Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Het tijdperk van artificiële intelligentie

Bron: Franklin Templeton

Artificiële intelligentie (AI) is een belangrijke pijler van het digitale transformatiethema, dat veel disruptie veroorzaakt en nieuwe groei stimuleert. Franklin Templeton biedt een uniek perspectief op de uitdagingen en voordelen van deze nieuwe en disruptieve technologie.

Mei 2023

Economische impact en het AI-beleggingsuniversum

De potentiële markt voor AI is enorm omdat de technologie het potentieel heeft om talrijke sectoren te ontwrichten. PWC schat dat AI tegen 2030 tot 15,7 biljoen dollar kan bijdragen aan de wereldeconomie1. Kortom: meer dan de gezamenlijke productie van China en India. De volgende factoren zullen waarschijnlijk de belangrijkste economische impact hebben:

  • Productiviteitswinst door bedrijven die hun processen automatiseren (inclusief het gebruik van robots en autonome voertuigen).
  • Productiviteitswinst door bedrijven die hun bestaande arbeidskrachten uitbreiden met AI-technologieën.
  • Toegenomen vraag van consumenten door de beschikbaarheid van gepersonaliseerde AI-verbeterde producten of diensten.

Welke sectoren zullen de disruptie als eerste voelen?

Artificiële intelligentie en machine learning moeten worden gezien als “ondersteunende technologieën”. Dit is met andere woorden technologie die moet worden gekoppeld aan iets anders om nuttig te zijn. Wij geloven dat deze modellen een disruptief effect zullen hebben op een groot aantal sectoren en we zien enorme kansen in de manier waarop sectoren AI kunnen integreren voor een hoger productiviteitspotentieel.

Bedrijven beginnen nu pas na te denken over hoe ze deze technologie kunnen gebruiken om hun bedrijfsmodellen en klantenbetrokkenheid te verbeteren. Net zoals de lancering van de iPhone in 2007 de laatste grote technologische verschuiving naar mobiel ontketende, verwachten we een golf van productiviteitsverbeteringen in de hele markt.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is één domein waar de nieuwe AI-modellen grote veranderingen teweeg kunnen brengen.

  • Gedemocratiseerde toegang tot gezondheidszorg: generatieve AI en haar gebruiksvriendelijke interface kan de toegang tot gezondheidszorg voor patiënten democratiseren door symptomen te analyseren en gepersonaliseerde behandelplannen te bieden. Dat kan de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg terugdringen.
  • Verbeterde patiëntenzorg en geneesmiddelenontwikkeling: AI kan ook de standaard van de patiëntenzorg verbeteren door het primaire beoordelingspunt te zijn voor standaardtests zoals röntgenfoto’s, labuitslagen, medicijnontwikkeling en MRI’s. De ontwikkeling van geneesmiddelen wordt momenteel gestuurd door een ontdekkingsmethode op basis van hypotheses, wat zowel veel tijd als geld kost. AI zou echter de analyse van grote hoeveelheden gegevens mogelijk kunnen maken om het onderzoeks- en ontwikkelingsproces te versnellen en te verbeteren. Eén bedrijf gebruikte AI om de voortgang van verschillende vormen van kanker te observeren door gegevens van kankercellen en niet-kankercellen op te volgen. Andere bedrijven onderzoeken hoe ze machine learning in hun onderzoeksprocessen kunnen integreren door voorspellende technologie te gebruiken om te bepalen welke invloed potentiële medicijnen op het lichaam zouden kunnen hebben, om vervolgens minder effectieve verbindingen eruit te filteren voordat het labwerk begint.2

Technologie

Grote taalmodellen zouden zeer ontwrichtend kunnen zijn voor verschillende gebieden van de technologiesector.

