Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Wat is adware? En wat is de impact ervan op uw online veiligheid?

Bron: MeDirect

Het internet biedt steeds meer mogelijkheden en jammer genoeg nemen ook de gevaren toe. Hackers gebruiken nieuwe technieken om gebruikers te misleiden en hun gegevens te gebruiken. Een van hun meest gebruikte opties? Adware. Zonder dat we het weten, staat er heel wat van die software op onze apparaten. Adware is ergerlijk en vaak ook bedrieglijk en illegaal. Zo kan het de veiligheid van bijvoorbeeld onlinebankieren negatief beïnvloeden. Daarom raden we u de volgende voorzorgsmaatregelen aan.

Adware: definitie en gevolgen

Wat is adware? En nog belangrijker: hoe herkent u het? Zelfs als u nog nooit van adware gehoord hebt, bent u misschien al vertrouwd met de impact ervan op uw pc of mobiel apparaat. Laten we beginnen met een definitie: adware is software die ongewenste reclame op uw apparaat weergeeft, en zo een vervelende gebruikerservaring veroorzaakt.

Hoe? Door u te overspoelen met pop-upvensters met reclame, zelfs wanneer u niet op het internet surft. Adware zorgt voor frustraties, vertraagt uw apparaat en doet het vaak vastlopen. Andere voorbeelden zijn wijzigingen aan de startpagina van uw browser, websites die niet correct worden weergegeven, omleidingen tijdens zoekopdrachten en browserextensies of werkbalken.

Vervelend dus, maar adware kan ook diepgaandere gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan andere schadelijke advertenties of omleidingen naar gevaarlijke websites. Als gevolg daarvan komen uw veiligheid en privacy in het gedrang. Vooral wanneer u online bankiert, kunnen de gevolgen schadelijk zijn. Hackers kunnen proberen om ongeoorloofde toegang te krijgen tot gevoelige financiële informatie, zoals uw inloggegevens, rekeningnummers en transactiegegevens.

Aan gratis software hangt altijd een prijskaartje

Hoe komt adware op uw apparaten terecht? Er bestaan twee manieren om adware bij gebruikers te krijgen. Een van de meest gebruikte strategieën is om adware toe te voegen aan software die gratis gedownload kan worden. Zo kunnen ontwikkelaars geld verdienen met de reclame die de adware toont. Vervelend? Ongetwijfeld. Maar illegaal? Niet noodzakelijk. Als de ontwikkelaars transparant zijn tegenover gebruikers, is er wettelijk geen enkel probleem.

De veiligheidsproblemen rond adware beginnen natuurlijk wanneer de aanbieders van gratis software niet transparant zijn tegenover hun gebruikers. Het resultaat? De adware wordt dan zonder uw toestemming op uw apparaat gedownload. Of erger: het kan gebruikt worden om andere schadelijke programma’s te installeren. Let op, dat kan ook gebeuren als u geen gratis programma’s downloadt.

De tweede meest gebruikte manier waarop adware op een apparaat terechtkomt, is door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in uw besturingssysteem. Hackers gebruiken zwakke plekken om gevaarlijke software, waaronder adware, op het systeem te installeren en geld te verdienen door u met ongewenste reclame te bestoken.

Welke voorzorgen kan u nemen?

Adware lijkt vaak onschuldig en daarom kunnen sommige antivirusprogramma’s moeite hebben om te bepalen of deze software een bedreiging vormt. En dat is niet noodzakelijk slecht nieuws: het is namelijk mogelijk dat u bepaalde adware op uw apparaat wilt behouden. Legitieme software die via reclame wordt gefinancierd, kan nuttig zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat u er toestemming voor geeft en de adware de prestaties van uw apparaat of browser niet negatief beïnvloedt.

Maar denk eraan: voorkomen is beter dan genezen! Sommige adware kan gebruikt worden om ongeoorloofde toegang te krijgen tot uw bankgegevens. Houd er rekening mee dat gratis software downloaden bijna altijd betekent dat u ook adware downloadt. Onze beste tip? Informeer u grondig over de toestemmingen die u geeft voor u op ‘Downloaden’ klikt!

  • Denk twee keer na voor u software downloadt: kies enkel voor software uit betrouwbare bronnen. Gebruik altijd de officiële website van de makers van de software.
  • Wees voorzichtig wanneer u op een link klikt: adware kan via een link geïnstalleerd worden. Ga dus zorgvuldig na of de e-mail of de website veilig is.
  • Maak uw bankgegevens aan niemand bekend: deel nooit uw inloggegevens via e-mail, sms of aan de telefoon. Uw bank zal deze communicatiemiddelen nooit gebruiken om u informatie te vragen.

Wanneer er adware op uw apparaat staat, kan het moeilijk zijn om de software manueel weer te verwijderen. Zeker als het programma buiten uw weten geïnstalleerd is of als hackers een defect in het besturingssysteem hebben benut. De kans is groot dat u dan specifieke software moet kopen om gevaarlijke adware op te sporen en van uw apparaat te verwijderen. Voor gespecialiseerd advies kan u ook beroep doen op een betrouwbare professional.

Adware is helaas niet de enige bedreiging voor uw online veiligheid. Om u zo goed mogelijk te informeren over uw veiligheid en over de nieuwste oplichtingstechnieken werken we onze blog regelmatig bij. Meer weten over hoe u zichzelf kan beschermen tegen online oplichting? Ontdek dan zeker de tips op onze pagina ‘Veiligheidsbewustzijn bij MeDirect‘.