De Synthetische Risico- en Opbrengstindicator (SRRI) werd in 2009 gestart door het Comité van Europese effectenregelgevers (CESR) met als doel om het risiconiveau van een fonds te bepalen.
De SRRI meet de volatiliteit van het fonds. Een hogere volatiliteit betekent een grotere onzekerheid door grotere schommelingen in de waarde van het fonds. Dit betekent dat de prijs van het fonds binnen een korte periode sterk omhoog kan schieten of omlaag kan duiken. Een lagere volatiliteit betekent dat er geen sterke schommeling in de waarde van het fonds verwacht wordt, maar eerder een geleidelijk verloop hiervan. De onderstaande tabel toont de vergelijking tussen de volatiliteit en de SRRI waarde. In onderstaande tabel staan de procentuele verschillen die de waarde van een fonds kan ondergaan in één jaar (Volatiliteit op jaarbasis). Het percentage is gekoppeld aan de respectievelijke SRRI-rating. Dus hoe beperkter de schommelingen, hoe lager de SRRI rating van een fonds. Hoe groter de schommelingen hoe hoger de SRRI Rating. Een lage SRRI rating wil niet zeggen dat er geen risico aan verbonden is.
SRRI | volatiliteit op jaarbasis |
1 | 0 - 0,49% |
2 | 0,5 - 1,99% |
3 | 2 - 4,99% |
4 | 5 - 9,99% |
5 | 10 - 14,99% |
6 | 15 -24,99% |
7 | 25% + |
De SRRI wordt berekend op basis van het fondsrendement over de afgelopen 5 jaar. Als een fonds minder dan vijf jaar oud is, zal het rendement van een vergelijkbare benchmark gebruikt worden voor de periode sinds de lancering van het fonds.
Procedure voor fondsselectie
MeDirect werkt nauw samen met Morningstar Investment Management Europe (MIME) om fondsenportefeuilles samen te stellen om zo de specifieke doelstellingen te ondersteunen. Het selectieproces bestaat uit de volgende kwantitatieve en kwalitatieve fasen:
Alvorens de individuele fondsen te selecteren kijkt Morningstar naar de samenstelling van de portefeuille in termen van aandelen en obligaties (de zogenaamde activaklassen), en onderzoekt hoe de geografische spreiding en sectorverdeling is opgebouwd. Dit bepaalt de samenstelling van een portefeuille.
Morningstar hanteert een rangschikkingsprocedure volgens hun Morningstar Risk Adjusted Return maatstaf (zie Morningstar Sterrenrating). Andere factoren die in acht worden genomen zijn:
Het doel van het kwaliteitsonderzoek is om na te gaan of het onderzoeksproces van de fondsbeheerder naar behoren is verlopen. Dit gebeurt door een aantal belangrijke factoren onder de loep te nemen die normaliter zorgen voor een positief rendement. Fondsen worden geëvalueerd aan de hand van de 5 pijlers die Morningstar nuttig acht bij het voorspellen van het toekomstige succes van de fondsen: Parent (fondsenhuis), People (fondsmanager en zijn team), Process (het beleggingsproces), Performance (prestaties) en Price (kosten).
Samenstelling van portefeuille
Morningstar is van mening dat spreiding een bepalende factor is van beleggingsrendement binnen een wereldwijde fondsenportefeuille. Vandaar dat het belangrijk is voor de definitieve fondsenselectie om te bekijken hoe het fonds de rest van de portefeuille zal aanvullen.
Dit is de kwantitatieve schatting van de reële waarde of fair value van een bedrijf per aandeel. De analisten van Morningstar komen tot deze geschatte reële waarde door te voorspellen hoeveel vrije kasstroom het bedrijf in de toekomst zal genereren. Dat wil zeggen de hoeveelheid kasgeld dat een bedrijf over heeft, nadat het al zijn kosten en investeringen heeft betaald en wat dus onder meer beschikbaar is voor dividenduitkering aan de aandeelhouders van dat bedrijf. Deze waarde wordt vervolgens aangepast door rekening te houden met tijd en risico. Kasgeld dat volgend jaar wordt gegenereerd, is meer waard dan cash dat over enkele jaren wordt gegenereerd. Zo ook is kasgeld van een stabiel bedrijf, dat consistent winstgevend is, meer waard dan dat van een onderneming in een sterk cyclische sector.
Aandelen die worden verhandeld tegen een prijs die beduidend lager is dan de door Morningstar geschatte reële waarde, krijgen veel sterren. Voor hoogwaardige bedrijven vereisen we een kleinere onderwaardering dan voor middelmatige bedrijven. Dat is om één eenvoudige reden: Morningstar heeft meer vertrouwen in zijn kasstroomprognoses voor sterke bedrijven en dus ook in zijn waardeschattingen van dergelijke bedrijven. Als de marktprijs van een aandeel aanzienlijk hoger is dan de door Morningstar geschatte reële waarde, krijgt dat aandeel weinig sterren, ongeacht hoe geweldig Morningstar het betrokken bedrijf vindt. Zelfs het beste bedrijf is een slechte zaak als een belegger teveel voor zijn aandelen betaalt.
Kortweg: 1 ster bij een aandeel staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren staat voor maximaal ondergewaardeerd. 3 Sterren betekent dat een aandeel redelijk of fair is gewaardeerd. De koers zit op of nabij het niveau van de fair value die de aandelenanalisten van Morningstar aan het aandeel geven.
De reële waarde is de uitkomst van de waarderingsmodellen die op de verdisconteerde kasstroom gebaseerd zijn en is Morningstar’s schatting van de intrinsieke waarde of fair value van een bedrijf per aandeel.
Morningstar past zijn reële waarde aan om rekening te houden met niet in de balans opgenomen verplichtingen of activa die een onderneming eventueel heeft. Morningstar verlaagt bijvoorbeeld de reële waarde van een bedrijf als het veel aandelenopties heeft uitgegeven of als het een onder gefinancierde pensioenregeling heeft.
Morningstar’s schatting van de reële waarde verschilt in twee opzichten van een richtprijs of koersdoel. Ten eerste is het een schatting van wat het bedrijf waard is, terwijl een richtprijs meestal weerspiegelt wat andere beleggers mogelijk voor het aandeel zullen betalen. En ten tweede is het een lange-termijnraming, terwijl koersdoelen doorgaans gericht zijn op de volgende 2 tot 12 maanden.
Eens ingelogd op de beveiligde website, kunt u via de knop ‘Een rekening openen’ een Spaarrekening, een Termijnrekening en/of een Beleggingsrekening openen.
MeDirect biedt volgende types van rekeningen aan:
Het is niet mogelijk om een persoonlijke rekening om te zetten naar een gemeenschappelijke rekening. Als bestaande klant, kunt u een nieuwe gezamenlijke rekening openen met een bestaande of nieuwe MeDirect klant. Uw mederekeninghouder dient eerst een persoonlijke MeDirect rekening te openen zodat ook hij of zij ook over inloggegevens beschikt en ook over een persoonlijke MeDirect Geldrekening beschikt. Nadat deze persoonlijke rekening is geactiveerd, kunt u of uw mederekeninghouder via de beveiligde website een gezamenlijke rekening aanvragen via ‘Open een rekening’. U dient deze nieuwe aanvraag beiden elektronisch te ondertekenen via de beveiligde website. U logt dus beiden afzonderlijk in met uw persoonlijke veiligheidsgegevens om uw nieuwe gemeenschappelijke rekening te activeren.
itsme® is een app waarmee u uw identiteit op een veilige, gemakkelijke en betrouwbare manier kan bevestigen via uw mobiele telefoon. Om de itsme®-app te gebruiken, dient u zicht te registreren op de itsme®-website, via deze link.
Nadat u ‘Word klant’ heeft aangeklikt op onze website, kan u ervoor kiezen om een persoonlijke of een gezamenlijke rekening te openen. Nadat u enkele initiële gegevens hebt ingevoerd, heeft u de mogelijkheid om uw identiteit te verifiëren via itsme®. Vervolgens wordt u gevraagd om verbinding te maken met de itsme®-app; u dient uw mobiele telefoonnummer in te voeren en vervolgens de itsme®-app op uw mobiele telefoon te openen. Volg daarna gewoon de stappen op uw scherm.
