Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: september, de maand van de voorlopig laatste Europese renteverhoging?

Bron: geschreven door Gilles Coens, senior product manager bij MeDirect

De meeste beursindexen presteerden deze maand negatief, vooral in de tweede helft van september. Hierop waren slechts een paar uitzonderingen, zoals de Indische markt. Zoals vaak is de invloed van de inflatie en de centrale banken hierin niet te onderschatten. Maar ook de economische groei speelde deze septembermaand een prominente rol.

Beleidsrentes op een hoogtepunt

Laat ons beginnen bij de centrale banken. Op 14 september kondigde de ECB een verhoging aan van haar beleidsrentes met 25 basispunten (0,25%). Ze liet hierbij verstaan dat deze rentetarieven, als ze voldoende lang op dit niveau worden gehandhaafd, een substantiële bijdrage zullen leveren aan de terugkeer van de inflatie naar de oorspronkelijke doelstelling van 2%.

Het lijkt er dus op dat de ECB op de pauzeknop drukt. Als er geen onverwachte ontwikkelingen zijn, zou dit wel eens de laatste renteverhoging van deze periode kunnen zijn. Bij de beleggers werd dit natuurlijk positief onthaald, al betekent dit wel dat de rente nog langere tijd hoog zal blijven.

In tegenstelling tot Europa verhoogde de Federal American Reserve (Fed) de rente nog niet, maar de centrale bank van de VS lijkt nog niet te bevestigen dat het hoogste punt bereikt zou zijn. Daarom verwachten analisten daar dit jaar nog een extra rentestijging.

Groei met 2 versnellingen

In september speelt ook de economische groei een belangrijke rol in de inflatie. Terwijl op het Europese continent de groei sputtert, lijkt die in de VS de verwachtingen te overstijgen. In juni stond de groeiverwachting van de Fed nog op 1%, maar voor 2023 lijkt deze uit te draaien op 2%. 

Deze hogere economische groei is te wijten aan de Amerikaanse consument, die ondanks alles toch nog voldoende uitgeeft. Op zich is dit natuurlijk positief nieuws, maar om de inflatie te laten dalen zou de groei volgens de meeste economen niet veel hoger mogen zijn dan 1%.

In Europa stelde de Europese commissie de groeiverwachting voor 2023 dan weer naar beneden bij, van 1,1% in de lente naar 0,8% nu. Ook de PMI, de vertrouwensindicatoren van de aankoopdirecteurs, toont een contractie van de Europese groei.

De Duitse economie, toch de grootste van Europa, zal dit jaar naar verwachting krimpen met 0,4%. De energie-intensieve Duitse exporteconomie heeft namelijk veel last van de stijgende olieprijzen. Deze zijn dan weer het gevolg van een combinatie van factoren, zoals de lagere productie door de OPEC+-landen, de herstart van de economie in China en de sterkere groei van de Amerikaanse economie. 

Een kijk op de waarderingen.

Al presteerden de beurzen sterk in het eerste kwartaal van het jaar, we zien dat sinds april de Eurostoxx 50 eerder evolueert in de ‘side Markets’. Dit wil zeggen dat de markt zijdelings of horizontaal evolueert, zonder positieve noch negatieve trend.

Al meer dan een jaar verwacht men een recessie in Europa, maar tot nu heeft de economie goed standgehouden. Toch verwachten economen in de 2de helft van het jaar nog steeds een stagnatie van de groei of zelfs een krimp van de economie. In deze onzekere context kopen of verkopen de meeste beleggers niet, maar nemen ze een afwachtende houding aan.

Dit alles is uiteindelijk wel positief voor de waarderingen van Europese aandelen. De meeste noteren vandaag lager dan hun historisch gemiddelde, en zijn dus goedkoper dan gemiddeld geprijsd. Dit gaat echter niet helemaal op voor de energieaandelen. Deze zijn door de stijgende energieprijzen de afgelopen maand sterk in waarde gestegen.

Let op, waarderingen kunnen soms een vertekend beeld geven, en last krijgen van de zogenaamde ‘value trap’. Neem bijvoorbeeld de koers/winst-verhouding of ‘Forward K/W’, waarbij men de koers deelt door de winst. Dit geeft aan hoeveel men betaalt voor het aandeel, tegenover de (verwachte) winst. Als de winst daalt, of lager is dan de verwachtingen, dan kan deze K/W-indicator een vertekend beeld geven. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn indien de recessie toch sterker zou zijn dan verwacht.

In de Verenigde Staten is het verhaal een beetje anders, want daar lijkt de markt eerder bovengemiddeld gewaardeerd. Door de rush op AI-aandelen, en omdat we de tech- en AI-reuzen vooral in de VS vinden, veerden de Amerikaanse indexen de voorbije maanden sterk op. Toch wil dat niet zeggen dat alle Amerikaanse aandelen zo hoog noteren. Het gemiddelde wordt gewoon naar boven getrokken door een aantal grote uitschieters. Meer hierover leest u in onze nieuwsbrief van vorige maand.

Diversifiëren en stapsgewijs beleggen als langetermijnstrategie

Ook al hebben de stijgende olieprijzen nog steeds een inflatoir effect, er lijkt uiteindelijk toch een einde te komen aan de lange cyclus van renteverhogingen. Vooral in Europa lijkt de ECB te willen overgaan naar een stabilisatie van de rente. Toch zijn renteverlagingen vandaag absoluut niet aan de orde. Ondanks de vertraging van de economie is de inflatie daarvoor nog steeds te hoog.

Een juist instapmoment voor beleggingen bepalen is vandaag een moeilijke opdracht, maar op de zijlijn toekijken is natuurlijk ook niet altijd de beste keuze. Stapsgewijs beleggen is in deze fase waarschijnlijk de beste strategie, zeker voor succes op de lange termijn.

Toch is het mogelijk dat de rente nog even verder zal stijgen, ook op obligaties met een langere looptijd. Daar moet vooral de obligatiebelegger rekening mee houden, omdat dit de marktwaarde van een obligatieportefeuille negatief kan beïnvloeden.

‘Fixed Maturity’-beleggingsfondsen of ETF’s zijn waarschijnlijk een goede optie voor wie op zoek is naar een gediversifieerde aanpak en wil genieten van een vaste terugbetaling. Deze fondsen bestaan uit een korf van obligaties. En als ze werken met een distributiedeelbewijs, voorzien ze ook nog eens in een uitkering van de interesten. Hierdoor wordt een belegging door de jaren heen minder gevoelig aan renteschommelingen.

Fondsen en ETF’s bieden het voordeel om emittenten te kunnen spreiden en zo het kredietrisico te diversifiëren.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om