Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Top 5 Fondsen met een Gold rating: Comgest aan kop

Bron: Morningstar 15/04/19

Fondsanalisten van Morningstar beoordelen beleggingsfondsen aan de hand van vijf pijlers. De hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating is Gold. Deze week de vijf best presterende fondsen die deze rating in de afgelopen drie jaar hebben gedragen.

Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van twee verschillende ratings: de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en de Morningstar Analyst Rating, ofwel de medals. Waar de sterren een puur kwantitatieve maatstaf is voor de historische prestaties van beleggingsfondsen, is de Morningstar Analyst Rating een vooruitkijkend kwalitatief oordeel.

Fondsanalisten van Morningstar maken bij het beoordelen van beleggingsfondsen gebruik van een raamwerk dat rust op vijf pijlers. Dit zijn de zogenaamde vijf P’s: People, Process, Parent, Performance en Price. De uiteindelijk toegekende Morningstar Analyst Rating zegt iets over de verwachting van de fondsanalisten ten aanzien van het fondsrendement versus de benchmark en vergelijkbare fondsen over een volledige beleggingscyclus.

Het interessantst voor beleggers zijn de zogenaamde medalists, ofwel fondsen met een Bronze, Silver of Gold rating. Een Bronze rating wordt aan een fonds toegekend wanneer de fondsanalisten verwachten dat het ofwel de benchmark of de concurrentie zal weten te verslaan, maar niet beide. Dat is wel het geval voor fondsen met een Silver en Gold rating, waarbij het onderscheid tussen de twee ratings is dat voor Gold fondsen de fondsanalisten de allerhoogste convictie hebben.

Dan is er nog de Neutral rating, die wordt toegekend aan fondsen die naar verwachting redelijk marktconform zullen presteren. Het laagste oordeel, de Negative rating , is voor fondsen waarvan de analisten denken dat deze zullen achterblijven bij zowel de benchmark als de categorie.

Niet makkelijk

Het hoogste positieve oordeel, de Gold-rating, wordt niet gemakkelijk uitgesproken. Op het moment van schrijven hebben 86 in Europa beschikbare fondsen een Gold rating. Daarvan hebben slechts 31 van deze fondsen de Gold rating over een onafgebroken periode van 3 jaar.

De top 5 van deze week bevat de best presterende fondsen onder dit selecte gezelschap over die periode van 3 jaar. Daarbij zijn de fondsen geselecteerd op basis van hun rangschikking in de relevante categorie op basis van hun 3-jaarsrendement.

Comgest Growth Europe op 1

Op de hoogste trede van het podium staat Comgest Growth Europe. Het fonds beschikt over een sterk beheersteam, een gedisciplineerde groeistrategie en een uitstekend track record op lange termijn. De beleggingsaanpak is uitsluitend gericht op kwaliteitsbedrijven die onafhankelijk van de economische cyclus kunnen groeien. Deze bedrijven hebben over het algemeen een dominante industriële positie, solide management en een gezonde balans. Aandelen die behoren tot de meest cyclische sectoren, inclusief financials, zijn daarom bewust uitgesloten.

Omgekeerd geeft het team de voorkeur aan sectoren zoals consumentengoederen, technologie of gezondheidszorg waarin bedrijven een sterk concurrentievoordeel kunnen hebben en een duurzame groei kunnen bieden. Onlangs zijn de online mode-retailer Asos en biotech-leverancier Lonza aan de portfolio toegevoegd. De aanpak is gericht op de lange termijn en de 30 effecten in de portefeuille zijn opmerkelijk stabiel. Een solide, stabiel en ervaren team zet deze onderscheidende strategie goed in. Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis hebben meer dan 25 jaar ervaring en werken al meer dan 10 jaar samen.

Zijn de drie genoemde managers in het fonds, maar zoals bij alle Comgest-fondsen, is het portefeuillebeheer zeer collegiaal. Elk investeringsidee wordt uitgebreid besproken tussen de acht leden van het Europese aandelen-team. Elk van hen voert diepgaand onderzoek uit op slechts een twaalftal aandelen. Het team heeft op lange termijn een indrukwekkend palmares opgebouwd.

Top 5 Fondsen met een Gold rating

Beleggingsfonds Morningstar Analyst Rating Morningstar Rating Overall  Base Currency  ISIN
Comgest Growth EUR Acc  Gold ★★★★  Euro IE0004766675
First State China Growth Fund Class I (Accumulation) USD  Gold ★★★★★ US Dollar IE0008368742
First State Asian Equity Plus Fund  Gold ★★★★★ US Dollar IE00B067MR52
Man GLG Japan CoreAlpha Equity Class D EUR  Gold ★★★  Euro IE00BYVDZH74
BlackRock Global Funds – Euro Bond Fund A2  Gold ★★★★★  Euro LU0050372472
Ruime keuze fondsen met Gold rating op het MeDirect platform

Bij MeDirect bieden we een wereldwijde selectie van meer dan 500 fondsen* zonder instap- en uitstapkosten. Daartussen vindt u ook een ruime selectie aan fondsen met een Morningstar Gold Rating, waaronder vier van de in bovenstaande tabel vermelde fondsen. Op elk fondsenrapport op de website vindt u aan de linkerzijde in de kolom ‘Kenmerken’ alle info terug over de ratings.

*Fonds is de populaire naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Belegging). Een ICB is een instelling die het ingebrachte geld van verschillende beleggers samenbrengt en investeert in diverse beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, cash enz. met risicospreiding als gevolg. U moet de KIID en prospectus lezen en beoordelen voordat u overgaat tot een belegging. De KIID geeft de doelstellingen, het beleggingsbeleid, risico’s en voordelen, kosten en prestaties uit het verleden van het fonds.

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? 

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.