Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Dit zijn de finalisten van de Morningstar Awards België

Bron: Morningstar, 06/01/2017

Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico.

Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden.

Onderverdeling

De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen, waarbij we net als vorig jaar een kleiner aantal categorieën hanteren dan in het verleden. Hier kunt u lezen waarom de Morningstar Awards meer focus hebben gekregen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen België, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Mixfondsen.

De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. De finalisten voor België maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 15 februari aanstaande de winnaars van de Morningstar Awards in Brussel in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Naam fonds Rating Analyst Rating ISIN
Categorie: Aandelen België
Axa B Fund Equity Belgium **** BE0152676954
DPAM Capital B Equities Belgium *** Brons BE0944426346
DPAM Invest B Equities Belgium *** Brons BE0943878687
Categorie: Aandelen Europa
Fidelity European Larger Companies Fund **** LU0119124278
JPM Europe Strategic Growth Fund **** LU0210531801
Oddo Avenir Europe ***** FR0000974149
Categorie: Aandelen Wereldwijd
Henderson Gartmore Global Growth Fund *** LU0200076213
MFS Meridian Global Equity Fund ***** LU0219441069
Robeco BP Global Premium Equities **** Zilver LU0203975437
Categorie: Obligaties Europa
BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond ***** LU0549543014
PIMCO GIS Euro Bond Fund **** Brons IE0005304773
Schroder ISF Euro Corporate Bond **** Brons LU0113257694
Categorie: Mixfondsen Europa
NN (L) Patrimonial Aggressive ***** Brons LU0119195450
NN (L) Patrimonial Balanced ***** Brons LU0119195963
R Valor ***** FR0011253624
Beste fondshuis aandelenfondsen
Fidelity International
Robeco
T. Rowe Price
Beste fondshuis obligatiefondsen
BlackRock
Natixis
T. Rowe Price
Beste fondshuis alle assetcategorieën
Fidelity International
Robeco
T. Rowe Price

Bron: Morningstar

Aandelen België

In deze categorie is Degroof Petercam Asset Management met twee finalisten de grootste kanshebber op de award, maar daar zal AXA een stokje voor willen steken. DPAM CAPITAL B Equities Belgium en DPAM INVEST B Equities Belgium hebben beide een Bronze rating, en worden als gevolg van de fusie tussen Bank Degroof en Petercam Asset Management nu door twee ervaren managers beheerd. De fondsen zijn geen uitgesproken hoogvliegers, maar dankzij de consistente prestaties hebben ze wel de BEL-20 index over vijf jaar gemeten verslagen.

Concurrent AXA B Fund Equity Belgium kenmerkt zich door zijn geconcentreerde portefeuille van ongeveer 30 aandelen, waarbij de top-10 beleggingen grofweg 50 procent van de portefeuille uitmaken. Daarnaast kent het fonds in vergelijking met concurrenten een hang naar groei-aandelen. Het fonds heef over vijf jaar gemeten de BEL-20 index met een ruime marge verslagen.

Aandelen Europa

De eerste finalist in deze categorie is Fidelity European Larger Companies Fund, dat met een rendement van 6,17 procent in 2016 ruim 90 procent van zijn categoriegenoten versloeg. Het zorgt er mede voor dat dit fonds zowel op drie- als vijf jaar gemeten bij de beste 20 procent van zijn categorie hoort. Het fonds is sterk onderwogen in basismaterialen en telecom, maar zet wel sterker in op energie en gezondheidszorg.

De tweede gegadigde is JPM Europe Strategic Growth Fund. Dit fonds heeft sinds januari 2013 een nieuw beheerdersduo bestaande uit Michael Barakos en Ben Stapley. Het team heeft sinds hun aanstelling zowel het categoriegemiddelde als de benchmark structureel met een ruime marge verslagen. Het fonds is zeer gespreid met meer dan 300 posities, en kent een onderweging in defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg. Tevens is er een voorkeur voor mid- en small-caps ten opzichte van de benchmark.

De derde kanshebber is Oddo Avenir Europe. Het fonds heeft een hang naar Europese mid- en small-caps, die echter een belangrijk deel van hun omzet buiten Europa genereren. De portefeuille kan van tijd tot tijd sterkere sectorconcentraties hebben. Het fonds wordt beheerd met een lange-termijnhorizon, wat ook tot uiting komt in de lage portefeuilleomloop die rond de 30 procent op jaarbasis ligt. De kracht van dit fonds zit hem mede in het risicomanagement, wat tot uiting komt in een iets lagere standaarddeviatie en minder sterke drawdowns in vergelijking met het categoriegemiddelde. Tevens zijn de rendementen goed, want het fonds verslaat over vijf jaar gemeten 78 procent van zijn categoriegenoten.

Aandelen Wereldwijd

Henderson Gartmore Global Growth Fund heeft een redelijk geconcentreerde portefeuille die een overweging heeft naar de technologiesector en opkomende markten. Het fonds is een stabiele outperformer, wat blijkt uit de rangschikking van het fonds over de afgelopen vijf jaar. Het hoort bij de 30 procent beste fondsen in zijn categorie.

