Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: wat zijn de vooruitzichten voor de beurs in 2024? Het antwoord van 3 partners

2023 was misschien wel beter dan oorspronkelijk verwacht werd. Het begon alvast met een sterke start: de eerste weken van het jaar tekenden de beurzen een ware rally, terwijl het verdere verloop van het jaar belangrijke ups en downs kende. In 2022 gebeurden de eerste rentestijgingen om de hoge inflatie te bestrijden, maar het is pas in 2023 dat ze de eerste slachtoffers maakten.

Zo moesten een aantal regionale banken in de Verenigde Staten gered worden. Het meest besproken voorbeeld is de Silicon Valley Bank, die door de stijgende rentes financiële moeilijkheden kende. Ook in Europa moest Credit Suisse door zijn overbuur aan de Paradeplatz in Zurich, UBS, gered worden.

2023 was vooral het jaar waarin men zich meerdere vragen stelde: tot hoever zullen centrale banken gaan om de inflatie in toom te houden? Wanneer stoppen de rentestijgingen? Kan een recessie vermeden worden? Toespraken van de centrale banken die hintten op meer verhogingen hadden een directe impact op financiële markten.

Toch kende de beurs een aantal winnaars. Zo schitterden technologieaandelen die het normaal niet goed doen in stijgende renteomgevingen onder de impuls van artificiële intelligentie. Nieuwe technologieën met hoge verwachtingen zorgden ervoor dat de grootste tech-aandelen (Apple, NVIDIA, Microsoft …) intussen de naam “Magnificent 7” mogen dragen.

De herfstmaanden waren somber: de markten kenden een vrije val door de schrik voor hogere inflatie en meer renteverhogen in het achterhoofd. De Amerikaanse 10-jaarsrente kwam boven de psychologische grens van 5% te staan en daardoor brak er toch een kleine verkoopgolf los op de markten. Jaarrendement werd bijna weggevaagd, maar lagere en dus beter dan verwachte inflatiecijfers zorgden ervoor dat eind november en begin december alles toch snel opveerde.

Verliezen werden goedgemaakt en zo bleek ook dat paniek nog steeds een slechte raadgever is, en dat langetermijnbeleggers vandaag best niet te klagen hebben. Dit artikel wordt midden december geschreven. De Euro Stoxx 50 noteert ongeveer +17% sinds het begin van het jaar, de Amerikaanse S&P 500 zit al boven de 20% en zet precies koers op een “Santa rally” in de hoop dat de Fed in 2024 rentedalingen zal doorvoeren.

Omgekeerd verwachten de markten vandaag dat centrale banken in 2024 de rente zouden verlagen, door dalende inflatiecijfers. Ze verwachten ook in Europa een verzwakking van de economie als gevolg van de hogere renteomgeving. Wat heeft 2024 in petto? We vroegen het aan 3 gerenommeerde fondsenhuizen. Goldman Sachs Asset Management, BlackRock en Amundi geven u alvast hun verwachtingen, aandachtspunten en overtuigingen voor 2024.

Bent u voorstander van beleggen in vastrentende waarden?

Amundi: Vastrentende waarden zijn koning te midden van piekende rentes. Hoge schuldniveaus en de normalisering van de balansen van de centrale banken betekenen dat de markten een groter aanbod van obligaties zullen moeten absorberen. Rendementen tot vervaldag, op het hoogste niveau sinds jaren, kunnen langetermijnbeleggers aantrekken die de inkomstenmotor van hun portefeuilles willen herladen. Het toevoegen van duration (rentegevoeligheid) bij het ingaan van 2024 zal belangrijk zijn, net als het verkiezen van hoogwaardige kredieten.

Amerikaanse high yield kan in de 1e helft van het jaar onder druk komen te staan door hoge herfinancieringskosten en zou kunnen terugkeren wanneer de financiële omstandigheden in de 2e helft versoepelen. De euro high-yield obligaties met een korte looptijd zullen al aantrekkelijk zijn in de 1e helft van het jaar. Volgend jaar zal valutabeheer belangrijk zijn, met een zwakkere Amerikaanse dollar in het vooruitzicht.

Vastrentende schuld in harde valuta heeft de voorkeur aan het begin van het jaar en schuld in lokale valuta zou in de belangstelling moeten staan wanneer de kanteling naar een soepeler monetair beleid van de Fed (Amerikaanse centrale bank) nadert.

Wat zijn de belangrijkste risico’s waar beleggers in 2024 op moeten letten?

