Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: De voorzichtige terugkeer van het vertrouwen

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Het beleggerssentiment in april staat in groot contrast met dat van maart.

In maart overheerste vooral nog de angst voor een nieuwe bankencrisis, omdat de Amerikaanse regionale Silicon Valley bank in de problemen was gekomen, en in Europa de bank Crédit Suisse moest gered worden.

Gelukkig zagen we in april de eerste tekenen van een vernieuwd vertrouwen. Zo daalde de volatiliteitsindex of VIX tot het laagste niveau sinds een jaar, en ook de put/call-ratio zakte opnieuw onder de 1. Dit duid aan dat er meer ‘call opties’ worden verhandeld dan ‘put opties’, wat betekent dit dat beleggers inspelen op stijgende koersen.  

Groeiaandelen terug in trek

Tijden van hoge inflatie en stijgende rentes zijn vooral voor groeibedrijven nadelig. Ze zijn meer afhankelijk van kredieten en hebben dus ook meer last van de stijgende rente en kosten.

Waarde-aandelen zijn daar in het algemeen beter tegen bestand, en worden er soms zelfs positief door beïnvloed. Denk maar aan oliebedrijven die profijt gehaald hebben uit de hoge energieprijzen, of aan banken die met de hogere rente hun marges kunnen opkrikken. In 2022 deden de waarde-aandelen het dan ook beter dan de groeiaandelen.

Toen de Federal Reserve (Fed) in maart het einde van de renteverhogingen aankondigde, had dit onmiddellijk een positief effect op de groeiaandelen. Met 25 basispunten (bps) lag de laatste renteverhoging trouwens ook lager dan de voorgaande, van 50 en 75bps.

Veel beleggers gaan zelfs nog een stapje verder, en geloven dat er dit jaar nog rentedalingen aankomen. Deze gedachte stuwt nog meer beleggers richting groeiaandelen.

Komt er in 2023 een ‘pivot’?

Een ‘pivot’ is een omschakeling, een moment in de tijd waar de centrale bank haar beleid aanpast, van inflatiebestrijding naar groei-ondersteunend, of van rentestijging naar rentedaling. Komt er een Pivot van de Fed en de ECB aan? Dat is een vraag die veel beleggers zich vandaag stellen.

Voor de meeste analisten lijken rentedalingen of een “pivot” in 2023 nog onwaarschijnlijk. De inflatie staat namelijk nog steeds boven de 2% doelstelling (5% in de VS; 6,9% voor de eurozone). Ook de arbeidsmarkt blijft redelijk sterk, ondanks een lichte verzwakking in de VS. Er zijn dus weinig redenen voor een rentedaling. Niet in Europa, niet in de VS.

In het verleden hebben de centrale banken waarschijnlijk iets te snel beweerd dat de hoge inflatie maar tijdelijk is. Ze zullen zich nu dus behoeden voor diezelfde fout, en zullen de inflatie nog niet al te snel doodverklaren.

Toch hebben beleggers vandaag mogelijks te hoge verwachtingen en spelen ze misschien iets te snel in op eventuele rentedalingen, wat dan weer in het nadeel kan zijn voor groeiaandelen na hun sterke prestatie sinds begin van het jaar. Tot de zomer moeten we nog rekening houden met een verdere rentestijging.

Groeiaandelen hebben steeds een plaats binnen een portefeuille, zeker voor beleggers die een sterke langetermijnvisie hebben. Maar als de centrale banken de inflatie zeer hardnekkig zouden blijven bestrijden, kan dit wel degelijk een negatief effect hebben op deze groeiaandelen.

Een positieve PMI als indicatie voor groei

Positief nieuws rond de PMI, de Purchasing Managers Index. Net als vorige maand evolueert deze verder positief, zowel in de VS als in Europa.

Nu de problemen in de bevoorradingketen verder opgelost raken, stijgt ook het vertrouwen bij de aankoopdirecteurs van grote bedrijven, en dat is vaak een indicatie voor toekomstige groei.

In Europa zagen we voornamelijk een stijging van de PMI in de diensteneconomie, maar kende de PMI voor de maakindustrie wel een daling. Waarschijnlijk spelen hier de aanhoudende protesten en stakingen rond de pensioenhervorming in Frankrijk een rol.

Wat voor mijn beleggingen?

Het recessiegevaar is nog niet geweken, hoewel de meeste analisten verwachten dat een eventuele recessie eerder mild zal verlopen. De verslechtering van de arbeidsmarkt in de VS, hoewel beperkt, kan een eerste stap in die richting zijn. Daarnaast lijkt een deel van de markt onrechtstreeks in te spelen op een eventuele rentedaling, en ook dat is een mogelijk voorteken van een recessie.

Ook vandaag houd je dus best nog rekening met bepaalde risico’s, en moeten we de bedrijfsresultaten goed in het oog houden. De stijgende loon- en rentelasten kunnen daar nog steeds een impact op hebben, zeker bij bedrijven en sectoren met weinig “pricing power” (prijszettingsvermogen).

Toch zijn er veel positieve elementen. De bankencrisis lijkt onder controle, de inflatiecijfers nemen verder af, en de centrale banken worden milder. De aankoopdirecteurs zijn hoopvol en ook het beleggerssentiment is positief.

Diversifiëren en gespreid instappen

Diversifiëren blijft de boodschap. Nu de periode van negatieve rentes achter de rug is, bieden obligaties opnieuw interessante mogelijkheden voor deze broodnodige diversificatie.

Bij de bedrijfsobligaties zien we de spreads wel vernauwen. Dat wil zeggen dat het verschil in rente met staatsobligaties kleiner wordt. Hierdoor daalt het potentieel wel enigszins, maar toch bieden deze bedrijfsobligaties nog steeds mooie perspectieven.

‘Market timing’ en ‘het ideale moment afwachten’, meestal is dit geen efficiënte of haalbare strategie. Beter is het om stelselmatig gespreid doorheen de tijd te beleggen, zeker wanneer je twijfelt over het juiste moment om in (of uit) te stappen. Bij een marktcorrectie levert deze systematische spreiding vaak zelfs een voordeel op.

Inflatie bestrijden met cash? Nee, dat is nog steeds niet mogelijk. Maar ook in april biedt een gediversifieerde portefeuille mooie opportuniteiten, zeker voor wie geduldig is en belegt op lange termijn.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om