Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Dit waren de populairste fondsen van 2020

Bron: De Tijd januari 2021

Ondanks de coronacrisis zocht de actieve fondsenbelegger ook in 2020 vooral aandelen op. Dat blijkt uit de lijst van fondsen en trackers die het meest over de toonbank gingen bij de fondsensupermarkten.

Het aanbod van de vier grootste fondsensupermarkten in ons land bevat honderden fondsen van uiteenlopende beheerders. We vroegen hen welke fondsen in 2020 het meest over de toonbank zijn gegaan. Op basis van die lijstjes blijkt duidelijk dat actieve beleggers zich niet lieten afschrikken door de coronacrisis. Zowel bij de fondsen als bij de trackers gaat het hoofdzakelijk om aandelenbeleggingen.

De accenten lopen wel uiteen. Bij de trackers wordt gekozen voor een brede markt, bij de fondsen gaat het vaker om een bepaald thema of een bepaalde sector. Enkele trends op een rij.

1/ Consumptietrends

Het fonds van Robeco dat inspeelt op consumptiebehoeften is een opvallende aanwezige in de toplijstjes van alle fondsensupermarkten. Het belegt wereldwijd in consumentgerelateerde bedrijven zoals toonaangevende digitale platforms, mediabedrijven, onlinereisbureaus, fabrikanten van luxegoederen en sterke consumentenmerken. ‘Het fonds zet in op structurele winnaars van het veranderende consumptiepatroon’, zegt Knut Huys van Deutsche Bank. ‘Als je weet dat de consument goed is voor 70 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product, dan besef je als belegger dat je met dit fonds inspeelt op een herstellende economie’, zegt hij. Het fonds, dat meer dan 7 miljard euro onder beheer heeft, haalde in 2020 een rendement van liefst 36 procent, beduidend meer dan het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds.

2/ Gezondheid boven

Een tweede populair thema in de beleggersportefeuilles was gezondheid. De coronacrisis en de zoektocht naar een vaccin zette de sector op de voorgrond. Verschillende beleggers vonden in het BlackRock World Healthscience Fund een manier om daarop in te spelen. Het fonds, met meer dan 10 miljard dollar onder beheer, zette in 2020 wel een bescheiden prestatie neer. Uitgedrukt in euro was er een rendement van 4,3 procent.

3/ Technologie

De digitalisering van de maatschappij kreeg met corona een extra boost. De technologiewaarden, die de voorbije jaren al de beurshausse aanvuurden, kregen vleugels. Verschillende beleggers van Keytrade zochten hun heil bij het Fidelity Global Technology Fund. Het fonds boekte een return van 32 procent in 2020. Niet toevallig behoorden verschillende FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google/Alphabet) tot de grootste posities van het fonds.

Populaireste-fondsen-table

4/ Flexibele fondsen

Als ze dan toch niet voor aandelenfondsen kozen, dan gingen de beleggers voor flexibele gemengde fondsen. Dat zijn fondsen die zowel in aandelen als in obligaties kunnen beleggen en het aandelenpercentage tussen 0 en 100 procent kunnen laten schommelen. R-Co Valor van de Franse vermogensbeheerder Rothschild & Co is een klassieker in deze categorie. De beheerder kiest steevast voor een zeer dynamische invulling van het fonds. Het gedeelte aandelen lag de voorbije jaren steeds hoger dan 75 procent. 

Ook Flossbach von Storch Multiple Opportunities II is een fonds met een sterke reputatie. Het behoorde de voorgaande jaren tot de populairste fondsen bij de Belgische belegger. Ook dit fonds koos in 2020 voor een dynamische invulling met meer dan 70 procent aandelen. Om bescherming in te bouwen kiest de beheerder voor een grote positie in goud.

5/ Gevestigde waarde

In 2019 was FundSmith Equity, beheerd door de legendarische Terry Smith, nog het meest verkochte fonds. Ook vorig jaar dook het op in de toplijstjes. In het coronajaar 2020 deed het fonds opnieuw waarin het al sinds 2011 slaagt: beter presteren dan de brede aandelenindex MSCI World. Met een belegd vermogen dat meer dan 20 miljard euro bedraagt, blijft de beheerder vasthouden aan zijn strategie alleen kwaliteitsaandelen te kopen tegen een aanvaardbare prijs. De softwarereus Microsoft en de onlinebetalingsdienst PayPal zitten al lange tijd in de portefeuille van het fonds en waren de belangrijkste twee posities.

6/ Brede trackers

Bij de trackers trekken beleggers duidelijk de kaart van brede aandelenmarkten. Trackers op de wereldwijde aandelenindex MSCI World gingen het meest over de toonbank. Ook Amerikaanse aandelen (S&P500 en Nasdaq) en groeimarktaandelen (MSCI Emerging Markets) zaten in de toplijstjes. Opvallend: ook Belgische aandelentrackers gingen vlot over de toonbank. Net in deze categorie toonden actief beheerde fondsen zich in 2020 nochtans de baas.

Populaireste-fondsen-table-2

Bij Deutsche Bank stond een tracker die zich richt op de watersector in de toplijsten. Bij Keytrade was een ‘double short’-tracker op de Franse aandelenindex CAC40 (Lyxor ETF BX4) populair. Die tracker reageert omgekeerd op de aandelenmarkt met een multiplicator van 2. Anders gezegd: als de CAC40 10 procent verliest, dan wint de belegger met de tracker ongeveer 20 procent. Het instrument is dus een goede manier om de portefeuille in te dekken. Wellicht was de tracker vooral bedoeld om in de volatiele coronagekte op de beurs wat bescherming te bieden.

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? ´┐╝

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.