Amundi: De inflatierisico’s zullen sterk aanwezig blijven in een tijd die gekenmerkt wordt door chaotische energietransitie en wereldwijde herordening (lokale conflicten, meer protectionistische maatregelen, onverwachte klimaatgebeurtenissen …).

Bij Amundi onderscheiden we 3 risico’s voor de macro-economische vooruitzichten voor 2024:

  • Piek in olieprijzen
  • Renteverhogingen die voelbaar beginnen te worden
  • Liquiditeit in private markten

De geopolitieke herschikking zal ook in 2024 plaatsvinden. We verwachten dat 2024 een overgangsjaar wordt met toenemende spanningen en protectionisme.

Wat is uw belangrijkste overtuiging met het oog op 2024 (of daarna)?

Amundi: We verwachten een geleidelijke verzwakking van de wereldwijde groei, terwijl de inflatie naar verwachting zal afzwakken, maar boven de doelstellingen van de centrale bank (CB) zal blijven. Wij noemen dit gefragmenteerde vooruitzichten, gekenmerkt door uiteenlopende economische trajecten. De Verenigde Staten zullen naar verwachting in de 1e helft met een recessie te maken krijgen, omdat de strenge financiële voorwaarden invloed beginnen te hebben op consumenten en bedrijven. In de 2e helft verwachten we dat de groei zich zal stabiliseren onder zijn potentieel en dat de inflatie dichter bij zijn doel zal komen.

In de eurozone zou de groei laag moeten blijven met een heterogene dynamiek in de verschillende landen, omdat het begrotingsbeleid steeds restrictiever wordt bovenop het al strenge monetaire beleid. In China zien we een voortdurende structurele verschuiving naar lagere groei (juist boven 3% tegen 2025), en ondanks enkele extra fiscale stimuli verwachten we niet dat het grotere plaatje zal veranderen. In deze gefragmenteerde vooruitzichten ontpopt India zich als nieuwe macht. De inflatie koelt af, maar centrale banken moeten waakzaam blijven.

De Amerikaanse inflatie zal de reactie van de Federal Reserve (Fed) beïnvloeden en dus bepalen of we getuige zullen zijn van een zachte of harde recessie. In onze vooruitzichten gaan we ervan uit dat de energieprijzen binnen de perken blijven en dat de recente geopolitieke risico’s beperkt blijven tot specifieke regio’s.

Een stijging van de energieprijzen zou de algemene inflatie aanzienlijk beïnvloeden, hoewel minder dan in voorgaande perioden nu we minder afhankelijk zijn van olie. Het risico zou aanzienlijk zijn als de hogere algemene inflatie overslaat naar de diensten en kerninflatie. Het monetaire beleid is momenteel voldoende restrictief en zal dat naar verwachting ook blijven met de voortdurende normalisering van de balansen, wat een loon-prijsspiraal zou moeten voorkomen. In de eurozone zouden de zwakke binnenlandse omstandigheden de vraaggerelateerde inflatiedruk helpen verminderen en zal de dynamiek van de kerninflatie geleidelijk afzwakken.

Activaklassen: vooruitzichten voor de 1e jaarhelft van 2024

 Zeer negatiefNegatiefNeutraalPositiefZeer positief
Aandelen    
Europese aandelen  X 
Amerikaanse aandelen  X 
Opkomende markten  X 
    
Obligaties    
Staatsobligaties EUR  X 
Bedrijfsobligaties EUR  X 
High yield EUR  X 

Wat zullen volgens uw verwachtingen de drijfveren van de markt zijn?

BlackRock: We verwachten veranderingen te zien in de opbouw van portefeuilles en beleggingsvoorkeuren, wat de markten in 2024 zal vormgeven.

  • Portefeuille-resultaten sturen: wij zijn van mening dat beleggers portefeuilles dynamischer moeten benaderen en weloverwogen moeten omgaan met macro-economische blootstellingen. Het toenemend verschil in prestatie tussen aandelen onderling en volatiliteit creëren ruimte om met beleggingsvaardigheden te schitteren. Dit vereist dynamische allocatie, selectief zijn via index- en alfa-strategieën en geld aan het werk zetten.
  • Macro-economische risico’s beheren: de groei in de belangrijkste economieën is trager dan voor de pandemie terwijl de rentetarieven veel hoger liggen. Wij denken dat de markten zich waarschijnlijk zullen aanpassen aan deze nieuwe realiteit en dat we onjuiste waarderingen zullen opsporen terwijl dit gebeurt. We kijken ook naar de omvang van cash sleeves in deze context, waarbij de huidige niveaus aan de zijlijn naar onze mening veel te hoog zijn.
  • Megaforces benutten: deze structurele veranderingen vallen onder drie noemers: AI-revolutie, beleggingen in klimaatbestendigheid en de toenemende fragmentatie. De markten zijn doorgaans traag in het inschatten van deze grote structurele krachten, wat zorgt voor overvloedige beleggingskansen. Wij denken dat deze krachten huidige en toekomstige prestaties zullen stimuleren en dat ze op zichzelf belangrijke bouwstenen zijn voor de portefeuille.

