Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: de granolas of Magnificient 7? Of allebei?

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect

Ook in maart stegen de markten naar nieuwe hoogtes, net zoals de afgelopen maanden. Zowel in Europa als in de VS zien we tweecijferige prestaties, en de Japanse beurs stijgt zelfs boven de 20% uit. Maar de groeimarkten, die blijven zwak presteren. De Hang Seng Index (China – Hong Kong) en de Bovespa (Brazilië) kennen sinds begin dit jaar zelfs een negatieve prestatie.

Bron: Google

Japan spurt verder de hoogte in

De spectaculaire stijging van de Japanse markt kent verschillende oorzaken. Zo zijn er op dit moment een aantal veranderingen rond bedrijfscultuur en rapportering gaande. Waar ze in Japan voorheen zeer conservatief waren, evolueren ze nu naar een meer internationale aanpak, om het vertrouwen van de beleggers te verhogen.

Verder maakte de Japanse centrale bank komaf met de negatieve rentes. En door het uitblijven van rentedalingen in Europa en de VS, geniet de Japanse exporteconomie van een zwakke Yen tegenover een sterkere USD en EUR. De PMI van de Japanse dienstensector maakte in maart dan ook een mooie sprong, van 52.9 naar 54.9.

Amerikaanse en Europese beleggers blijven hoopvol

Al sinds het laatste kwartaal van 2023 is er een beursrally bezig, en het positieve sentiment bij beleggers houdt ook nu nog aan. In 2023 werden beleggers nog gedreven door de verwachting van een snelle rentedaling, als gevolg van de dalende inflatie en de vertragende economie. Die verwachting hebben ze echter de voorbije maanden al meermaals moeten bijstellen.

Wel zijn er grote verschillen tussen de VS en Europa.

De Amerikaanse economie staat te sterk voor een rentedaling (op zeer korte termijn)

Toen de Amerikaanse inflatiecijfers in maart hoger uitvielen dan verwacht, kende de Amerikaanse beurs een vijftal mindere dagen. Gelukkig slaagde de Fed erin om de markten meteen terug in positief territorium te sturen. Fed-voorzitter Powell herhaalde dat hij voor dit jaar nog steeds 3 renteverlagingen verwacht. Een aankondiging die de beleggers hoopvol stemde.

Toch is de Fed helemaal niet gehaast met zijn rentedalingen. De Amerikaanse economie doet het niet zo slecht, en de groeiverwachtingen voor 2024 werden net nog naar boven bijgesteld, van 1,4% (3 maanden geleden) naar 2,1%.

Ook de werkloosheidscijfers blijven laag, ondanks een lichte toename in februari. En dat terwijl de job vacancies (het aantal openstaande jobs) hoog blijft. Onderstaande grafiek zet het aantal openstaande jobs (in duizendtallen) af tegenover de werkloosheidsgraad in de VS, en laat zien dat beide nog steeds ver uit elkaar liggen.

Bron: Trending Economics 23/03/2024

Dit alles verklaart waarom de centrale bank niet gehaast is met zijn rentedalingen. De groeicijfers versnellen en de jobmarkt trekt aan. De inflatie is nog steeds hoger dan gemiddeld, maar niet meer acuut hoog. Door de sterke economie zal de rente waarschijnlijk dus iets later en zachter dalen dan eerder verwacht.

Toch ook positieve signalen in Europa

Hoewel de ECB haar rente nog steeds ongewijzigd houdt, kende Europa wel al een eerste renteverlaging. De Zwitserse centrale bank beet de spits af, en verraste met een rentedaling van 0,25%. Maar het blijft dus uitkijken naar de eerste rentedalingen van de ECB zelf.  

Toch is de situatie in Europa minder rooskleurig dan in de VS. Een recessie lijkt voorlopig afgewend, maar de groei is zeker niet even sterk als in Amerika. Ook verhoogde de ECB de inflatieverwachting voor 2024 van 2,3% naar 2,7%, en verlaagde ze de groeiprognoses van 0,8% naar 0,6%.

De markt verwacht dat de ECB vanaf mei meer duidelijkheid zal geven over de rente, en dat ze daarbij vooral zal kijken naar zowel de winstgevendheid van bedrijven als naar het effect van de loonstijgingen.