Nee, indien u de itsme®-app niet heeft, kan u ervoor kiezen om uw identiteit te verifiëren door een foto te maken van uw identiteitskaart (voor- en achterkant) en een selfie. U kan deze foto's maken via uw mobiele telefoon of uw pc.
Nee, elke aanvrager krijgt de keuze voor het type identiteitsverificatie dat hij of zij verkiest; itsme® of de verificatie met een selfie en foto’s van de identiteitskaart.
itsme® is geprogrammeerd om de informatie te verstrekken die nodig is om uw rekening aanvraag te voltooien. Het kan echter gebeuren dat een deel van deze informatie niet helemaal up-to-date is. Wanneer dit het geval is, sturen we u een verzoek om uw aanvraag te voltooien door een foto te maken van uw identiteitskaart (voor- en achterkant) en een selfie. U kan deze foto's maken via uw mobiele telefoon of uw pc.
In het kader van de CRS moet de bank alle klanten identificeren die een fiscale woonplaats lijken te hebben in een of meer landen buiten België.
Om een rekening te openen bij MeDirect moet u fiscaal inwoner zijn van België. Bent u ook fiscaal inwoner van andere landen? Dan moet u het land in kwestie vermelden, samen met uw fiscaal identificatienummer (FIN).
Klanten die de vereiste inlichtingen niet verstrekken, worden door MeDirect gerapporteerd bij de Belgische fiscus.
Als we een geldige eigen verklaring hebben ontvangen, hoeft u alleen een ander formulier in te vullen wanneer u bepaalde informatie in uw dossier aanpast of wanneer wij van mening zijn dat uw rapporteringstatus gewijzigd is. Dat kan bv. het geval zijn wanneer:
Is uw fiscale woonplaats veranderd? Dan dient u dit formulier in te vullen om uw eigen verklaring aan te passen.
Naast de gegevens die u hebt verstrekt in de eigen verklaring, geven we de fiscus een overzicht van uw rekeningen en producten bij ons. Dit houdt in dat we uw rekeningnummer(s) en het bijbehorende saldo doorgeven, samen met uw inkomsten. De Belgische fiscus geeft deze inlichtingen vervolgens door aan de fiscale autoriteiten van het land of de landen waarvan u als rekeninghouder fiscaal inwoner bent.
Nieuwe klanten van MeDirect dienen deze inlichtingen te verstrekken bij het openen van een rekening.
MeDirect mobiel bankieren is beschikbaar via de App van MeDirect en stelt u in staat om uw saldi en Investeringen te bekijken. Verder heeft u ook de mogelijkheid om financiële transacties uit te voeren via uw mobiele telefoon.
U kunt nog steeds mobiel bankieren via uw laptop, tablet of pc en alle functionaliteiten blijven beschikbaar via uw online platform.
De MeDirect Mobile App biedt u een handige manier om uw financiën te beheren, waar u ook bent.
Met uw MeDirect Mobile App kan u:
In de toekomst zullen meer functionaliteiten worden opgenomen, en zal MeDirect voortdurend, waar nodig, verbeteringen aanbrengen in de MeDirect Mobile App.
De App is beschikbaar voor al onze bestaande en nieuwe klanten. Als u een bestaande klant bent, heeft u toegang tot onze bestaande online bankdiensten nodig om uw App aan uw mobiele telefoon te koppelen. Als u nog geen klant bent bij MeDirect, dient u eerst klant te worden via onze website. Zodra u uw rekening opent, kunt u gebruik maken van de App.
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het downloaden of gebruiken van de MeDirect Mobile App. Wel zijn uw standaard mobiele telefoondienst en datakosten van toepassing. Deze worden aangerekend door uw provider.
De MeDirect Mobile App is compatibel met smartphones met IOS-versie 11 en hoger of Android-versie 6 en hoger. De MeDirect Mobile App is momenteel niet beschikbaar op tablets en wearables zoals smartwatches.
Ja, internetbankieren kan ook zonder de app gebruikt worden. U ontvangt de gebruikelijke sms-verificatiecode.
Om veiligheidsredenen kan er telkens slechts één rekening per device gekoppeld worden aan uw account.
Door uw apparaat te koppelen, koppelt u uw MeDirect-internetbankieren, waar u gewoonlijk via uw pc of laptop op inlogt, met de MeDirect Mobile App op uw mobiele telefoon. Via uw Medirect-internetbankieren kan u de App activeren.
Om uw MeDirect Mobile App aan uw MeDirect-internetbankieren te koppelen, dient u:
De toegangscode is een 6-cijferige code die wordt gebruikt om in te loggen op uw App, betalingen goed te keuren en uw begunstigden te beheren als alternatief voor gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Omwille van veiligheidsrekeningen zijn sommige codes, zoals 111111, 123456 of 654321, niet geaccepteerd door de MeDirect Mobile App. We raden u aan een toegangscode te gebruiken die zo complex mogelijk is en die u goed kent.
De toegangscode is een 6-cijferige code die wordt gebruikt om in te loggen op uw App, betalingen goed te keuren en uw begunstigden te beheren als alternatief voor gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Omwille van veiligheidsrekeningen zijn sommige codes, zoals 111111, 123456 of 654321, niet geaccepteerd door de MeDirect Mobile App. We raden u aan een toegangscode te gebruiken die zo complex mogelijk is en die u goed kent.
Uw toegangscode kan worden gewijzigd via het tabblad 'Meer' in uw App.
Om veiligheidsredenen wordt de MeDirect Mobile App na vijf foute pogingen voor onbepaalde tijd vergrendeld. Om de App te deblokkeren, moet u uw apparaat ontkoppelen van uw MeDirect-internetbankieren via uw persoonlijke platform bij MeDirect, waarna u de MeDirect Mobile App opnieuw dient te koppelen met uw MeDirect-internetbankieren.
Om uw toegangscode opnieuw in te stellen, moet het apparaat worden ontkoppeld. Om uw mobiele apparaat te ontkoppelen, moet u:
‘Apparaat ontkoppelen’ wordt gebruikt om uw internetbankieren niet langer beschikbaar te maken via uw MeDirect Mobile App. De gebruiker dient zijn apparaat ook te ontkoppelen vanuit het persoonlijke platform bij MeDirect. Zodra dit is gebeurd, heeft de gebruiker niet langer toegang tot zijn internetbankieren via de App.
Als uw mobiele telefoon wordt gestolen of verloren gaat, dient u de MeDirect Mobile App zo snel mogelijk te ontkoppelen. Om uw App te ontkoppelen, dient u:
Om veiligheidsredenen is de MeDirect Mobile App ingesteld om een time-out in te lassen na 30 seconden inactiviteit. Dit kan worden verhoogd tot 1 minuut via het instellingengedeelte van uw App.
Om veiligheidsredenen kan slechts één mobiele telefoon tegelijk met uw internetbankieren worden gekoppeld. Bovendien kan slechts één gebruiker per mobiele telefoon worden gekoppeld aan uw MeDirect Mobile App.
Ja, de MeDirect Mobile App ondersteunt gezichtsherkenning en het scannen van vingerafdrukken.
De vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning werken mogelijk niet om een van de volgende redenen:
Ja. Uw persoonlijke gegevens zijn veilig bij ons. We gebruiken geavanceerde encryptie- en controle technologie, en we slaan nooit persoonlijke bankgegevens op uw telefoon op.
Om op de knop 'Accepteren' te klikken, moet u de licentieovereenkomst en de voorwaarden voor eindgebruikers lezen en helemaal naar beneden scrollen. Hierna kan de knop 'Accepteren' aanklikken.
De favoriete rekening is de rekening die u als eerste op uw startpagina wilt weergeven, en is tevens de eerste rekening die wordt voorgesteld bij een overdracht tussen uw eigen rekeningen of naar een externe rekening. De gouden ster naast uw rekening verwijst naar de door u gekozen favoriete rekening. Uw favoriete rekening kan worden gewijzigd via het tabblad 'Meer' in uw App.
Het saldo dat voor elke rekening wordt weergegeven, is uw beschikbare saldo.
De datum die onder elke transactie wordt gevonden, is de transactiedatum.
De gouden ster bij uw rekening verwijst naar uw geselecteerde voorkeursrekening.
Uw voorkeursrekening kan worden gewijzigd via het tabblad 'Meer'.