Wat zijn de belangrijkste risico’s waar beleggers in 2024 op moeten letten?

BlackRock: Het nieuwe regime van grotere macro- en marktvolatiliteit heeft geleid tot grotere onzekerheid en spreiding van prestaties. Anders gezegd, het verschil tussen de prestaties van aandelen, zelfs op dezelfde markt, is groter dan in het verleden. Dit is een grote verandering ten opzichte van de punctuele vermogensallocaties die zo goed werkten tijdens de Great Moderation, de lange periode van stabiele groei en inflatie. Centrale banken staan voor zwaardere afwegingen in de strijd tegen inflatie. De verleiding bestaat om het nieuwe regime te interpreteren vanuit een klassieke kijk op de economische cyclus. De markten schommelen tussen hoop op een zachte landing en angst voor een recessie als gevolg daarvan. Dit gaat voorbij aan de essentie: de economie is zich na de pandemie aan het normaliseren en wordt gevormd door structurele factoren: krimpende beroepsbevolking, geopolitieke fragmentatie en de koolstofarme overgang.

Wat is uw belangrijkste overtuiging met het oog op 2024 (of daarna)?

BlackRock: Dit zijn onze sterkste overtuigingen op de tactische (6-12 maanden) en strategische (lange termijn) termijn.

  • Aandelen van ontwikkelde markten: onze macro-economische visie houdt ons onderwogen, maar het AI-thema en alfa-potentieel hebben ons dichter bij een neutrale visie gebracht.
  • Inkomen uit obligaties: de rentebuffer die obligaties bieden, is over de hele lijn toegenomen in een omgeving met hogere rentes. Wij verkiezen kortlopende obligaties en zijn nu neutraal ten opzichte van langlopende Amerikaanse staatsobligaties omdat we risico’s in twee richtingen zien.
  • Geografische granulariteit: we geven de voorkeur aan granulariteit op geografisch niveau en verkiezen Japanse aandelen in ontwikkelde markten. Binnen opkomende markten verkiezen we India en Mexico als begunstigden van megatrends, ook al lijken de relatieve waarderingen duur.
  • Private credit: wij denken dat private credit aan marktaandeel zal winnen naarmate banken zich terugtrekken, en tegen aantrekkelijke rendementen in verhouding tot het kredietrisico.
  • Aan inflatie gekoppelde obligaties: wij zien de inflatie in het nieuwe regime dichter bij 3% blijven dan bij de beleidsdoelen, waardoor dit een van onze sterkste standpunten is op strategisch vlak.
  • Obligaties op korte en middellange termijn: algemeen gezien verkiezen we kortlopende obligaties boven langlopende. Dat komt door de onzekere en volatiele inflatie, de toegenomen volatiliteit op de obligatiemarkt en de zwakkere vraag van beleggers.

Activaklassen: vooruitzichten voor de 1e jaarhelft van 2024

 Zeer negatiefNegatiefNeutraalPositiefZeer positief
Aandelen     
Europese aandelen  X   
Amerikaanse aandelen  X   
Opkomende markten  X  
      
Obligaties     
Staatsobligaties EUR  x 
Bedrijfsobligaties EUR  x   
High yield EUR  x  

U hebt een sterkere economische groei voorspeld dan de gemiddelde marktprognose. Bent u optimistischer over de toekomst?

Goldman Sachs: We gaan 2024 optimistischer in wat betreft de toestand van de wereldeconomie dan toen we 2023 ingingen. De laatste signalen van de Amerikaanse economie wijzen op een zachte landing. De arbeidsmarkt is zijn evenwicht aan het terugvinden en de desinflatie gaat verder. Dat gezegd zijnde, zijn we ons bewust van de toenemende impact van hogere rentes op de economie na verloop van tijd, net als het risico van een exogene schok als gevolg van, bijvoorbeeld, geopolitieke instabiliteit.

