Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: Vraag stijgt, aanbod stijgt niet mee

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Over anderhalve maand is het Sinterklaas en over twee maanden is het Kerstmis. Tijd genoeg om cadeaus voor al uw geliefden te kopen denkt u. Helaas zal dat dit jaar anders zijn. U begint maar beter vroeg genoeg met het bestellen van uw pakjes. Langere levertermijnen dan gewoonlijk kunnen namelijk roet in het feestdiner gooien. Hoe dat komt, leest u hier.

Herstel zet stevig door, aanbod kan amper volgen

We beginnen van bij het begin. In maart vorig jaar heeft de wereldwijde pandemie de wereldeconomie stilgelegd. Nu de heropstart van de economie sinds enige tijd een feit is, gaat ze almaar sneller en sneller waardoor ze eigenlijk in overdrive gaat. We hadden het al over het economieherstel in ons maandelijks inzicht van juni.

En het is jammer genoeg net daar dat het schoentje wringt. Verschillende economische sectoren functioneren niet meer naar behoren omdat ze de capaciteiten niet hebben om de snelheid waarmee de economie voortraast aan te kunnen. Als dominosteentjes zakt de economische keten in elkaar.

Consumenten schieten wakker uit hun lockdownslaap

Door de geleidelijke opheffing van de coronamaatregelen in de meeste delen van de wereld, zijn de consumenten wakker geworden uit hun coronaslaap en vonden ze dat het tijd was om de schade in te halen. Mensen schoten massaal aan het consumeren omdat ze gedurende maanden niet of niet veel hebben kunnen uitgeven waardoor de vraag enorm hard steeg. Gevolg? De productie kan niet meer volgen.

Hierdoor ontstonden er nog steeds massale tekorten aan allerlei basisgrondstoffen zoals hout, aluminium, koper… Wanneer de tekorten zullen verdwijnen weet niemand.

De vraag van consumenten naar producten allerlei stijgt almaar meer. Het gevolg is dat de hele globale leveringsketen, die al die tijd noodgedwongen had stilgelegen, niet meer kan volgen en er wereldwijd tekorten ontstaan die de productie doen vertragen. Door die tekorten stijgen natuurlijk de prijzen die de producenten aan de consument kunnen en vaak waarschijnlijk zullen doorschuiven.

Toeleveringsketen stokt: minder, duurder en trager

Energietekort

Door de verhoogde vraag naar producten steeg de vraag naar energie waardoor er energieschaarste ontstond en dit ook bijdraagt aan de verhoging van de prijzen van producten. Hier zit China ook voor iets tussen zoals we later in dit artikel uitleggen.

Chiptekort

Ook een van de slachtoffers in het tekort van grondstoffen zijn chips. Het chiptekort treft in het bijzonder techreuzen zoals Apple in de productie van haar nieuwste iPhone 13 die in september van dit jaar gelanceerd werd. De techgigant is een van de grootste vragers van chips ter wereld en is door dat tekort genoodzaakt tien miljoen nieuwe iPhones minder te produceren.

Niet alleen de techindustrie ondervindt problemen in haar productie door het chiptekort, de auto-industrie voelt ook de impact. Zo maakte Volvo Cars onlangs nog bekend dat in het derde kwartaal van dit jaar ze minder auto’s kon produceren en verkopen door het chiptekort.

Truckerstekort

Alsof dat nog niet genoeg is, kampen veel Europese landen met een ander soort tekort: dat van de truckchauffeurs. Een van de laatste fases van de toeleveringsketen maar natuurlijk ook van groot belang. De lege rekken die de laatste weken/maanden in de supermarkten op te merken zijn, en vooral dan in het Verenigd Koninkrijk, of de vertraging waarmee pakjes geleverd worden, komen gedeeltelijk door het vrachtverkeer. Producten blijven in de depots liggen. Het weinige dat dus al geproduceerd wordt, doet er dus langer over om tot bij de consument te geraken. Vooral de arbeidsomstandigheden en het eerder povere salaris maken dat dit beroep een knelpuntberoep lijkt te worden.

Gooi bij al deze tekorten nog eens het befaamde containerschip Evergreen dat in het Suezkanaal vast kwam te zitten, dan wordt het snel duidelijk hoe fragiel de hele toeleveringsketen wel niet is en hoe sterk alles met elkaar verbonden is. Haal een element uit de keten weg en alles zakt in elkaar zoals dominosteentjes.