Dit veld onderscheidt uw transacties bij het bekijken van het transactie overzicht op de pagina met de gegevens van de rekening.
Neem contact op met ons Wealth Support Team op 02 518 0000 of op [email protected] om u te laten adviseren.
Neem contact op met ons Wealth Support Team op 02 518 0000 of op [email protected] om u te laten adviseren.
Een begunstigde kan worden aangemaakt door naar het tabblad ‘Overdracht’ te gaan, gevolgd door ‘Begunstigden beheren’ en op het pictogram in de rechterbovenhoek van uw scherm te drukken.
Een begunstigde kan worden verwijderd door naar het tabblad ‘Overdracht’ te gaan, gevolgd door ‘Begunstigden beheren’. Selecteer hier de drie stippen naast de begunstigde en kies ‘Begunstigde verwijderen’ of selecteer de begunstigde die u wilt verwijderen en druk op het prullenbakpictogram in de rechterbovenhoek van het scherm.
Ja, u kunt toekomstige betalingen op datum tot twaalf maanden van tevoren instellen, via de Mobiele App (Overschrijving > Betaal iemand anders), als de debet- en kredietrekeningen dezelfde valuta hebben.
U kunt uw nieuwe ‘MeAccount’ transacties bekijken, door de betreffende ‘MeAccount’ te selecteren en het tabblad ‘Opnames’ te kiezen.
De BIC-code wordt automatisch ingevuld als het gekozen land binnen de Europese Economische Ruimte (EER) ligt. Als het land buiten de EER ligt, dient u de BIC-code zelf in te vullen.
Door in het tabblad ‘Overschrijving’ te kiezen voor ‘Geplande betalingen’, kunt u al uw geplande betalingen bekijken en heeft u de mogelijkheid om dergelijke betalingen te wijzigen of te verwijderen.
Het tabblad 'MeCode' wordt gebruikt om in te loggen op uw persoonlijke platform bij MeDirect. Het is een alternatief voor de SMS-code en genereert een 6-cijferige code die u na uw wachtwoord moet invoeren wanneer u via uw pc of laptop inlogt.
Om veiligheidsredenen zijn overschrijvingen naar een externe rekening en naar een MeDirect-rekening van een derde partij onderworpen aan een door de bank vastgestelde daglimiet. Als u een bedrag wilt overmaken dat deze daglimiet overschrijdt, neem dan contact op met ons Wealth Support Team om u te laten adviseren.
De Belgische Regering heeft een nieuwe taks geïntroduceerd die van toepassing is op natuurlijke personen die Beleggingsrekeningen bezitten bij Belgische en buitenlandse financiële instellingen. Een belastingtarief van 0,15% wordt geheven indien de totale gemiddelde waarde over de Referentieperiode van de belastbare effecten gelijk is aan 500.000,00 EUR, of dit bedrag overschrijdt.
De gemiddelde waarde wordt berekend over een periode van twaalf maand, die telkens loopt van 01 oktober tot 30 september (= ‘Referentieperiode’), rekening houdende met de waarde van de Beleggingsrekening(en) op welbepaalde ‘Referentiepunten’, namelijk de laatste dag van elk kwartaal (31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september), en de openings-/afsluitingsdatum van de Beleggingsrekening.
Deze taks is van toepassing op de hieronder genoemde financiële instrumenten die door MeDirect worden aangeboden:
Alle klanten met een (of meerdere) actieve beleggingsrekening(en), kunnen via de rubriek ‘Rekeninguitstreksels’ hun persoonlijk beleggersoverzicht raadplegen. Dit overzicht is beschikbaar voor eind oktober en vermeldt de totale gemiddelde waarde waarop de mogelijke taks wordt verrekend.
Indien de gemiddelde waarde van uw beleggingen – verspreid over één of meerdere Beleggingsrekeningen – meer dan 500.000,00 EUR bedraagt, draagt MeDirect de verantwoordelijkheid om de taks af te houden, deze aan te geven en vervolgens door te storten aan de Belgische fiscus. Deze taks wordt automatisch geïnd, mits er voldoende beschikbare cash op uw Geldrekening (EUR) staat. Zo niet gaan wij u adviseren om uw Geldrekening (EUR) aan te zuiveren.
Indien de gemiddelde totale waarde van uw Beleggingsrekening(en) bij MeDirect minder dan 500.000 EUR bedraagt maar rekening houdend met beleggingen bij andere financiële instellingen de drempel van 500.000 EUR overschrijdt, dan heeft u de mogelijkheid om de effektentaks die van toepassing is op de totale waarde van de Beleggingsrekening(en) bij MeDirect, door MeDirect te laten inhouden en door te storten naar de Belgische fiscus (‘opt-in).
Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan verzoeken wij u vriendelijk om dit te bevestigen via een beveiligd bericht voor 30 november. Indien het saldo op uw Geldrekeningen(en) (EUR) hiervoor onvoldoende is, verzoeken wij u om het verschil te storten voor 30 november.
Unstructies moeten door MeDirect ontvangen worden na het verstrijken van de laatste referentieperiode (30 september) en voor de bovengenoemde uiterste datum (30 november).
Indien u, als bestaande klant, via MeDirect de keuze “Opt-in” verkiest, maar echter onvoldoende beschikbare cash beschikbaar hebben en/of het tekort niet aanzuiveren vóór 30 november, wordt de “opt-in”-instructie ongeldig verklaard.
MeDirect zal een persoonlijk overzicht opstellen van de gesloten Beleggingsrekening(en), en dit tegen het einde van de maand volgend op de afsluiting. U zal dit kunnen raadplegen via de rubriek ‘Rekeninguittreksels’.
Indien u als klant uw relatie bij MeDirect heeft beëindigd, zal u een persoonlijk overzicht van de afgesloten Beleggingsrekening(en) per reguliere post ontvangen voor eind november.
In dit geval mag u ons een “opt-in”- instructie bezorgen voor 30 november via e-mail aan [email protected]. U ontvangt dan verdere instructies hoe u het uitstaande bedrag kan overschrijven naar MeDirect, en MeDirect dit in uw naam kan doorstorten naar de Belgische fiscus.
“Opt-in” instructies worden ongeldig verklaard indien MeDirect geen instructie én geen betaling heeft ontvangen voor 30 november.
De term ‘niet-gereglementeerde’ kan verwarrend zijn. Alle spaarproducten aangeboden in België vallen immers onder het toezicht van de financiële regulatoren (de Nationale Bank van België en de FSMA) en zijn conform de Belgische wetgeving.
Wanneer men spreekt van een gereglementeerde rekening, dan gaat het over een spaarrekening die vrijgesteld wordt van roerende voorheffing op de eerste 980 EUR in interesten. Hiervoor moet de rekening aan bepaalde regels voldoen, zoals het aanbieden van een getrouwheidspremie. Spaarproducten die niet aan deze voorwaarden voldoen (zoals termijnrekeningen en andere eenvoudige spaarproducten met één duidelijke rente) vallen niet onder de technische categorie van gereglementeerde rekeningen. Deze zijn dus wel onderhevig aan roerende voorheffing. Niet-gereglementeerde rekeningen zijn dus volkomen legaal en goedgekeurd door de financiële regulatoren. MeDirect kiest bewust voor dergelijke rekeningen omdat de duidelijke en hogere rente (zelfs na aftrek van roerende voorheffing) in het voordeel is van onze klanten.
MeDirect is verplicht om Belgische roerende voorheffing te rekenen op:
In dergelijke gevallen betaalt MeDirect uw belegging uit na aftrek van de verschuldigde roerende voorheffing, en draagt de roerende voorheffing over aan de Belgische belastingadministratie. Deze belasting hoeft u dan niet meer aan te geven in uw belastingaangifte.
MeDirect raadt particulieren aan om professioneel fiscaal advies in te winnen over uw specifieke financiële situatie.
De wet van 14 april 2011 verplicht de bankinstellingen die in België actief zijn, waaronder ook MeDirect, om bepaalde gegevens over cliënten en bepaalde informatie over hun rekeningen/contracten eenmaal per jaar over te maken aan een centraal aanspreekpunt, ook wel ‘CAP’ genoemd.