Toch zijn er ook positieve signalen. De order books (nieuwe orders bij bedrijven) dalen vandaag minder snel dan voorheen, en het ondernemersvertrouwen is op het hoogste punt sinds meer dan een jaar. Ook hebben Europese bedrijven vandaag minder last van lange levertijden bij hun leveranciers.

In maart steeg de Europese PMI van 49.2 naar 49.9. Hiermee zitten we niet ver van de 50, het kantelpunt waarbij we een toename van de economische activiteit verwachten, en er dus opnieuw sprake is van groei. Wel is dit een gemiddelde van de maakindustrie en de diensteneconomie samen, en is de stijging vooral te danken aan de dienstensector. De stijging van de loonkosten blijft daarbij een risico.

Focus op de Europese GRANOLAS

De voorbije maanden hebben we het al vaak gehad over de Magnificent 7, één voor één sterk presterende Amerikaanse tech-bedrijven. De Magnificent 7 is een verdere uitbreiding van de GAFA’s, met onder andere steraandeel NVIDIA, dat zijn waarde dit jaar al bijna heeft verdubbeld. En ondertussen heeft ook Europa zijn eigen aandelen om in het oog te houden de GRANOLA’s.

De GRANOLAS bestaan uit 11 bedrijven in sterke en stabiele Europese sectoren, zoals de gezondheidszorg, basisconsumptiegoederen en technologie. Ze behoren tot de meest waardevolle aandelen van het continent en delen een solide winstgroei, lage volatiliteit, hoge en stabiele marges, sterke balansen en duurzame dividenden als belangrijkste kenmerken. Ook al doen ze het vandaag niet allemaal even goed, over het algemeen kennen ze een dividendrendement met een bereik tussen de 2,0% en 2,5%.

AandeelSectorBeursPrestatie sinds start van het jaar (22/03/2024)
ASMLTechnologieAmsterdam+36,40%
Astra ZenecaHealth CareLonden-3,34%
GSKHealth CareLonden+14,27%
L’OréalConsumptieParijs-2,51%
LVMHConsumptieParijs+14,61%
NestléConsumptieZurich-4,97%
NovartisHealth CareZurich-2,39%
Novo NordiskHealth CareKopenhagen+27,27%
RocheHealth CareZurich-10,54%
SanofiHealth CareParijs-2,46%
SAPTechnologieFrankfurt+31,27%

De GRANOLAS en hun prestaties sinds begin 2024, dit op 22/03/2024

Het acroniem ‘GRANOLAS’ zag in 2020 voor het eerst het licht bij Goldman Sachs. Daar ging men ervan uit dat de VS altijd de winnaar zou blijven op technologisch vlak, en dat Europa eerder de leiding zou nemen in een aantal andere sectoren, zoals gezondheidszorg en basisconsumptie. De GRANOLAS zijn dus niet enkel tech-aandelen, en veel meer gediversifieerd dan de Amerikaanse Magnificent 7.

Ook de omvang van de bedrijven is anders dan in de VS. Dit zijn allemaal grote bedrijven, maar anders dan in de Magnificent 7 zijn er geen met een marktkapitalisatie van boven het triljard. Enkel Tesla valt in de Magnificent 7 onder deze drempel. Het grootste bedrijf binnen de GRANOLAS, het Deense Novo Nordisk heeft, omgerekend in euro, een marktkapitalisatie van ongeveer 410 miljard euro.

De GRANOLAS zetten een sterke prestatie neer, beter dan de algemene Europese index volgens Morningstar. Wel moeten ze sinds 2023 de Magnificent 7 laten voorgaan, want door de recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie zijn die aandelen enorm gestegen. Toch zitten er dankzij AI ook in de GRANOLAS 2 belangrijke uitschieters: ASML, dat machines levert aan chipfabrikanten, en SAP. Beide tech-bedrijven genieten overduidelijk van een AI-boost.

Ook de pharma heeft trouwens heel wat te winnen bij AI. Dankzij AI gaat de analyse van testresultaten sneller en nauwkeuriger dan ooit, wat de ontwikkeling van nieuwe medicatie in een stroomversnelling brengt. Zo floreert Novo Nordisk vandaag met het diabetesmedicijn Ozempic, en heeft het recent ook een aantal bedrijven actief in biotech en medicatieontwikkeling overgenomen, zoals het Amerikaanse Catalent.

Bron: Morningstar, februari 2024

Misschien volgen de Europese GRANOLAS met hun verschillende sectoren wel het belangrijkste beleggingsadvies van MeDirect: diversificatie!


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om