Chinese economie stokt ook

De groei van China, die de Verenigde Staten volgt als grootste economie ter wereld, slabakt de met elk kwartaal. Dus alles wat in China gebeurt heeft gevolgen voor de hele wereldeconomie. Ook daar heerst energieschaarste en swingen de steenkoolprijzen de pan uit.

De recentste beslissingen van President Xi Jinping hebben ook invloed op de energietoevoer. De Chinese president springt namelijk, deels onder internationale druk, op de ecologisch verantwoorde-kar door in het buitenland geen steenkoolcentrales meer op te zetten. Goed nieuws voor moeder natuur, iets minder goed nieuws voor de wereldwijde energietoevoer en dus de toeleveringsketen die hier sterk van afhangt. Bovendien vinden in de hoofdstad Peking volgende winter de Olympische Winterspelen plaats. Een uitstekende gelegenheid om het groene imago van China te kunnen opkrikken.

Wat betekent dit voor uw beleggingen?

Zoals eerder aangegeven zorgt een sterke vraag maar beperkt aanbod ervoor dat prijzen voor deze goederen en diensten stijgen. Dit is de basis van economie. Deze stijgingen worden weer doorgerekend naar bijvoorbeeld producenten die energie gebruiken voor hun transport bijvoorbeeld die ze weer doorrekent naar u als consument die deze goederen koopt.

Inflatie

En dit merken we vandaag vooral in de inflatiecijfers die duidelijk hoger zijn dan we gewend waren. Stijgende inflatiecijfers zorgen meestal voor stijgende rentes en betere prestaties van sectoren zoals die van grondstoffen of banken.

De vraag is hoe “permanent” deze hoge inflatie is? Ondanks de hoge groei en hoge inflatie hebben centrale banken in de VS en Europa hun beleid vrij soepel gehouden. De motivatie hiervoor is dat de inflatie en groei een tijdelijk fenomeen zijn. We komen uit een diep dal, de consumptie komt terug op gang en heel de wereld heeft daarom nu terug nood aan energie en grondstoffen. Maar deze hoge inflatie duurt al iets langer dan verwacht. Er gaan dan ook stemmen op die zeggen dat dit toch permanent zou zijn omwille van krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien is de groei nog hoog maar vertraagt ze wel. Vaak is de redenering dat door het beperkt aanbod aan werkkrachten de lonen sterk zullen stijgen en nog meer inflatie gaat creëren. Dit met een hoge maar vertraagde groei als gevolg. Hier en daar wordt zelfs gesproken van stagflatie.

Niet onmogelijk maar volgens ons onwaarschijnlijk. We zijn van mening dat hoge inflatie inderdaad een tijdelijk fenomeen is door uitzonderlijke omstandigheden. Hoge inflatie zal echter wel nog even aanhouden. Energieproducerende landen zijn niet meteen van plan om de prijzen te doen dalen. Maar de vraag blijft sterk toenemen en het aanbodtekort wordt niet op enkele weken opgelost.

Het herstel zet zich alvast verder, wat in het voordeel is van cyclische sectoren. Hoge inflatie daarentegen zorgt er eveneens voor dat het ook belangrijk is om naar kwaliteit te kijken, vooral voor groeiaandelen (quality growth). Deze zijn beter bestand tegen rentestijgingen en impact op hun schulden.

Aandelen en obligaties

Aandelen zijn vandaag aantrekkelijker dan obligaties die op hun beurt eerder een stijgende druk ondervinden door inflatie. Aandelenmarkten zullen nog steeds de komende maanden momenten van volatiliteit kunnen meemaken. Dit door bepaalde productieproblemen door gebrek aan oa grondstoffen, chips of energie. Ook acties van centrale banken kunnen hiervoor zorgen. Anderzijds zal ook in 2022 de Europese en Amerikaanse economie groeicijfers voorleggen waar we een aantal jaren geleden enkel van konden dromen. Het derde kwartaal gaf ons mooie financiële kwartaalresultaten. Als deze trend zich verderzet met de huidige groeiverwachtingen, bieden aandelen alvast nog een mooi potentieel. Dit is eerder relatief voor obligaties en cash die negatieve reële rentes bieden en waar rentestijgingen waardeverminderingen kunnen meebrengen voor obligaties.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om