Het CAP wordt georganiseerd door de Nationale Bank van België (NBB). Het CAP stelt de fiscale ambtenaren, belast met de vestiging en invordering van de belasting, in staat om in bepaalde gevallen na te gaan bij welke financiële instellingen belastingplichtigen rekeningen of contracten aanhouden, om zo aan deze instellingen eventuele verdere informatie te kunnen vragen.
De volgende gegevens van cliënten zullen worden doorgegeven aan het CAP:
1) Het rijksregisternummer (indien niet aanwezig naam, voornaam, geboortedatum, -plaats, (-land)).
2) Per cliënt, een lijst van rekeningnummers waarvan de cliënt (mede)houder is geweest op om het even welk ogenblik van het kalenderjaar waarop de gegevens betrekking hebben.
Vanaf maart 2015 delen wij aan het CAP ook de gegevens mee van bepaalde contracten, zoals de vermogensbeheercontracten, die reeds opgestart waren in 2014.
U heeft het recht om bij de NBB inzage te bekomen van de gegevens die door het CAP op uw naam zijn geregistreerd. In geval deze gegevens onjuist of ten onrechte zijn geregistreerd, heeft u het recht deze aan te laten passen of te laten verwijderen door de financiële instelling die de gegevensoverdracht aan het CAP heeft gedaan.
De gegevens worden maximaal 8 jaar door het CAP bewaard, te rekenen vanaf de afsluitingsdatum van het laatste kalenderjaar waarin nog gegevens over de cliënt en/of rekening werden medegedeeld.
Voor bijkomende informatie kunt u het volledige Koninklijk Besluit hier terugvinden.
Een meerwaardebelasting is enkel van toepassing bij de verkoop van:
Fondsen aangekocht voor 31/12/2017
In beide gevallen wordt een roerende voorheffing (meerwaardebelasting) van 30% ingehouden op de meerwaarde die voortkomt uit deze vastrentende effecten.
Fondsen aangekocht na 1/1/2018
In beide gevallen wordt een roerende voorheffing (meerwaardebelasting) van 30% ingehouden op de meerwaarde die voortkomt uit deze vastrentende effecten.
Om deze taks te kunnen berekenen, bestaan er 2 methodes:
Ter illustratie:
Een kapitalisatiefonds belegt voor 40% in obligaties en voor 60% in aandelen. De belegger heeft het fonds voor 100 euro gekocht, en verkoopt het voor 120 euro.
De BE TIS waarde is gekend op het moment van aan- en verkoop. Is het verschil positief, dan wordt dit belast tegen 30% roerende voorheffing.
Het fonds berekent geen BE TIS waarde. De gerealiseerde meerwaarde is 20 euro. Aangezien het fonds voor 40% in obligaties heeft belegd wordt de belasting enkel over 40% berekend. 40% van 20 euro is 8 euro. De belasting is 30%, wat betekent dat 2,4 euro wordt ingehouden en de belegger 5,6 euro netto zal ontvangen. Het fonds belegt voor 60% in aandelen; 60% van 20 euro is 12 euro, waarover geen meerwaardebelasting wordt berekend. De belegger zal 120 euro – 2,4 euro (meerwaardebelasting) = 117,6 euro ontvangen bij verkoop van het fonds.
De GDPR wetgeving stipuleert dat tenminste aan één van de volgende voorwaarden dient voldaan te worden om uw persoonsgegevens te mogen verwerken:
Reeds een aantal maanden voorafgaand aan 25 mei 2018 heeft MeDirect gewerkt om in zich in regel te stellen met de GDPR wetgeving. Verschillende initiatieven zijn uitgevoerd ter bescherming van onze klanten en medewerkers, waaronder:
De General Data Protection Regulation (GDPR) of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een geheel van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen. Het is een herziening van de Europese wetgeving uit 1995; de Data Protection Directive. Het doel van de GDPR is dubbel: enerzijds wil het de privacy van Europese burgers vrijwaren, anderzijds wil het de burgers meer rechten geven over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. GDPR is in voege getreden op 25 mei 2018.
We kunnen GDPR samenvatten in volgende principes:
MeDirect verzekert dat alle persoonsgegevens veilig bewaard worden. Om uw persoonsgegevens te beschermen tegen toegang van onbevoegden of verlies, implementeerden we de nodige technologie en houden deze constant up-to-date.
In het geval dat derde partijen een dienst aanbieden aan MeDirect, wordt op basis van een contractuele overeenkomst verzekerd dat zij de correcte veiligheidsprocedures implementeren om uw persoonsgegevens veilig te stellen zoals het werken met versleutelde informatie. Persoonsgegevens doorgeven aan derde partijen zal enkel gebeuren voor doelen vastgelegd in onze overeenkomsten met klanten en/of onze term and conditions .
We hebben ons privacybeleid aangepast om in lijn te zetten met de GDPR wetgeving. Dit privacybeleid definieert welke informatie we van elke persoon verzamelen, waarom we deze informatie verzamelen en met welke partijen deze informatie gedeeld wordt. Tevens definieert dit privacybeleid uw rechten en kunt u hier ook het aanspreekpunt van MeDirect vinden als u vragen zou hebben over veiligheid van persoonsgegevens.
MeDirect maakt gebruik van een aantal kanalen om klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten, dienstverleningen en/of aanbiedingen waaronder via e-mail en per post. MeDirect geeft zijn klanten de mogelijkheid zich aan te melden om deze communicatie te ontvangen. Indien van deze mogelijkheid geen gebruik wordt gemaakt door de klant zal deze voorgaand genoemde communicatie niet ontvangen. Elke klant kan ten allen tijde zijn voorkeuren aanpassen door:
Een verplichte corporate action vergt geen beleggingsbeslissing van u, maar heeft louter een informatieve waarde. Een voorbeeld van een verplichte corporate action zou een spin-off kunnen zijn, waarbij een nieuw bedrijf ontstaat uit een ander (groter) bedrijf. Indien u aandelen heeft in het oorspronkelijke bedrijf, zal u aandelen ontvangen van het nieuwe bedrijf, waarbij uw aanvankelijke belegging behouden blijft.
Een niet-verplichte corporate action nodigt u uit om deel te nemen, maar u kan deze ook weigeren. ‘Geen actie ondernemen’ is de gebruikelijke standaardoptie voor niet-verplichte corporate actions. Een overnamebod is een voorbeeld van een niet-verplichte corporate action, waarbij een derde partij een deel van het kapitaal wil kopen in het betrokken bedrijf. U heeft de optie om geheel of gedeeltelijk in te schrijven. De corporate action zou in een latere fase evenwel een verplichte overname kunnen worden, waarbij de derde partij het volledige aandelenkapitaal probeert te kopen, zonder u daarbij de keuze te laten deel te nemen of niet.
Gelieve onze woordenlijst te raadplegen voor verdere inlichtingen over specifieke types van corporate actions.
U wacht gewoon tot wij contact met u opnemen. Wanneer bepaalde corporate actions uw aandacht vereisen, zal u van MeDirect een beveiligd bericht ontvangen in uw beveiligde online inbox.
U kan uw instructies aan ons doorgeven door het beveiligde bericht in kwestie te beantwoorden. In de berichtgeving over de corporate action vermelden wij de uiterste datum waarop wij uw antwoord verwachten
Uw belegging wordt veilig opgeslagen bij professionele bewaarnemers – ook wel custodians genaamd. Daardoor is het mogelijk u de laagste uitvoeringskosten binnen ons schaalbaar businessmodel aan te bieden. Dit betekent echter dat we aanlopen tegen bepaalde beperkingen in het MeDirect aanbod.
Hieronder kan u een aantal corporate actions terugvinden die door MeDirect momenteel niet worden aangeboden:
De klant blijft eigenaar van de effecten die hij in bewaring houdt bij MeDirect. Hij beschikt over een rechtstreeks revindicatierecht, wat inhoudt dat de effecten hem moeten worden teruggegeven door de curator en niet in de boedel van een eventueel faillissement van de bank kunnen vallen. Deze teruggave zal gebeuren door overdracht op een effectenrekening van de klant bij een andere instelling, ongeacht de waarde van deze effecten.