  • Zoeken op internet: hoewel veel mensen dezelfde internetzoekmachine gebruiken, kan de internetervaring van iedereen enorm verschillen. Deels komt dit doordat AI leert van de voorkeuren van mensen en een ervaring op maat creëert. Traditioneel online zoeken is een van de domeinen die door de komst van generatieve AI kunnen veranderen. Het huidige zoekmodel is gebaseerd op advertenties; met andere woorden, wat bovenaan verschijnt bij de zoekopdracht van een gebruiker komt niet altijd overeen met wat die persoon precies zoekt, omdat het betaalde content is. Generatieve AI-technologie biedt een meer conversatiegericht model dat in staat is zoekantwoorden direct aan de gebruiker te geven, waarbij een taalmodel wordt gebruikt om de manier waarop zoekmachines relevante informatie rangschikken en aanbieden, aan te passen.
  • Programmeren en softwareontwikkeling: onlangs uitgebrachte softwareprogrammeercopilotproducten zoals Microsofts GitHub Copilot en Deep Mind’s AlphaCode maken gebruik van grote taalmodellen om te fungeren als assistenten of gidsen voor softwareontwikkeling, waardoor de kwaliteit van de code wordt geautomatiseerd en verbeterd. Wij geloven dat er een transformatie kan plaatsvinden in het programmeren, waarbij een momenteel arbeidsintensieve oefening wordt omgezet in een meer geautomatiseerde. In de komende jaren zien we deze copilotproducten een integraal onderdeel worden van het coderings- en softwareontwikkelingsproces.

Kleinhandel en klantenservice

Anticiperen op de behoeften van klanten en de servicepijplijn stroomlijnen.

  • Retailers beginnen AI te gebruiken om te anticiperen op de vraag en, nog een stap verder, om deep learning te gebruiken om de bestellingen van klanten van tevoren te voorspellen. Wij denken dat dit zal leiden tot meer maatwerk op aanvraag voor consumenten. Dit AI-gestuurde maatwerk zou klanten loyaler moeten maken, wat uiteindelijk leidt tot een positieve spiraal van meer vraag.
  • AI-gestuurde chatbots zijn klaar om de klantenservice te ontwrichten. Dankzij de mogelijkheid om direct antwoord te geven op vragen, kunnen chatbots de wachttijden verkorten en het algemene serviceniveau verbeteren tegen lagere kosten. De reis-, transport- en detailhandelsector zijn vroege gebruikers van AI-technologie en zullen de nieuwe mogelijkheden van GPT (en andere LLM’s) omarmen.

Auto-industrie, transport en onderwijs

Autonoom rijden en nieuwe leerervaringen verbeteren.

  • Autonoom of semi-autonoom rijden zal worden gebouwd op de backbone van AI. Op dit moment zien we dat veel systemen om de bestuurder te helpen of botsingen te vermijden, gebruik maken van AI. In de niet al te verre toekomst verwachten we autonome ride-sharingvloten in steden en grote vrachtwagenbedrijven die AI gebruiken om transportnetwerken te beheren.
  • De onderwijssector zou verstoringen kunnen zien als grote taalmodellen studenten gepersonaliseerde leerervaringen bieden door vragen te beantwoorden of zelfs papers voor hen te schrijven. Het opent ook de deur voor leerkrachten en leerlingen om instructie en ontwikkeling van kernvaardigheden opnieuw te bekijken om conceptueel leren te identificeren en te versterken zonder al te veel af te gaan op deze nieuwe hulpmiddelen.

Beleggingskansen in AI

Naar onze mening creëren structurele verschuivingen in het technologielandschap vaak aantrekkelijke beleggingskansen voor langetermijnbeleggers die hun portefeuilles kunnen positioneren om van deze verschuivingen te profiteren. AI vertegenwoordigt een reeks technologieën, maar velen vragen zich af hoe ze erin kunnen beleggen. AI is in ontwikkeling bij meerdere grote bedrijven voor verschillende doeleinden, waaronder de meeste grote technologie- en technologiegerelateerde bedrijven, als op zichzelf staande producten of als manieren om bestaande producten en bedrijfsprocessen te verbeteren. Machine learning (ML) technologie (een tak van artificiële intelligentie die computers in staat stelt om na te bootsen hoe mensen leren en zich aanpassen door gebruik te maken van gegevens en ervaring) is ook in ontwikkeling bij veel bedrijven, waaronder spelers in de halfgeleiderindustrie die de kern vormen van ML/AI-rekenkracht. Bovendien kunnen bedrijven buiten de traditionele informatietechnologiesector te maken krijgen met of beleggen in AI, naarmate technologie in het algemeen algemener wordt in verschillende sectoren.

 Hieronder staan enkele voorbeelden van domeinen waar we kansen zien.

