Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Een sterk wachtwoord voor veilig online bankieren

Als digitale bank doen we er alles aan om jouw online veiligheid te garanderen. In dit artikel leggen we uit hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt. Daarnaast delen we enkele tips om je wachtwoorden te beheren en je accounts beter te beveiligen.

Met al die online accounts valt het niet altijd mee om telkens een nieuw wachtwoord te bedenken én te onthouden. We hebben dan ook vaak de neiging om oude wachtwoorden te hergebruiken. De naam van ons huisdier, gevolgd door 1, 2, 3 en een !, onze woonplaats, geboortedatum of favoriete sportteam … Die wachtwoorden hebben één voordeel: ze zijn makkelijk te onthouden. Daar is op zich niets mis mee, alleen zijn we vaak geneigd om op sociale media informatie over dat soort onderwerpen te delen. Opscheppen wanneer je ploeg een belangrijke wedstrijd wint, iedereen laten weten dat je jarig bent …  Maar op die manier maak je het hackers, die met behulp van technologie razendsnel duizenden wachtwoorden kunnen genereren, wel heel gemakkelijk.

Tips voor een veilig wachtwoord

Het lijkt vanzelfsprekend, maar de belangrijkste voorzorg is je wachtwoorden nergens op te schrijven en met niemand te delen. Je weet nooit waar die informatie terecht kan komen, zelfs onbedoeld.

Voor een veilig wachtwoord is ook de lengte en complexiteit van belang. Hackers proberen namelijk zo efficiënt mogelijk te zijn. Ze gebruiken specifieke strategieën en technologieën om eerst de eenvoudigste wachtwoorden te proberen, in de wetenschap dat zo tot veel accounts toegang kunnen krijgen. Als je een lang wachtwoord gebruikt, beginnen ze er waarschijnlijk niet eens aan.

Je kan je wachtwoord niet alleen langer maar ook complexer maken. Gebruik bijvoorbeeld combinaties van cijfers en speciale tekens – en dan hebben we het niet over klassiekers als 123 of !123.

Een sterk en veilig wachtwoord kiezen, betekent trouwens niet dat je er geen relatief gemakkelijk te onthouden elementen in kan verwerken. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van de titel van je favoriete film een citaat uit die film.

Een kluis voor al je wachtwoorden

Er staan oplossingen om je wachtwoorden te beheren en veilig op te slaan. Een wachtwoordmanager genereert zelf wachtwoorden die het de criminelen echt moeilijk maken en slaat die op, zodat jij je hersenen niet telkens hoeft te pijnigen. Om je wachtwoorden te beheren, volstaat het dat je een app downloadt of een browserextensie op je computer installeert. 

Extra beveiliging met tweefactorauthenticatie

Als je je online veiligheid wilt verbeteren zonder al je wachtwoorden te veranderen, is er nog een andere oplossing: tweefactorauthenticatie (2FA). Dat houdt in dat je bij het inloggen op je account per sms een code ontvangt op je smartphone. Die code gebruik je dan om je identiteit te bevestigen.

Deze methode is erg doeltreffend maar jammer genoeg niet op alle sites beschikbaar. Beschouw ze dus als een bijkomende manier om je accounts te beveiligen, als aanvulling op een sterk wachtwoord.

Niemand vindt het leuk om wachtwoorden te bedenken en te beheren, maar het is nog altijd beter dan het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal met al zijn gevolgen. Helaas is het stelen van wachtwoorden niet de enige methode die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot je gegevens. Lees hier onze andere tips om je online activiteiten te beveiligen.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om