Dankzij deze stevige waarborg is het risico zéér beperkt dat de klant al zijn effecten niet zou recupereren. Mocht dit uitzonderlijk toch het geval zijn en de klant het revindicatierecht niet kan uitoefenen, geniet de klant van een beschermingsregeling tot €20.000 per persoon. Gedetailleerde informatie over de door het Beschermingsfonds gedekte financiële instrumenten, is te vinden op de website http://www.protectionfund.be. Om misverstanden te vermijden: de beschermingsregeling biedt geen enkele dekking tegen een eventueel waardeverlies van de effecten.
Indien u niet meer beschikt over uw wachtwoord, dient u tijdens het inloggen op de optie ‘wachtwoord vergeten’ te klikken. Hierna zal u worden gevraagd naar uw veiligheidswoord en een SMS code. Zodra u deze gegevens heeft ingevuld, ontvangt u een e-mail op het e-mailadres dat bij ons geregistreerd staat, waarmee u uw wachtwoord opnieuw kan instellen. Merk op dat deze e-mail slechts voor korte tijd geldig is. Indien u niet meer beschikt over uw veiligheidswoord, gelieve telefonisch contact met ons op te nemen.
MeDirect legt telkens een beveiligde verbinding tussen uw computer of ander toestel en de beveiligde website. Dit kan u zelf nagaan in uw URL adresbalk van uw browser, daar staat https://secure.medirect.be/banking/abaxx-?%24part=Welcome.content.login&lang=nl. Zo bent u zeker van een beveiligde verbinding.
Verder moet u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en uw zelfgekozen wachtwoord. Als laatste stap krijgt u van ons nog een SMS code toegestuurd ter verificatie. Door verschillende manieren van aanmelden te gebruiken, zijn wij zeker dat u de correcte persoon bent om toegang tot de rekeningen te geven. Verder dient u transacties ook steeds te ondertekenen met de SMS code.
Wij zullen u nooit contacteren per email om persoonlijke of log-in gegevens door te sturen. Hiervoor gebruiken wij steeds ons berichtendienst, toegankelijk via de beveiligde website.
Als eerste brengt u ons zo snel als mogelijk op de hoogte indien uw GSM nummer of email adres is gewijzigd.
Indien u verdachte e-mails (phishing mails) zou ontvangen, uit naam van MeDirect, gelieve ons hiervan op de hoogte te brengen. Open deze mail niet of geef in geen geval gegevens door of klik niet op een link. Wij zullen de bevoegde instanties hiervan verwittigen.
Geef ook geen persoonlijke details door via de telefoon.
Verder raden wij u ook aan om bijvoorbeeld uw gebruikersnaam niet te bewaren op een openbare computer en uw wachtwoord en veiligheidswoord geheim te houden. Stuur ons enkel financiële of persoonlijke informatie door via een beveiligd bericht.
U houdt zelf ook best de beveiliging van uw computer up-to-date door steeds de laatste versie van uw antivirusprogramma te installeren en de laatste versie van uw gebruikte browser. Indien u een draadloos netwerk gebruikt, installeert u ook best een extra beveiliging hiervoor zodat niet iedereen dit kan gebruiken.
Indien u klaar bent met uw MeDirect bankzaken te regelen, log steeds volledig uit en sluit het browservenster.
De fondsen voor de Modelportefeuille Kapitalisatie en Inkomen worden geselecteerd op basis van hun ratings in samenwerking met Morningstar. Niet alleen de prestaties in het verleden zijn hierbij belangrijk, maar tevens de analistenrapporten voor de toekomst. Op basis van 5 pijlers (beheerteam, fondshuis, beleggingsproces, rendementen en kosten) maken zij een prognose die aangeeft of het fonds het potentieel heeft om al dan niet beter te presteren dan soortgelijke fondsen.
U heeft de mogelijkheid om een maandelijkse bijdrage op te starten. Dit kan vanaf 100 EUR per maand. Doorloop daarvoor volgende stappen:
Ga naar ‘Home > Mijn Beleggingen > Overzicht.’ U komt nu terecht op de pagina ‘Mijn beleggingsoverzicht’.
Geef op het volgende scherm uw gewenste maandelijkse bijdrage op. Om te bevestigen scrollt u helemaal naar de onderkant van de pagina.
Op het laatste scherm selecteert u uw rekening van waar de maandelijkse bijdrage wordt uitgevoerd. Klik op ‘uitvoeren’ om te bevestigen. Uw maandelijkse bijdrage is nu ingesteld.
Neen, u kunt uw modelportefeuille later nog wijzigen indien u dat wenst. U kunt een fonds, meerdere fondsen of een deel van een fonds in de portefeuille verkopen.
Eerst en vooral zijn de Modelportefeuilles ontworpen zodat u als belegger er zo weinig mogelijk beheer aan heeft. U beschikt immers over een kant-en-klare, gespreide portefeuille van fondsen. U dient dus zelf niet op zoek gaan naar fondsen om uw portefeuille samen te stellen. Binnen de portefeuille wordt elke fonds bovendien actief beheerd door professionele fondsbeheerders.
Indien u dat wenst kunt u natuurlijk wel fondsen kopen en verkopen binnen uw Modelportefeuille. Onderaan de stappen bij aankoop, verkoop en de maandelijkse bijdrage.
1) Een fonds verkopen
2) Een fonds aankopen
3) Indien u gebruik maakt van de maandelijkse bijdrage en u wenst dat deze rekening houdt met de nieuwe portefeuillesamenstelling en wegingen, dan dient u wel onze klantendienst nog een bericht te sturen via uw beveiligde website met de vraag om dit voor u in orde te brengen. Hetzelfde geldt als u nog geen maandelijkse bijdrage heeft en dit zou willen activeren. Anders wordt de maandelijkse bijdrage nog verdeeld volgens de initiële portefeuile.
Een fonds verkopen doet u via het menu ‘Mijn beleggingen’. Hier klikt u op ‘Details van uw Beleggingen’ en selecteert u uw Modelportefeuille net boven het woord ’Rekeningtype’. Let op: het referentienummer van uw portefeuille zult u in de volgende stappen ook nog nodig hebben.
Onder ‘Activa’, kan u de details van uw portefeuille controleren door op het blauw plusteken te klikken. Op die manier word alle fondsen zichtbaar. Klik op de knop ‘Transactie uitvoeren’ rechts naast het fonds indien u wenst te verkopen
Een overzicht van het fonds is nu geopend op uw scherm. Scrol omlaag tot u de ’Koop/Verkoop’ knop ziet zoals weergegeven in onderstaande schermafdruk.
Op het scherm dat nu verschijnt, selecteert u de optie ‘Verkoop’ waarna u op de ‘Alles verkopen’ knop drukt. Controleer nog even aan de rechterzijde van uw scherm dat u in de juiste portefeuille bent (aan de hand van het eerder genoemde referentie nummer) onder Details van uitvoering’. Vergewis u er ook van dat u de EUR Geldrekening selecteert in de lijn onder uw portefeuille. Klik vervolgens op de groene knop ‘’Berekenen’’ om de relevante belastingen (beurstaks en mogelijke meerwaardebelasting) te zien.
Indien u akkoord gaat met de berekende waarden, dan kunt u de transactie bevestigen door op de groene knop ’Order plaatsen’ te drukken.
Het kan tot 7 werkdagen duren alvorens de verkoopssom op uw Geldrekening verschijnt. In de tussentijd kunt u de transactie bekijken onder het menu ‘lopende orders’. Ofwel wacht u op deze transactie, ofwel zet u extra geld over naar uw Geldrekening via het menu ‘Mijn Transacties’ om de volgende stap in the proces aan te vatten.
Wanneer er op uw Geldrekening* genoeg geld aanwezig is, dan kunt u fondsen aankopen via de ‘Order Plaatsen’ tab onder het menu ‘Mijn beleggingen’. Hier selecteert u ‘Fondsen’ en kunt u het nieuwe fonds opzoeken door de ISIN codes in te voeren in het zoekveld.
U ziet nu het gewenste fonds en dient op de knop ‘Meer info’ te klikken om verder te gaan.
Een overzicht van het fonds is nu geopend op uw scherm. Scrol omlaag tot u de ‘Koop/Verkoop’ knop ziet zoals weergegeven in onderstaande schermafdruk.
