Bron: MeDirect.
Inloggen met een wachtwoord en gebruikersnaam: het gaat snel, maar is het ook veilig? Meer was er vroeger niet nodig om toegang te krijgen tot accounts, tot de opkomst van geavanceerde cyberaanvallen de beperkingen ervan blootgelegde. Het gevolg? Financiële instellingen, zoals MeDirect, gaan resoluut voor multifactor-authenticatie (MFA) om uw financiële gegevens extra te beveiligen. Wat MFA precies inhoudt en hoe het uw gegevens beveiligt, ontdekt u hieronder.
Versterking van beveiligingslagen
Multifactor-authenticatie is kort samengevat een manier om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Zo vraagt het personen, bij het inloggen op hun account, om hun identiteit te bewijzen via twee of meer authenticatiefactoren. Die kunnen we indelen in drie categorieën:
- “Iets dat u weet”: wachtwoorden, pincodes en beveiligingsvragen.
- “Iets dat u hebt”: smartphones, tokens, key fobs of smartcards.
- “Iets dat u bent”: biometrics zoals vingerafdrukken, stem of gezichtsherkenning.
Door een aantal van deze factoren te combineren, vermindert multifactor-authenticatie het risico op ongeoorloofde toegang aanzienlijk. Volgens Microsoft kan MFA zelfs “99,9 procent van de aanvallen op uw accounts voorkomen.” MFA is dus bijzonder effectief om actoren met slechte intenties tegen te gaan.
Telewerken veiliger maken
MFA is meer dan ooit een prioriteit. Zeker nu de inburgering van telewerk het beveiligen van online bankieren uitdagender maakt.
MFA speelt hierop in door een extra beschermingslaag te creëren voor gebruikers die via verschillende locaties en apparaten toegang hebben tot persoonlijke of zakelijke bankrekeningen. Of u nu thuis of op café werkt, MFA zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang krijgen.
Dit beveiligingsniveau is vanzelfsprekend bijzonder belangrijk voor financiële instellingen, zoals MeDirect, die aan strenge regelgeving en nalevingsnormen moeten voldoen. MFA sluit aan bij de vereisten door beveiligingsprotocollen te verbeteren en toewijding te tonen om klantgegevens te beschermen.
Risico’s van wachtwoorden beperken
Bovendien is MFA extra effectief omdat het rekening houdt met het menselijke aspect. Wachtwoorden blijven kwetsbaar omdat we als mens de neiging hebben om wachtwoorden te hergebruiken of in phishing te trappen. MFA speelt hierop in door extra authenticatiefactoren te introduceren. Zelfs als een wachtwoord gecompromitteerd is, zorgt de tweede of derde factor voor een vangnet.
Kortom: Vandaag is MFA niet alleen een optie, maar ook een noodzaak om onze financiële gegevens te beschermen. Hoe meer beveiligingslagen er zijn, hoe makkelijker het is om geld veilig te houden.