Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Technologieaandelen trekken begin 2024 de stijgende lijn door

Bron: MeDirect

Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar zijn de aandelenbeurzen in opperbeste stemming. Voor kerst stelde Jerome Powell, de directeur van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dat de financiële markten drie renteverlagingen zouden kennen in 2024.

Begin januari lieten Nvidia en TSMC, respectievelijk de bedenker en de maker van de meest geavanceerde computerchips, weten dat ze de vraag van klanten niet kunnen bijbenen en dat de groei in omzet nog wel even aan zal houden. Met name een selectie van technologieaandelen, waaronder de Nederlandse chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi, reageerden goed op dat nieuws. Zij trekken daarmee begin 2024 de stijgende lijn, die in 2023 werd ingezet, door. Beleggers vragen zich af: hoelang gaat dit goed?

Kunstmatige intelligentie is wereldwijd het toverwoord

Het succes van Nvidia uit de Verenigde Staten en TSMC uit Taiwan komt met name voort uit de opmars van kunstmatige intelligentie, in het Engels artificial intelligence genoemd en in de volksmond afgekort tot AI. De belofte dat toepassingen van AI de productiviteit gaan vergroten en de angst dat niet meedoen de concurrentiepositie verzwakt, maken dat werkelijk alle landen in de ontwikkelde delen van de wereld fors investeren om zelfstandig te kunnen opereren. Nvidia en TSMC spinnen er garen bij. Nvidia maakt grafische kaarten die door de juiste combinatie van chips een enorme rekenkracht geven. TSMC, dat staat voor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, weet met de meest geavanceerde machines van de chips die Nvidia hebben bedacht ook daadwerkelijk te produceren. De vraag is welke bedrijven in de keten zullen volgen.

Als eerste in de rij staan de allergrootste technologiebedrijven ter wereld: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Meta Platforms (het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp). Zij oriënteren zich al meer dan tien jaar op AI-toepassingen en hebben bovendien diepe zakken om grote aantallen van de dure chips te kunnen betalen. Dit jaar zullen zij AI-functies toevoegen aan bijvoorbeeld Windows, de iPhone en de zoekmachine van Google. Beleggers zien hierin aanleiding voor een hernieuwde groeispurt bij deze bedrijven én bij een selectie van andere bedrijven die naar verwachting mee zullen gaan in de slipstream.

Waarderingen

Zoals wel vaker gebeurt bij nieuwe ontwikkelingen is de beurs al vooruitgesneld op het succes. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de chipmachinemakers Besi en ASMI, die in twaalf maanden tijd hun aandelenkoersen met meer dan 100% zagen stijgen, zonder dat ze een aanzienlijke toename van de omzet hebben kunnen rapporteren. Dat maakt de periodieke publicatie van de bedrijfscijfers in 2024 zo spannend. Niet iedereen waarvan het nu gedacht wordt, zal een winnaar blijken te zijn. Door de fors opgelopen koersen zijn de verwachtingen zeer hooggespannen. Blijken de verwachte hogere omzet en de winst gerealiseerd te zijn, dan is het goed. Bij het uitblijven van succes volgt een afstraffing in de koers. Beleggers in technologie zullen voortdurend op zoek zijn naar de winnaars en denken niet lang na om over te stappen van het ene bedrijf naar het andere als ze het gevoel krijgen op het verkeerde paard te hebben gewed.

De ‘tussenvorm’ is dat topbestuurders, die nog geen omzetstijging kunnen rapporteren, de verwachtingen hooghouden voor later in het jaar. Het is aan beleggers om een oordeel te vellen over de haalbaarheid daarvan. Daarbij worden ze geholpen door tientallen analisten die hun professionele oordeel vellen, en die het ook niet altijd met elkaar eens zijn. Het maakt 2024 tot een ongelofelijk boeiend beleggingsjaar, waarin startende beleggers in korte tijd heel veel kunnen leren.


Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank SA tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank SA, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd.

De besproken financiële instrumenten zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers en beleggers moeten hun eigen geïnformeerde beslissingen nemen en hun eigen advies inwinnen over de geschiktheid van beleggen in financiële instrumenten of het implementeren van strategieën die hierin worden besproken.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. De genoemde prestatiecijfers hebben betrekking op het verleden en in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige prestaties of een betrouwbare leidraad voor toekomstige prestaties.