Op het scherm dat nu verschijnt, selecteert u de optie ‘Beleggen’. Controleer nog even aan de rechterzijde van uw scherm dat u in de juiste portefeuille bent (aan de hand van het eerder genoemde referentienummer) onder ‘Details van uitvoering’. Vergewis u er ook van dat u de EUR Geldrekening selecteert in de lijn onder uw portefeuille (deze rekening dient over het bedrag te beschikken dat u heeft ingevuld in ‘Bedrag’). Klik vervolgens op de groene knop ‘Berekenen’ om de relevante details te zien.
Indien u akkoord gaat met de berekende waarden, dan kunt u de transactie bevestigen door op de groene knop ‘Order plaatsen’ te drukken.
Het kan tot 7 werkdagen duren alvorens het aangekochte fonds zichtbaar zal zijn in uw portefeuille . In de tussentijd kunt u de transactie bekijken onder het menu ‘lopende orders’.
Indien u gebruik maakt van de maandelijkse bijdrage en u wenst dat deze rekening houdt met de nieuwe portefeuillesamenstelling en wegingen, dan dient u wel onze klantendienst nog een bericht te sturen via uw beveiligde website met de vraag om dit voor u in orde te brengen. Hetzelfde geldt als u nog geen maandelijkse bijdrage heeft en dit zou willen activeren. Anders wordt de maandelijkse bijdrage nog verdeeld volgens de initiële portefeuile.
Na het inloggen, kunt u een beveiligd bericht versturen door rechtsboven op ‘Berichten’ te klikken. Onderaan de pagina klikt u op ‘Nieuw bericht’ en vervolgens op ‘Bericht versturen’.
*Om te bekijken welke Geldrekening u dient aan te zuiveren kunt u op het plusteken klikken op het scherm ‘Details van uw beleggingen’ zoals te zien is op onderstaande schermafdruk.
De modelportefeuille ‘Kapitalisatie’ heeft 5 verschillende risicoprofielen. U kunt een defensief tot dynamisch risicoprofiel kiezen. Een defensieve portefeuille bevat voornamelijk obligatiefondsen, een dynamische portefeuille voornamelijk aandelenfondsen. Een dynamische portefeuille zal dus gevoeliger zijn voor beursschommelingen of, met andere woorden, een hogere volatiliteit hebben. De winstverwachting van een dynamische portefeuille zijn ook hoger dan die van een defensieve portefeuille. Het bijhorend risico natuurlijk ook.
De modelportefeuille ‘Inkomen’ heeft een eerder evenwichtig risicoprofiel.
De maandelijkse bijdrage wordt op de 20ste van elke maand verwerkt of op de eerstvolgende werkdag als de 20ste geen werkdag is. Deze bijdrage wordt afgenomen van de Geldrekening die bij uw Modelportefeuille hoort. Als er onvoldoende saldo op uw Geldrekening staat, wordt uw bijdrage niet verwerkt.
Als u uw Modelportefeuille vóór de 10de van de maand voor de eerste keer heeft aangekocht, dan zal de eerste maandelijkse bijdrage in dezelfde maand worden uitgevoerd. Als u uw Modelportefeuille na de 10de van de maand heeft aangekocht, dan zal de eerste maandelijkse bijdrage in daaropvolgende maand worden verwerkt.
De basisrente is van toepassing vanaf de eerste dag van storting voor MeDirect Fidelity Sparen tot de dag van opvraging. Deze basisrente wordt op jaarbasis berekend en jaarlijks betaald, telkens op 1 januari of op het moment dat u de spaarrekening afsluit.
De getrouwheidspremie krijgt u voor elke storting die 12 opeenvolgende maanden op de rekening staat. U ontvangt deze op de eerste dag van het kwartaal volgend op het moment dat u deze getrouwheidspremie heeft behaald: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober of op het moment dat u de spaarrekening afsluit. De geldende getrouwheidspremie op het moment van storting of aan de start van een nieuwe periode zal steeds van toepassing blijven voor een periode van 12 maanden.
Op het login scherm klikt u op ‘’Ik heb geen SMS code ontvangen”.Dan ziet u de laatste vier cijfers van uw GSM nummer waarnaar de SMS code reeds is verstuurd. Mocht dit niet het juiste GSM nummer zijn, klik dan op “Wijzig GSM-nummer”. Hier kan u uw GSM nummer opnieuw in te stellen.
Mocht het GSM nummer wel juist zijn, klik dan op “Opnieuw versturen” en u ontvangt een nieuwe SMS code. Gelieve steeds de meest recente SMS code te gebruiken. Tevens heeft u de mogelijkheid om een oproep op uw GSM te ontvangen met een gesproken SMS code. Hiervoor dient u op “Bel me met code” te klikken.
Om in te loggen op de vernieuwde website, heeft u ten eerste uw gebruikersnaam en uw zelfgekozen wachtwoord nodig. Vervolgens krijgt u van ons de SMS code toegestuurd ter identificatie. Door verschillende manieren van inloggen te gebruiken, zijn wij zeker dat u de correcte persoon bent om toegang tot de rekeningen te geven.
Verder dient u uitgaande betalingen ook steeds te ondertekenen met de SMS code die telkens wordt verstuurd naar uw GSM nummer.
De aanvraag tot het openen van een gezamenlijke rekening, kan gedaan worden door een bestaande klant. Hiervoor dient ueerst in te loggen op de nieuwe beveiligde site. Dan klikt u op de knop ‘Open een rekening’ die rechtsboven terug te vinden is op uw Home pagina. Vervolgens kunt u aangeven of u een gezamenlijke rekening wil openen met een nieuwe of een bestaande klant. Nadien wordt de toestemming gevraagd van de tweede rekeninghouder om de gezamenlijke rekening te openen.
Indien u beiden nog geen klant zijn bij MeDirect, kunt u een nieuwe gezamenlijke rekening aanvragen door beiden klant te worden. Vervolgens wordt de toestemming gevraagd van beide rekeninghouders om de gezamenlijke rekening te activeren. Als gezamenlijke rekeninghouders zal u beiden toegang hebben tot gezamenlijke MeDirect Geldrekening. Nadien kan u beiden een nieuwe gezamenlijke Spaar- en/of Beleggingsrekening openen.
Bij een gezamenlijke rekening kan elke rekeninghouder handelen alsof hij de enige rekeninghouder is. Eens de rekening is geactiveerd, is er geen verdere toestemming vereist van de mederekeninghouder voor het uitvoeren van transacties, beleggingen en betalingen.
Er is geen maandelijkse limiet van toepassing op de MeDirect Fidelity Sparen. Een maximale inlage ter waarde van 5.000 euro (hetzij via een eenmalige transactie of een gecumuleerd bedrag) is van toepassing op de MeDirect Maandsparen Max.
Het is mogelijk om toekomstige terugkerende betalingen in te stellen met een wekelijkse, maandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse frequentie. Gelieve hiervoor in te loggen en te surfen naar de tab ‘Overschrijvingen’.
Om een bedrag te kunnen overzetten van een gereglementeerde spaarrekening naar een andere gereglementeerde spaarrekening, dient er een gemeenschappelijke rekeninghouder te zijn. Het maximale aantal toegstane transacties per kalenderjaar van het ene type naar het andere type gereglementeerde spaarrekening aangehouden bij MeDirect bedraag 3 en een minimumbedrag van 500 euro is van toepassing voor elke overdracht.
Een bedrag dat wordt overgedragen van de ene gereglementeerde spaarrekening naar de andere, blijft rente opbouwen voor de getrouwheidspremie, zij het met verschillende rentes die van toepassing zijn op de verschillende delen van de relatieve periode van 12 maanden. Let op: dit is steeds onderhevig aan het maximale aantal transacties (3 per kalenderjaar).
Een niet-gereglementeerde spaarrekening is een spaarrekening die niet onder de reglementering valt van gereglementeerde spaarrekeningen. Dit wil zeggen dat er geen verplichting is om een samengestelde rentevoet (basisrente + getrouwheidspremie) te hebben en deze dient ook niet in Euro te zijn. Hierdoor kan MeDirect een aantal spaarrekeningen aanbieden die één duidelijke en aantrekkelijke rentevoet bieden. De rente wordt elke 3 maanden uitbetaald.
