Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Morningstar views – Onbekende uitdagingen aangaan: beleggingslessen uit de Tour de France

Geschreven door Dan Kemp, chief investment officer, EMEA bij morningstar

Teamwork is key om hobbels in de weg te vermijden 

In 1985 was Bernard Hinault op weg naar zijn vijfde zege in de Tour de France. Totdat hij samen met vier andere renners betrokken raakte in een van de meest bekende valpartijen in de 106-jarige geschiedenis van de wielerwedstrijd. 

De Fransman vloog over zijn stuur, landde op zijn gezicht en brak zijn neus. Hij zat in de laatste kilometer van de 14de etappe.

Deze gebeurtenis staat ongetwijfeld in het geheugen gegrifd van enkele van de 176 wielrenners die zich opmaken om te vertrekken richting Nice in deze 107de editie.

Het is ook een belangrijke herinnering aan de uitdagingen waarmee investeerders in de slopende marktomgeving van 2020 worden geconfronteerd.

Net zoals beleggers, komen de renners van de Tour voor drie soorten uitdagingen te staan in het circuit op weg naar Parijs.

De eerste uitdaging is er een die gekend is, zoals het terrein. De tweede is onbekend maar zal nog redelijk voorspelbaar zijn, bijvoorbeeld het weer. En de derde is er een die onmogelijk is om te weten, het gedrag van de andere renners is er zo een.

Het is die derde uitdaging die maakte dat Hinault zijn neus brak en het is die soort die een serieuze uitdaging vormt voor beleggers.

Net zoals in de wielerwereld en in de beleggerswereld is het team dat de beste renners, uitrusting, steun en voorbereiding heeft, waarschijnlijk het team dat zal winnen. Toch kunnen de ongekende factoren van de wedstrijd leiden tot verrassende resultaten. En de wedstrijd van dit jaar zal wellicht voorbeelden van de drie soorten uitdagingen bevatten, voor zowel de renners als de beleggers.

Etappes naar succes

Om beleggers te helpen navigeren doorheen al deze uitdagingen, kunnen we een aantal lessen trekken uit de voorbereidingen die de renners treffen voor de Tour.

De eerste etappe is verzekeren dat wat gekend is, gedeeld wordt met de renners (of investeerders). Hierbij behoren ook onbekende uitdagingen die wel ingeschat kunnen worden zoals marktvolatiliteit en relatieve prestatie.

Terwijl ervaren beleggers weten dat bij beleggen crashes en scherpe rally’s er nu eenmaal bijhoren, zijn onze klanten zich misschien niet bewust van de impact van de prijsschommelingen. Het is zoals een amateurrenner die aankijkt tegen een steile helling: hij overschat zijn vermogen om dit aan te kunnen overschat en geef dan onderweg op.

Zij die op die manier opgeven, hebben minder kans om hun doelen te bereiken en falen in hun beleggingsstrategie. Zelfs al werd deze zorgvuldig uitgebouwd en uitgevoerd.

Een gelijkaardig probleem kan opduiken wanneer een belegger gefixeerd is op een recente prestatie en teleurgesteld is wanneer zijn strategie het laat afweten over een bepaalde periode heen.

Dit is te vergelijken met een renner die elke etappe van de Tour wilt winnen, eerder dan zich te focussen op het winnen van de hele Tour.

Net zoals met beleggingsstrategieën als met renners, zal de ene beter gedijen in bepaalde omgevingen dan andere.

Nadat een belegger voor een bepaalde strategie heeft gekozen die ervoor zorgt dat hij de hele race wint, is het belangrijk dat hij beseft dat het niet de bedoeling is om elke etappe te winnen. Zo komt hij namelijk niet in de verleiding om zich enkel te richten op kortetermijn rendementen en van de ene ‘fiets’ naar de andere te springen.

Hoewel vragenlijsten over risicotolerantie nuttig zijn voor beleggers om hun geschatte verliezen te vatten, is het belangrijk dat adviseurs duidelijk zijn over de potentiële onderprestaties op de korte termijn. Op die manier is een belegger niet plots verrast bij een ‘hobbel in de weg’.

Het hoeft niet te verbazen dat de ongekende risico’s de meest uitdagende zijn. Omdat we hier niet volledig op voorbereid kunnen zijn, moeten we ons focussen op hoe we reageren wanneer een onverwachte wending zich voordoet.

Jammer genoeg reageren we niet altijd zoals het zou moeten wanneer we verrast zijn. We zijn dan meestal gestresst waardoor we snel een oplossing zoeken die misschien op de lange termijn niet zo voordelig is.

Deze reactie staat bekend als de ‘vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie’. Zulke reactie kan catastrofale gevolgen hebben op de financiële zekerheid van onze beleggers en hun vermogen om hun doelen te bereiken.

Daarom hebben we een besluitvormingskader nodig dat ons helpt om deze stressreactie te overwinnen.

Helpen de finish te halen

Bij Morningstar Investment Management gebruiken we een reeks beleggingsprincipes, gedetailleerde portefeuillerichtlijnen, checklists en peer-review-processen als beslissingskader.

Er zou echter een effectief kader kunnen komen met behulp van een eenvoudige reeks ‘als-dan’-verklaringen. Bijvoorbeeld: Als de holdings in mijn portefeuille meer dan 2% afwijken van de doelactiva-allocatie, dan zal ik de portefeuille opnieuw in evenwicht brengen. Op deze manier voorkomen we de fouten die achteraf gezien voor de hand liggend lijken, maar veel minder voor de hand liggend zijn in het heetst van de strijd.

Het is dit soort duidelijke besluitvorming na een extreme gebeurtenis die Hinault ertoe bracht om na een medische behandeling ongehinderd over de finish in Saint-Étienne te trappen. Hierdoor behield  hij zijn positie in de race, met als resultaat zijn ongelofelijke vijfde Tour-overwinning.

En wij verwachten dat dit beleggers helpt om gelijk welke financiële finish ze voor ogen hebben, te behalen. 

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om