Concurrentie voor deze award komt van het met vijf Morningstar sterren gewaardeerde MFS Meridian Global Equity Fund. Het fonds wordt geleid door David Mannheim die dat al sinds 1992 doet. Het proces van dit fonds kenmerkt zich door de geduldige aanpak gericht op de grotere aandelen in het universum. In 2016 versloeg het fonds 91 procent van zijn categoriegenoten, mede dankzij beleggingen in Time Warner, St Jude Medical en Stryker. Een bijkomend voordeel van het fonds is dat deze resultaten met minder risico zijn behaald dan het gemiddelde fonds in zijn categorie.

De laatste kanshebber is niet de minste: Robeco BP Global Premium Equities. Het fonds staat sinds 2008 onder leiding van Christopher Hart, die in 2016 de Morningstar European Equity Fund Manager Of The Year Award won en in 2014 in 9 landen de Morningstar Award won voor beste aandelenfonds wereldwijd. Sinds 2014 is Joshua Jones co-manager op het fonds, terwijl verdere ondersteuning komt van een sterk analistenteam. Het met een Silver rating gewaardeerde fonds heeft zeer consistente prestaties geleverd en zijn categoriegenoten en de MSCI World Index duidelijk achter zich gelaten. Gaat het fonds wederom in de prijzen vallen?

Euro-Obligaties

BlueBay Investment Grade Euro Aggregate Bond versloeg met een rendement van 6,60 procent in 2016 maar liefst 97 procent van zijn categoriegenoten. Ook over de lange termijn kan het investment grade team onder leiding van de ervaren Mark Dowding en Raphael Robelin uitstekende resultaten overleggen. Deze zijn echter wel met een bovengemiddeld risico behaald. Het fonds heeft al vijf Morningstar sterren, wellicht komt daar nog een Morningstar Award bij.

Geduchte concurrentie is er echter van het met een Bronze rating gewaardeerde PIMCO GIS Euro Bond Fund. Onder het leiderschap van Andrew Balls heeft het fonds bovengemiddelde resultaten geleverd, ondanks de hoge kosten. In 2013 was Balls nog genomineerd voor de Morningstar European Fixed Income Fund Manager Of The Year Award. Die moest hij toen laten aan Paul Read en Paul Causer van Invesco Euro Corporate Bond. Gaat hij er nu wel met de Morningstar Award vandoor?

De laatste finalist in deze categorie is Schroder ISF Euro Corporate Bond, dat ook een Bronze rating heeft. Dit fonds eindigde de afgelopen vier jaar structureel bij de beste twintig procent van zijn categorie. Iets dat op het conto komt van de in september 2012 aangestelde Patrick Vogel, die met ondersteuning van een sterk team deze solide propositie met succes beheert.

Mixfondsen

Het podium bij de allocatiefondsen bevat twee mixfondsen van NNIP die al jaren vaste klant zijn bij de Morningstar Awards. Het team dat onder leiding staat van Ewout van Schaick, beheert zowel NN (L) Patrimonial Aggressive en NN (L) Patrimonial Balanced. De fondsen hebben beide een Bronze rating en wonnen awards in de mixfondscategorieën in 2014 en 2015, maar werden vorig jaar door Vector Flexible van de troon gestoten. Lukt het dit jaar een van de fondsen de award te heroveren?

Dat is geen uitgemaakte zaak, want Rothschild’s flexibele mixfonds R Valor C is een sterke tegenstander. Het fonds is vrij om de allocatie naar aandelen in te vullen, en had vorig jaar ongeveer 90 procent van het fondsvermogen in aandelen belegd. Dit legde het fonds geen windeieren, want met een rendement van 19,92 procent was het koploper in zijn categorie. In 2014 won het fonds de award voor beste flexibele-allocatiefonds, kan het dit keer de overall allocatie-award in de wacht slepen?

Fondshuis-awards

Net als vorig jaar is T. Rowe Price genomineerd voor alle drie de fondshuis-awards. Vorig jaar gingen die van beste fondshuis obligatiefondsen en beste fondshuis alle assetcategorieën naar deze Amerikaanse fondsbeheerder. Het zou uiteraard een kunststukje zijn als ze deze prestatie zouden verbeteren en alle drie de awards zouden pakken.

De concurrentie is echter fors, met Fidelity International en Robeco die meedingen voor de award in de aandelencategorie. Voor de obligatiefondsen neemt T. Rowe Price het op tegen BlackRock en Natixis, terwijl Fidelity International en Robeco de andere kandidaten zijn voor de fondshuis-award voor alle assetcategorieën.

Uitreiking

De uitreiking van de Morningstar Awards België zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 15 februari 2017 in Brussel.

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

‘Megatrends doorstaan de waan van de dag’

Bron: MeDirect Bedrijven met innovatieve oplossingen voor de structurele uitdagingen van de toekomst zullen op de lange termijn een bovengemiddelde groei, omzet en winst realiseren.

Alle nieuwsartikels

Alles wat je al wilde weten over ETF’s

Bron: Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn beleggingsproducten die we allemaal kennen. ETF’s zijn misschien iets minder bekend. Toch wordt dit