Big Data/ AnalyticsBedrijven die helpen bij het aggregeren en analyseren van gegevens zouden moeten profiteren van de exponentiële groei van de omvang en schaal van gegevens.
Halfgeleiders en apparatuur                 De exponentiële groei van AI kan een nieuw tijdperk inluiden van halfgeleiderarchitectuur en computerplatforms die de groeiende eisen van een AI-gerichte wereld aankunnen.
Cloudcomputing  Publieke en private cloudplatforms vormen de backbone voor het benutten van de enorme hoeveelheden gegevens die nodig zijn om de AI-processen uit te voeren.
Software  Generatieve AI zal worden geïntegreerd in een groot aantal softwareplatforms om klanten betere oplossingen te bieden.

Langetermijnkansen

Het “Tijdperk van AI” nadert met rasse schreden. We geloven dat deze veranderingen ervoor zullen zorgen dat AI een integraal onderdeel wordt van het dagelijks leven, verweven in de manier waarop we met computers omgaan. Maar net als bij veel andere technologieën denken we dat de ingebruikname in het begin bescheiden zal zijn en in de loop van de tijd zal toenemen. De technologie zal blijven verbeteren. De investeringen zullen toenemen en er zullen meer toepassingen op de platformen worden gebouwd. Ondernemingen en consumenten zullen de voordelen inzien van de tools die op deze nieuwe technologie zijn gebaseerd. We zijn enthousiast over de enorme mogelijkheden die AI, ChatGPT en andere grote taalmodellen met zich meebrengen en zullen blijven zoeken naar mogelijkheden voor onze strategieën om in deze revolutie te investeren.

Eindnoten

1. Bron: Rao, Anand S. Verweij, Gergard. “Sizing the prize. What’s the real value of AI for your business and how can you capitalize?” PWC 2017.

2. Bron: “Artificial Intelligence in Health Care.” GAO. December 2019.


Beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Het initiële potentieel van een activaklasse is mogelijk niet van toepassing op een specifiek bedrijf of op de hele activaklasse die is gekozen om in te beleggen, ongeacht de tijdsperiode. Alle vermelde hypotheses kunnen al dan niet uitkomen en bedrijven waarnaar verwezen wordt, kunnen al dan niet succesvol zijn in de toekomst. Beleggers moeten voorbereid zijn op mogelijke verliezen, maar ook op de mogelijkheid van meerwaarden. Ideeën, producten, bedrijven, thema’s of hele activaklassen met positieve eigenschappen zijn geen leidraad voor toekomstige resultaten.

Besprekingen mogen niet worden beschouwd als enige vorm van aanbeveling om te handelen, of als een signaal over een vroegere, huidige of toekomstige handelsactiviteit in een fonds of strategie, door Franklin Templeton en zijn bijkantoren.

WAT ZIJN DE RISICO’S?

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. De waarde van beleggingen kan zowel dalen als stijgen en beleggers krijgen mogelijk niet het volledige ingelegde bedrag terug.

Aandelenkoersen vertonen soms snelle en scherpe schommelingen als gevolg van factoren die een invloed hebben op individuele bedrijven, specifieke sectoren of bedrijfstakken, of op de algemene marktomstandigheden. Beleggingen in snel groeiende sectoren zoals de technologiesector (die in het verleden volatiel zijn geweest) kunnen aanleiding geven tot meer prijsschommelingen, zeker op korte termijn, door het snelle tempo van productveranderingen en ontwikkelingen en gewijzigde overheidsregelgeving van bedrijven met de nadruk op wetenschappelijke of technologische vooruitgang, of goedkeuring door regelgevende instanties voor geneesmiddelen en medische instrumenten.

De verstrekte meningen zijn uitsluitend bedoeld om een inzicht te bieden in de manier waarop effecten worden geanalyseerd. De verstrekte informatie is geen aanbeveling of individueel beleggingsadvies voor specifieke effecten, strategieën of beleggingsproducten en is geen indicatie van de handelingsintentie van enige door Franklin Templeton beheerde portefeuille. Dit is geen complete analyse van elk belangrijk feit over een sector, een effect of een belegging, en mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling. Dit document is bedoeld om een inzicht te bieden in het selectie- en onderzoeksproces van onze portefeuilles. Feitelijke verklaringen zijn verkregen van bronnen die als betrouwbaar worden beschouwd, maar zijn niet onafhankelijk gecontroleerd op volledigheid of juistheid.