In de eurozone zou een positiever reëel beschikbaar inkomen de activiteit kunnen ondersteunen, maar de algemene economische vooruitzichten blijven kwetsbaar. Hoewel de Fed en de ECB zich verder verwijderd hebben van een harde landing, na een cyclus van strakker monetair beleid, kunnen exogene schokken of een voortijdige overgang naar een versoepeling van het beleid de inflatie zodanig doen herleven dat een recessie nodig is om het te doen dalen. Omgekeerd kan verdere monetaire verkrapping een terugval veroorzaken net op het moment dat de effecten van eerdere verkrapping voelbaar beginnen te worden.

Elders lopen de economieën in de verschillende regio’s uiteen, met groeivooruitzichten en inflatiepatronen die zich in verschillende richtingen en aan verschillende snelheden bewegen. De Japanse economie verrast in de positieve zin door hogere loonstijgingen en inflatie. De groeivooruitzichten van China op korte termijn lijken neerwaarts gericht, gehinderd door de schulden op de vastgoedmarkt en demografische tegenwind. In een gedesynchroniseerde wereldwijde cyclus, met hogere rentes voor een langere periode en tragere groei in de meeste geavanceerde economieën, blijft de weg die voor ons ligt onzeker.

Wat zijn de belangrijkste risico’s waar beleggers in 2024 op zouden moeten letten?

  • Verandering in monetair beleid: de belangrijkste centrale banken naderen waarschijnlijk het einde van de verhogingscyclus en bevinden zich in een “data-afhankelijke modus”. De markten proberen het beleid voor 2024 te bepalen. Dit is een potentiële bron van volatiliteit.
  • Geopolitiek risico: escalerende geopolitieke spanningen kunnen de grondstoffenprijzen opdrijven, wat kan leiden tot hogere wereldwijde inflatie en zwakkere groei.
  • Chinese economie: China staat voor een mix van structurele en cyclische uitdagingen. De grootste risico’s komen momenteel voort uit de vastgoedmarkt.
  • Inflatieschokken: er kan opnieuw inflatiedruk ontstaan door de olieprijzen, stijgende lonen en een reset van de verzekeringen. Dit kan het desinflatieproces vertragen.

Wat is uw belangrijkste overtuiging met het oog op 2024 (of daarna)?

Goldman Sachs: Wij verwachten dat de inflatie verder zal afkoelen, dat de regionale groei slechts langzaam zal convergeren en dat de centrale banken tot het tweede en derde kwartaal van volgend jaar hun beleid zullen aanhouden. Met deze macro-economische achtergrond in gedachten zijn we positief over staatsobligaties en neutraal over zowel aandelen als bedrijfsobligaties. Bovendien zullen de afkoelende inflatie en het einde van de monetaire verkrapping leiden tot de heropleving van een evenwichtige portefeuille. 2024 is het jaar waarin de traditionele 60/40 (evenwichtige portefeuille) opnieuw presteert.

Verder verwachten we dat macro-economische discussies zullen verschuiven naar meer specifieke risico’s met een grotere focus op de selectie van aandelen, obligaties of andere effecten. Binnen aandelen hebben we een voorkeur voor Japanse aandelen vanwege de positieve winstdynamiek, een veerkrachtige macro-economische achtergrond en structurele hervormingen op vlak van corporate governance. In de toekomst zal het rendement van aandelen waarschijnlijk gedreven worden door een combinatie van bedrijven van hoge kwaliteit, sterke dividendbetalers en regionale diversificatie. Tot slot hebben de renteherzieningen van de afgelopen jaren een negatieve impact gehad op de waarde van vastrentende waarden, maar een genormaliseerd beleggingsklimaat vraagt vandaag een betere portefeuillebalans. Wij zijn van mening dat kernobligaties in een goede positie verkeren om die balans te bieden.

Activaklassen: vooruitzichten voor de 1e jaarhelft van 2024

 Zeer negatiefNegatiefNeutraalPositiefZeer positief
Aandelen  X  
Europese aandelen  X  
Amerikaanse aandelen  X  
Japanse aandelen   x 
Opkomende markten  X  
      
Obligaties   
Staatsobligaties EUR   
Bedrijfsobligaties EUR  X  
High-yield EUR  X  


Algemene disclaimer

Deze artikels zijn informatief van aard en kunnen gewijzigd worden. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, Amundi, BlackRock & Goldman Sachs met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig beschouwd worden. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.