Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Steeds meer beleggingsfondsen zetten in op artificiële intelligentie

Bron: Trends 20/06/2019

De nieuwe modewoorden in het land van de beleggingsfondsen zijn ‘kunstmatige intelligentie’. Die intelligentie is moeilijk te definiëren, maar steeds meer aanwezig in ons dagelijkse leven. 

Voor Frédéric Fayolle, de beheerder van het fonds DWS Invest Artificial Intelligence, is artificiële intelligentie “een intelligentie die is geautomatiseerd door algoritmen die zichzelf creëren, die oplossingen biedt voor problemen die niet op een efficiënte manier door de menselijke intelligentie kunnen worden opgelost”. Data vormen de basis voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en die worden geleverd op uiteenlopende manieren: bijvoorbeeld via bewakingscamera’s, sensoren of surfgedrag.

Er zal niet meteen een tekort aan data zijn. “In 2020 zullen naar verwachting 44 miljard terabytes aan data worden gegenereerd. Dat is het equivalent van sualle discussies die werden geregistreerd sinds de mens op aarde is verschenen”, zegt Rolando Grandi, de beheerder van het fonds Echiquier Artificial Intelligence. “De uitdaging zal zijn die oceaan van gegevens te analyseren.”

Studies hebben aangetoond dat artificiële intelligentie jaarlijks meer dan 1 procent kan toevoegen aan het wereldwijde groeipotentieel, vanwege de impact die de technologie op de productiviteit zal hebben. Dat verklaart de enorme investeringen van grote technologische groepen in kunstmatige intelligentie.

Van pizza’s tot slimme tractoren

“Artificiële intelligentie is een deel van ons leven, of het nu gaat om de algoritmes achter de persoonlijke aanbevelingen van Netflix, de spamfilters op onze mailboxen of antiviruscomputersystemen”, zegt Grandi. “Alle sectoren zullen de gevolgen van de trend ondervinden en moeten een strategie ontwikkelen om de productieprocessen te verbeteren.”

Zal kunstmatige intelligentie op een dag de mens vervangen? “De technologie is zeer effectief in het vervangen van mensen op zeer specifieke terreinen, maar ze zijn nog lang niet in staat wereldwijd een economie te beheren of emotionele intelligentie te hebben”, stelt Frédéric Fayolle gerust.

De toepassingen van artificiële intelligentie zijn legio. Een pizzaleverancier heeft een stemassistent ontwikkeld die in staat is 4000 bestellingen tegelijk te verwerken. Er rijden intelligente tractoren rond, die het gebruik van pesticiden aanzienlijk verminderen.

Frédéric Fayolle wijst erop dat zuiver in kunstmatige intelligentie investeren relatief moeilijk zal zijn. “Kunstmatige intelligentie vertegenwoordigt vaak slechts een deel van de activiteiten van grote technologische groepen”, zegt Fayolle. “Voor elk bedrijf analyseren we de impact die artificiële intelligentie zal hebben op de groei, de kosten, het marktaandeel en het vermogen om klanten te behouden. De impact van kunstmatige intelligentie moet aanzienlijk zijn voordat we het bedrijf in onze portefeuille opnemen.”

“Meer dan 42 procent van onze portefeuille is gekoppeld aan praktische toepassingen voor eindgebruikers of bedrijven. Denk aan automatische vertalers, aankoopaanbevelingen, fraudedetectie of klantendiensten”, legt Frédéric Fayolle uit. “Dat segment zal de komende jaren nog belangrijker worden naarmate toepassingen zoals autonome voertuigen of virtual reality deel zullen uitmaken van ons dagelijkse leven. Er zitten zestig tot honderd namen in ons fonds, met een omloopsnelheid van de activa van ongeveer 30 procent per jaar.”

Kern van de digitalisering

Allianz Global Investors was de eerste vermogensbeheerder die in 2017 de markt van artificiële intelligentie betrad, gevolgd door DWS en La Financière de l’Echiquier in 2018. “Kunstmatige intelligentie of algoritmen worden gebruikt in een groot aantal toepassingen en we denken dat het gebruik ervan de komende jaren zal blijven groeien”, zegt Sebastian Thomas, de beheerder van Allianz Global Artificial Intelligence.

“Op de lange termijn blijven we geloven dat technologische innovatie de belangrijkste kracht blijft in het waardecreatiemechanisme. Kunstmatige intelligentie zal de kern vormen van de digitalisering van onze economieën”, zegt Sebastian Thomas. “Het is belangrijk actief te blijven in volatiele markten, maar de bedrijven in onze portefeuille zouden beter moeten presteren dan de rest van de markt.”

Het beheerde vermogen van het fonds van La Financière de l’Echiquier (LFDE), dat in 2018 werd gelanceerd, bedraagt meer dan 30 miljoen euro. Net als de andere LFDE-fondsen zal Echiquier Artificial Intelligence zeer geconcentreerd zijn, met een dertigtal aandelen in de portefeuille waarvoor de verwachte omzetgroei de komende drie jaar 23 procent per jaar bedraagt.

DWS lanceerde in oktober een product dat door twee beheerders wordt gerund. De ene richt zich op de Verenigde Staten, de andere op China. Het doel is er snel een vrij groot fonds van te maken. Het vermogen van het fonds bedraagt 40 miljoen euro. Een ander technologiefonds zal binnenkort worden samengevoegd met dat fonds, waardoor het beheerd vermogen zal toenemen tot meer dan 200 miljoen euro.

Ouder

Pictet Digital is een ietwat ouder beleggingsfonds, met een bredere benadering van digitalisering en meer diversificatie. “De bedrijven in onze portefeuille investeren gemiddeld 3,6 keer meer in onderzoek en ontwikkeling dan het gemiddelde bedrijf in de wereldwijde beursindex MSCI World”, zegt Sylvie Séjournet, de beheerder van het fonds Pictet Digital. Ze benadrukt dat de waarderingen voor dat soort aandelen door de correctie weer aantrekkelijk zijn geworden.

Sylvie Séjournet wijst er ook op dat “kunstmatige intelligentie centraal staat in alle trends in de digitale wereld en in het centrum van de vierde industriële revolutie. Het vermogen van bedrijven om algoritmes te creëren en kunstmatige intelligentie te integreren in operationele activiteiten is van cruciaal belang voor alle segmenten.” De sector van de kunstmatige intelligentie zal naar verwachting exploderen van 7 miljard dollar in 2018 tot 120 miljard dollar in 2025, met een groei van naar verwachting bijna 50 procent per jaar.

Ai-funds-list-nlKlik op de afbeelding om te vergroten

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

  

Via de MeDirect fondsenzoeker kunt u heel eenvoudig zoeken op naam of ISIN. De bovenvermelde fondsen van Allianz en Pictet bieden we aan op ons platform.

 

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om