Deze meningen mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies of als een aanbod van een bepaald effect. De in dit document genoemde bedrijven en/of case studies worden louter ter illustratie gebruikt. Beleggingen maken op dit moment mogelijk wel of geen deel uit van een portefeuille waarvoor Franklin Templeton advies verstrekt.

De in dit document genoemde bedrijven en/of case studies worden louter ter illustratie gebruikt. Beleggingen maken op dit moment mogelijk wel of geen deel uit van een portefeuille waarvoor Franklin Templeton advies verstrekt. De verstrekte informatie is geen aanbeveling of individueel beleggingsadvies voor specifieke effecten, strategieën of beleggingsproducten en is geen indicatie van de handelingsintentie van enige door Franklin Templeton beheerde portefeuille.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Belangrijke informatie

Dit materiaal is enkel bedoeld ter informatie en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of aanbeveling of aanzetting tot het aankopen, verkopen of aanhouden van effecten of om een bepaalde beleggingsstrategie aan te nemen. Dit omvat ook geen juridisch of fiscaal advies. Dit document mag niet worden gereproduceerd, gedistribueerd of gepubliceerd zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Franklin Templeton.

De meningen die geuit worden, zijn diegene van de beheerder en de commentaren, opinies en analyses zijn die op het moment van de publicatiedatum en kunnen veranderen zonder voorafgaande mededeling. Onderliggende hypotheses en meningen zijn onderhevig aan verandering op basis van markt- en andere omstandigheden en kunnen verschillen van die van andere portefeuillebeheerders of van de onderneming als geheel. De hierin opgenomen informatie vormt geen volledige analyse van gebeurtenissen die plaatsvinden in verschillende landen, regio’s of markten.

Er kan geen garantie worden gegeven dat enige voorspelling, projectie of prognose met betrekking tot de economie, aandelenmarkten, obligatiemarkten of economische trends in de markten zal uitkomen. De waarde van aandelen in het fonds en inkomsten hiervan ontvangen, kunnen zowel stijgen als dalen en het kan zijn dat beleggers niet het volledig geïnvesteerde bedrag terugkrijgen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Alle beleggingen omvatten risico’s, inclusief verlies van kapitaal.

Het hierin verstrekte onderzoek en de analyse wordt door Franklin Templeton beschikbaar gesteld voor eigen doeleinden en kan dienen als basis voor actie in dit verband en wordt als zodanig incidenteel verspreid. Gegevens van derde partijen zouden kunnen gebruikt zijn ter voorbereiding van dit materiaal en Franklin Templeton Investments (“FT”) heeft deze gegevens op zich niet nagekeken, gevalideerd of onderworpen aan een audit.

Hoewel de informatie is verkregen uit bronnen die Franklin Templeton als betrouwbaar beschouwt, kan de juistheid ervan niet worden gegarandeerd en kan dergelijke informatie onvolledig of beknopt zijn en op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Vermelding van individuele effecten mag nooit een aanbeveling vormen of worden opgevat als een aanbeveling om effecten te kopen, te houden of te verkopen. Informatie met betrekking tot dergelijke effecten (indien aanwezig) vormt geen voldoende basis voor een beleggingssbeslissing. FTI aanvaardt onder geen beding aansprakelijkheid voor om het even welk verlies door het gebruik van deze informatie en het afgaan op de commentaren, opinies en analyses in dit materiaal is enkel naar goeddunken van de gebruiker.

Producten, diensten en informatie zijn mogelijk niet in alle rechtsgebieden beschikbaar en worden buiten de Verenigde Staten geleverd door andere aan FT gelieerde ondernemingen en/of hun distributeurs, zoals toegestaan door lokale wet- en regelgeving. Raadpleeg uw financieel adviseur of vertegenwoordiger van Franklin Templeton voor aanvullende informatie over de beschikbaarheid van producten en diensten in uw rechtsgebied.

Uitgegeven in Europa door: Franklin Templeton International Services S.à r.l. Onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier – 8A, rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Tél. : +352-46 66 67-1 Fax : +352-46 66 76.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om