Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Interview met de drie winnaars van de Beursrally 2023/2024

Bron: MeDirect

De Beursrally, dé jaarlijkse beleggingswedstrijd van De Tijd/L’Echo, is in februari afgelopen en de resultaten zijn bekend. De winnaars binnen de drie hoofdcategorieën – Algemeen klassement, Fondsenklassement en Studentenklassement – kregen elk hun prijs tijdens de slotceremonie bij Euronext. Hoe verliep de wedstrijd voor hen? En welke strategie pasten ze toe? Ontdek hun antwoorden in het onderstaande interview.

Starten doen we met de algemene winnaar van de Beursrally: Luc De Batselier.

Proficiat met je overwinning, Luc! Hoe kwam het nieuws binnen toen je hoorde dat je de hoofdprijs gewonnen had?

Luc: “Het was een verrassing, want in het begin van de laatste week hoorde ik zelf niet bij de 10 beste deelnemers. Maar ik had een positie die enorm steeg die week en de laatste dag kwam ik plots in de top 10 terecht. Toen besefte ik dat ik écht een kans maakte en heb ik de hele dag aan mijn computer doorgebracht. ’s Avonds, toen de Amerikaanse beurs om 22 u sloot, was ik zeker van mijn overwinning. De laatste dag was zeer spannend en de ontlading was groot toen ik gewonnen had.”

Wat was je strategie tijdens de Beursrally?

Luc: “Eerst en vooral ben ik niet als trader te werk gegaan. Mijn strategie bestond uit buy & hold, geen verkopen. Voor de start van de Beursrally had ik de aandelenlijst overlopen en wist ik wat mijn strategie ging zijn. Ik koos voor een hoofdstrategie (goud en bitcoin) en daarnaast had ik ook een bijstrategie die bestond uit volatiele aandelen. Ik kwam uit bij drie biotechspelers omdat die meestal volatiel zijn. De Beursrally ging voor mij niet zozeer over risico’s beheren, maar om kansen maximaliseren. Ik bleef inzetten op de weinige posities die ik had en bleef bijkopen.”

Als partner van de Beursrally rijkt MeDirect elk jaar ook de MeDirect.be-prijs uit. Hiermee erkent onze bank de winnaar binnen de fondsencategorie. Voor Peter Van Laere was het de 1e deelname aan de wedstrijd, een deelname de meteen raak bleek. Hij mocht de fondsenprijs in ontvangst nemen:

De marktomstandigheden veranderen voortdurend. Elke beursdag is anders. Wat was je strategie op vlak van fondsenselectie en -beheer en is die veranderd tijdens de Beursrally? 

Peter: “Aan het begin van de Beursrally heb ik eerst naar de beschikbare fondsen gekeken en deze ingedeeld in categorieën. Daarna maakte ik een selectie en ging ik over tot aankoop. Mijn focus lag op Big Tech. Elke dag woog ik dezelfde vragen af: ga ik iets veranderen aan de portefeuille? Ga ik iets verkopen? Een aantal keren heb ik op het punt gestaan om dit te doen, maar uiteindelijk heb ik dit niet gedaan. Er zijn namelijk relatief hoge kosten verbonden aan het verkopen. Bovendien geloofde ik ook dat, als er een dipje was, dit de dagen erna zou ingehaald worden.

Met welke kenmerken van fondsen moet je volgens jou binnen de Beursrally-context rekening houden voordat je ermee aan de slag gaat?

Peter: “De Beursrally is natuurlijk atypisch: de tijd is kort en je bent beperkt qua mogelijkheden. Ik heb altijd gepoogd om één principe te huldigen dat ik in het echte leven ook hanteer: mijn fondsen zolang mogelijk aanhouden. Daarentegen heb ik niet aan spreiding gedaan. In real life ga ik meer spreiden op vlak van geografieën en thema’s, maar tijdens de Beursrally heb ik dit niet gedaan omdat het resultaat uitgevlakt zou worden.

Wat spreekt er je aan in fondsen?

Peter: “Bij actief beheerde fondsen wordt het werk voor jou gedaan. Fondsenbeheerders zijn de specialisten, veel meer dan ikzelf. Ik heb te weinig tijd en kennis om er mij zelf in te verdiepen. En bovendien ga ik ervan uit dat met de juiste selectie, je op termijn een goed rendement kan halen.”

Afsluiten doen we met de winnaar van de Studentenprijs: Jelle Vaes. Hij kreeg de ochtend van zijn examen het nieuws te horen dat hij de winnaar was binnen de studentencategorie.

Waarom besloot je mee te doen aan de Beursrally?

Jelle: “De voorbije jaren deed mijn vader mee aan de Beursrally en praatte hij hier vaak over. Hierdoor kregen ik en mijn broer interesse om mee te doen en werd het dus eigenlijk een echte competitie binnen het gezin. Ons doel was om na te gaan wie het hoogste ging eindigen. Toen ik besefte dat ik goed bezig was tijdens deze editie en deel uitmaakte van de 10 beste spelers, probeerde ik in de top 10 te blijven. Met succes!”

Was dit je eerste sprong in de beleggingswereld? Of had je al ervaring?

Jelle: “Voor de wedstrijd had ik wel al eens belegd. Ik had een eigen kleine beleggingsrekening om kennis op te doen en te ontdekken hoe het is om transacties uit te voeren. Echt wereldvreemd was ik dus niet toen ik meedeed. Maar met het échte beursspel ben ik pas begonnen tijdens de Beursrally.”

Wat heb je uit de wedstrijd geleerd? Welke ervaring neem je mee?

Jelle: “Voordien dacht ik dat het verschil tussen volatiel en niet-volatiel eerder theorie was waarmee je rekening moest houden. Maar nu besef ik dat het harde feiten zijn en dat je eerst moet nadenken op welke termijn je gaat beleggen en hoe je je beleggingsportefeuille opbouwt (Wat is de verhouding stabiele aandelen en volatiele aandelen? Op welke sectoren focus ik me?). De termijn heeft een grote impact hierop. Je denkt best even na voor je willekeurig gaat kopen. Een lichte interesse had ik al in de beurs enkele jaren geleden, maar het was een beetje uitgedoofd. De Beursrally heeft dit aangewakkerd.”


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om