effect dat een deel van het kapitaal van een onderneming vertegenwoordigt. Door aandelen te kopen, helpt u een onderneming met het opstarten van haar activiteiten of de financiering van haar groei.

Als beleggers aandelen kopen van een onderneming, worden ze aandeelhouders en verwerven ze rechten als mede-eigenaar van die onderneming. Dit houdt in dat ze kunnen delen in de winst van het bedrijf als het goed gaat, maar ook dat ze verliezen kunnen lijden als het minder goed gaat.

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om die geheel of gedeeltelijk uit te keren aan de aandeelhouders. Zij ontvangen dan dividenden.

Aandelen houden een bepaald risico in. Omdat hun waarde voortdurend schommelt, weet u nooit van tevoren hoeveel u voor uw aandelen zult krijgen als u ze verkoopt.

Beleggingsfonds

De meeste fondsen zijn ICB’s: instellingen voor collectieve belegging. Een ICB kan worden gezien als een bedrijf dat het spaargeld van diverse beleggers samenbrengt in een grote pot, en die vervolgens belegt. De meest voorkomende ICB’s zijn beveks: beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal. Het totale bedrag dat deze fondsen kunnen beleggen, kan variëren. Hoe meer beleggers in het fonds, hoe meer geld het fonds bevat om te beleggen en omgekeerd.


De beleggingen van het fonds worden gedaan door fondsbeheerders, volgens een vastgestelde strategie en voorwaarden. Ze kunnen beleggen in:

 

– Aandelen
– Obligaties

Vastgoedcertificaten

– Liquiditeiten


Er bestaat een uitgebreid en divers aanbod van beleggingsfondsen.

ETF (Tracker)

Een tracker is een beleggingsinstrument dat de prestaties van bijvoorbeeld een beursindex, een aandelen-, obligatie- of valutakorf, of grondstoffen volgt.

Net als fondsen geven trackers u met één enkele transactie toegang tot een gespreide portefeuille.

Net als aandelen noteren trackers aan de beurs, waar ze ook continu worden verhandeld.

Obligatie

Als u een obligatie koopt, leent u voor een bepaalde periode geld uit aan een bedrijf of overheidsinstantie. In ruil voor dat geld betaalt het bedrijf of de overheid u interest. Op de eindvervaldag krijgt u het uitgeleende bedrag terugbetaald.

Naast het aangaan van een lening bij de bank of het uitgeven van aandelen, kan een bedrijf dus ook obligaties uitgeven om geld te verzamelen om zijn groei te financieren.

De meeste obligaties hebben een vaste looptijd en vervaldatum. U weet dus precies wanneer u uw geld terugkrijgt.

Bron: Wikifin

Alles over orders

Klaar om te beleggen bij MeDirect? Ontdek via onze educatieve pagina hoe u een order kan plaatsen, welke ordertypes beschikbaar zijn, en hoe u de orderduur kan instellen.

5 tips om te beginnen met beleggen

Enkele tips om te starten met aandelen

Financiële tips die ik eerder had willen weten

MeDirect webinars

In samenwerking met fondsenhuizen en een gerenommeerde geldexpert, organiseert MeDirect verschillende webinars gericht op beleggen.

Onze beleggingsartikels

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. MeDirect geeft geen beleggingsadvies.