Daar staat wel tegenover dat de vrijstelling van roerende voorheffing op interesten tot €980 op deze spaarrekeningen niet van toepassing is. De roerende voorheffing bedraagt 30% en is van toepassing op de volledige interest. MeDirect houdt deze roerende voorheffing zelf reeds in voor de klanten en afficheert steeds de netto rentevoet, na inhouding van de geldende roerende voorheffing.
Volgende spaarrekeningen vallen onder de noemer ‘niet-gereglementeerde spaarrekening’:
Ook de Termijnrekeningen vallen onder de regels van ‘niet-gereglementeerde spaarrekening’. De niet-gereglementeerde spaarrekeningen van MeDirect vallen, net zoals de gereglementeerde spaarrekening van MeDirect, onder het Belgisch depositogarantiestelsel tot €100.000 per persoon.
Voor iedere nieuwe klant van MeDirect openen wij automatisch een Geldrekening. Deze Geldrekening is de basisrekening waarmee u uw geld tussen uw MeDirect rekeningen en naar een rekening bij een andere bank kan overschrijven.
Bij het openen van een beleggingsrekening in vreemde valuta zal een Geldrekening in de corresponderende vreemde valuta worden geopend. Op die manier kunnen wij de dividenden en terugbetalingen, bij eventuele verkoop van effecten, betalen in de oorspronkelijke denominatievaluta. Zo vermijdt u wisselkoerstransacties.
Wanneer u kiest voor een termijnrekening in vreemde valuta, dan raden we u aan om een gratis beleggingsrekening met gekoppelde Geldrekening te openen in de corresponderende vreemde valuta. Deze Geldrekening kunt u dan gebruiken om om geld in de gekozen valuta over te schrijven naar uw Termijnrekening. Zo vermijdt u wisselkoerstransacties.
Als u MeDirect rekeningen heeft in vreemde valuta, kunt u geld overschrijven tussen deze rekeningen aan de hand van het tabblad ‘Mijn transacties’ met als keuzemogelijkheid ‘Overschrijvingen’. U kiest hierbij voor ‘Tussen mijn rekeningen’ en volgt verder de instructies. Daar het een omzetting naar een andere valuta betreft hanteert MeDirect een indicatieve koers inclusief een wisselkoersmarge van 0.50%.
U kunt via de beveiligde website zelf uw opdracht instellen om uw spaargeld over te schrijven van uw ME Spaarrekening naar uw Geldrekening. Het opgevraagde bedrag wordt automatisch overgemaakt op uw Geldrekening bij MeDirect, rekening houdende met volgende opzegperiodes:
U kunt het dan overschrijven naar een andere MeDirect-rekening of naar een rekening bij een andere bank.
U kan overschrijven tussen uw MeDirect rekeningen en u kan tevens een SEPA overschrijving uitvoeren in EUR naar een geldig IBAN nummer. Deze overschrijving is gratis.
U kan tevens een overschrijving uitvoeren vanaf uw rekening in vreemde valuta. Indien er een valutawissel dient te gebeuren, zal er een commissie van 0,5% worden genomen als wisselmarge.
De begunstigden kunnen bewaard worden en u kan tevens een memodatum invoeren waarop de overschrijving moet uitgevoerd worden.
MeDirect Fidelity Savings, MeDirect Maandsparen Max en MeDirect Dynamic Sparen zijn gereglementeerde spaarrekeningen aangeboden door MeDirect. De opbrengst voor de spaarder bij een gereglementeerde spaarrekening moet bestaan uit twee delen: een basisrente en een getrouwheidspremie. Bij deze spaarrekening geniet u van een vrijstelling van roerende voorheffing op interesten tot een bedrag van 990 euro. Op interesten hoger dan dit bedrag geldt een roerende voorheffing van 15%. In dit geval houdt MeDirect deze roerende voorheffing automatisch af op interesten hoger dan 990 euro. Voor getrouwde of wettelijk samenwonende koppels wordt deze drempel van 990 euro verdubbeld tot 1.980 euro voor een gemeenschappelijke rekening.
Ja, elke klant kan één gereglementeerde spaarrekening van elk type gereglementeerde spaarrekening openen die MeDirect aanbiedt, hetzij persoonlijk of gezamenlijk. Momenteel bied MeDirect 3 types gereglementeerde spaarrekeningen aan. Een eerste storting op een gereglementeerde spaarrekening kan worden geinitieerd van een bankrekening bij een andere bank.
U kunt op elk moment een bedrag opvragen van de gereglementeerde spaarrekening. U dient er wel rekening mee te houden dat u mogelijks de getrouwheidspremie of een deel hiervan verliest op bedragen die niet gedurende 12 opeenvolgende maanden op de rekening staan. Op uw homebanking kunt u steeds een simulatie hiervoor maken.
Wanneer u via de beveiligde website geld wenst af te halen van uw ME Spaarrekening, dient u rekening te houden met volgende opzegperiodes:
U kunt geen geld afhalen van uw ME Spaarrekening zonder deze opzegperiodes te respecteren.
U heeft de mogelijkheid om een bepaald bedrag op te vragen van uw ME Spaarrekening vanaf uw persoonlijk online platform. Allereerst dient u wel een gereglementeerde spaarrekening te openen. Vervolgens klikt u op de toets “Mijn Transacties” en selecteert u de optie ‘ME Opvragingen’ om het bedrag rechtstreeks over te schrijven van uw Me Spaarrekening naar uw gereglementeerde spaarrekening.
Gelieve er evenwel rekening mee te houden dat de opzegperiode dient gerespecteerd te worden, afhankelijk van het type Me Spaarrekening.
Gedurende de opzegperiode blijft u evenwel rente opbouwen op het totaal bedrag dat u op de Me Spaarrekening heeft staan: opgevraagd bedrag + (eventueel) resterend bedrag.
Wij sturen u eenmaal per jaar een officieel rekeningafschrift. Begin januari ontvangt u het afschrift over de periode van het volledige vorig jaar via een beveiligd bericht.
U heeft tevens de mogelijkheid via de beveiligde site om afschriften aan te maken, te bewaren en af te drukken met data naar keuze.
Afschriften van uw beleggingsrekening worden tweemaal per jaar verstuurd: aan het begin van het jaar voor de voorbije 6 maanden en op 30 juni over de eerste 6 maanden van het jaar. De rekeninguittreksels worden per beveiligd bericht doorgestuurd. U kunt op elk moment een papieren kopie van uw rekeninguittreksels opvragen, maar hiervoor rekenen wij een extra kost aan. Raadpleeg ons overzicht van tarieven en kosten.
Indien u een vermogensbeheer portefeuille heeft, ontvangt u 4 keer per jaar een volledig overzicht van de uitgevoerde transacties en laatste rendementen.
Indien u één van uw MeDirect rekeningen wenst af te sluiten, gelieve een beveiligd bericht te sturen met als onderwerp ’Wijzigingen’. U dient in dit beveiligd bericht de naam van de rekening en het rekeningnummer te vermelden. Rekeningen zonder opzegtermijn kunnen pas gesloten worden nadat u het saldo online heeft overgeschreven.
Wanneer u een Spaar- of Termijnrekening wenst te sluiten, zullen wij het resterende saldo samen met de verworven rente tot dag van sluiting, overdragen naar uw Geldrekening. U kunt vanaf de Geldrekening de gelden overschrijven naar een rekening naar keuze. Merk op dat het niet mogelijk is om een Termijnrekening af te sluiten vóór de vervaldatum, en dat u voor ME spaarrekeningen volgende opzegperiode in acht dient te nemen:
Mocht u uw relatie willen beëindigen, kunt u ons dit bevestigen eens uw rekeningen niet langer over een saldo beschikken.
MeDirect rekent geen kosten aan voor het sluiten van een rekening.
Jazeker.
MeDirect heeft op onze website een navigator beschikbaar voor elk type effecten. Als de aandeel of ETF (tracker) niet beschikbaar is in de lijst met resultaten, kunt u ons vragen deze toe te voegen aan ons huidige universum.
Hoe? Door ons een beveiligd bericht te sturen vanaf uw persoonlijke dashboard met de volgende informatie:
• ISIN-code
• De beurs
• Valuta
Uw verzoek wordt doorgestuurd naar onze beleggingsafdeling, die zal controleren of het mogelijk is om het toe te voegen aan onze bestaande effecten. Deze bewerking kan tot 3 werkdagen duren na bevestiging van ontvangst van uw beveiligde bericht.
U kunt meer dan 450 obligaties verhandelen op het MeDirect platform. Deze zijn geselecteerd om u te voorzien van een grote verscheidenheid en keuze, en hebben de volgende criteria:
U kan beleggen op de belangrijkste aandelenmarkten ter wereld:
Nadat u bent ingelogd op de beveiligde website van MeDirect, kunt u op verschillende manieren een order plaatsen:
Wanneer een aandeel een uitzonderlijke prijsstijging of prijsdaling kent van meer dan 50% in vergelijking met de slotkoers van de vorige dag, kunt u niet via de beveiligde website een order doorgeven. U dient ons hiervoor de contacteren op 02 518 0000 ma – vrij 9u. – 20u. / za 9u. – 14 u.
U kunt effecten kopen of verkopen op het MeDirect tradingplatform door marktorders of limietorders te plaatsen.
Op 3 januari 2018 trad de Europese richtlijn MiFID II in werking en geldt er een nieuw systeem voor de prijszetting voor aandelen en ETF’s (of trackers). Het minimale prijsinterval of ‘tick size’ dat er kan aanvaard worden, zal voor elk effect afzonderlijk bepaald worden.
Deze tick size betekent dus de minimale opwaartse of neerwaartse prijsschommeling, die mogelijk is per effect. De tick size wordt bepaald door de beurs waar u uw order wenst aan door te geven. Dus zeker als u een limiet order inlegt, dient u rekening te houden met deze prijsinterval. Bijvoorbeeld de tick price is 0,01 EUR, dan moet u bij uw limietorder rekening houden met veelvouden van 0,01 EUR omdat de koers maar met een minimum van 0,01 EUR kan bewegen. Anders kan uw order helaas niet worden uitgevoerd.
Via deze lijst kan u de tick sizes raadplegen en de meest verhandelde aandelen op Euronext.
De APIs (account aggregation, payment initiation and confirmation of available funds) zijn allen gelinkt aan PSDII. De technische specificaties en de Sandbox omgeving zijn beschikbaar op het developpers portal. Dit portal laat derde gelicentieerde partijen toe om deze APIs te gebruiken om zo de beste user experience voor de klant te creëren. MeDirect heeft de vrijstelling gekregen van de Nationale Bank van België (in de zin van artikel 33 (6) van de technische reguleringsnormen) om deze toegang uitsluitend via haar beveiligde API's (Application Programming Interfaces) te kunnen aanbieden.
Klik hier om de statistieken over de interface beschikbaarheid en prestaties van het afgelopen kwartaal te bekijken.
In geval van een klacht staat de dienst Klachtenbeheer van de Bank voor u klaar. U kunt uw klacht richten aan het volgende e-mailadres:
Indien de oplossing van de dienst Klachtenbeheer van de Bank niet naar tevredenheid is, of indien u binnen 10 werkdagen geen antwoord heeft gekregen, kunt u contact opnemen met de Dienst Ombudsman Banken - Kredieten – Beleggingen op het volgende e-mailadres:
Jazeker.
MeDirect heeft op onze website een navigator beschikbaar voor elk type effecten. Als het fonds niet beschikbaar is in de lijst met resultaten, kunt u ons vragen het toe te voegen aan ons huidige universum.
Hoe? Door ons een beveiligd bericht te sturen vanaf uw persoonlijke dashboard met de volgende informatie:
• ISIN-code
• Valuta
Uw verzoek wordt doorgestuurd naar onze beleggingsafdeling, die zal controleren of het mogelijk is om het toe te voegen aan onze bestaande effecten. Deze bewerking kan tot 3 werkweken duren na bevestiging van ontvangst van uw beveiligde bericht.Ieder fondsenhuis hanteert zijn eigen cut-off tijd. Dit wil zeggen dat een order voor de volgende werkdag tot een bepaald tijdstip wordt aanvaard. Indien deze is overschreden, staat uw order op de lijst van de volgende werkdag.
Indien u zeker wil zijn dat uw order de volgende werkdag wordt uitgevoerd, geeft u best uw order door voor 9.15u. MeDirect geeft wel gedurende de ganse dag de fondsenorders door naar de fondsenhuizen. Indien het fondsenhuis een late cut-off hanteert, is het dus toch mogelijk dat uw order de volgende werkdag wordt uitgevoerd.
Bij MeDirect kunt u via de fondsen detailpagina per individueel fonds nakijken, welke kosten u betaalt als belegger.
Beurstaks
Bij aankoop of inschrijving van een beleggingsfonds, betaalt u geen beurstaks.
Verkoopt u een beleggingsfonds van het kapitalisatietype, dan betaalt u een beurstaks van 1,32% op de waarde van de verkochte deelbewijzen, met een maximum van €4.000 per transactie.
Bij verkoop van een distributiefonds, betaalt u tevens geen beurstaks. U betaalt de roerende voorheffing van 30% op elke dividend uitbetaling.
Op de meerwaarde die behaald worden uit de verkoop van fondsen die 25% of meer in vastrentende effecten beleggen (zoals obligaties) betaalt u ook belasting. Indien u deze fondsen heeft aangekocht na 1 januari 2018 daalt deze drempel van vastrentende effecten naar 10%. Deze roerende voorheffing van 30% wordt toegepast op de meerwaarde die voortvloeien uit vastrentende effecten.
Instap- en uitstapkosten
MeDirect rekent u geen instap- en uitstapkosten aan. Enkel voor de Carmignac en Degroof Petercam aandelenfondsen en 2 Aberdeen fondsen dient u 1% instap te betalen. Verder is er ook geen bewaarloon of enige andere kost om de rekening aan te houden. Zie onze tarievenfiche.
Lopende kosten
De lopende kosten zijn alle kosten die fondsen in de loop van 1 jaar moeten maken. De lopende kosten bevatten de beheersvergoeding van de fondsenmanager, administratiekosten en juridische kosten voor audit en registratie van het fonds en tevens de belastingen die het fonds dient te betalen. Instap- en uitstapkosten of eventuele prestatievergoedingen voor de fondsbeheerder vallen er dus niet onder. Lopende kosten worden op dagelijkse basis in de waarde van het fonds verwerkt en worden dus niet afzonderlijk afgerekend. Via het fondsendetailpagina dat beschikbaar is voor ieder fonds, kan u deze kost nakijken
MeDirect ontvangt ook een stukje van deze beheersvergoeding van de fondsenmanager als verdeler van het fonds. Dit heet ‘retrosessie’en is onze enige vergoeding als aanbieder van fondsen.
Ja, dit is zeker mogelijk. U kan een fondsenorder plaatsen via uw Geldrekeningen in de munt van het fonds. Bij MeDirect kunt u over een Geldrekening beschikken in EUR, USD, NOK, CHF en GBP.
Indien u wenst te beleggen in een fonds in een andere valuta dan EUR, USD, NOK, CHF of GBP, dan kunt u het order plaatsen via uw Geldrekeningen in een andere munt. Zelfs als uw Geldrekening een andere valuta heeft dan het aan te kopen fonds, gebruikt MeDirect een indicatieve wisselkoers. Voor het berekenen van het wisselkoerstarief hanteert MeDirect een wisselkoersmarge van 0,5%. In vergelijking met de meeste aanbieders van fondsen zijn MeDirect ‘s wisselkosten laag en ook transparant, omdat er geen andere verborgen provisies of kosten zijn.
De ‘Lopende kosten’ is een vergoeding die van toepassing is op zowel beleggingsfondsen als op beursgenoteerde fondsen (ETFs). Dit cijfer, dat meestal wordt uitgedrukt als een percentage, is een indicatie van de kosten die een belegger betaalt om in het fonds of de ETF te beleggen. Deze kost heeft een indirect effect op de belegger, aangezien de NIW door deze kost negatief beïnvloed wordt. De ‘Lopende Kosten’ omvat betalingen aan de beheermaatschappij, betalingen aan personen die uitbestedingsdiensten verlenen, kosten voor registratie, regelgeving, audit, compliance, juridische en professionele adviseurs, distributiekosten… enz. Dit omvat echter geen transactiekosten als gevolg van het aan- en verkopen van het fonds door de beleggers (instap- / uitstapvergoedingen of commissies), noch omvat het een prestatievergoeding betaald aan beheermaatschappijen.