Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: de inflatie te allen prijze bestrijden

Bron: geschreven door Gilles Coens, senior product manager bij MeDirect

Terugblik op een verrassende eerste jaarhelft

Wat een verrassende periode. De eerste weken van 2023 startten met een beursrally, en met portefeuilles die zich herstelden van een woelig 2022. Tegelijk zagen we de centrale banken ook alles uit de kast halen om de inflatie onder controle te houden.

“Whatever it takes to fight inflation”, zo lijken de banken te denken, naar analogie met een vroegere uitspraak van Mario Draghi over de euro. Maar hierdoor werden ook de eerste barsten in het systeem zichtbaar, met de Amerikaanse Silicon Valley Bank als één van de eerste slachtoffers van de stijgende rente.

Zit de rente (bijna) op zijn hoogtepunt?

Ook in juni bleven centrale banken in de VS en Europa de inflatie bestrijden. De grootste piek van rentestijgingen ligt ondertussen achter ons. Toch mogen we volgens de meeste analisten nog geen rentedalingen verwachten.

Christine Lagarde, voorzitster van de ECB, maakte haar standpunt duidelijk met deze metafoor: “In het begin moet het vliegtuig snel opstijgen en accelereren. Wanneer het dichter bij zijn doelhoogte komt, stopt het met versnellen en kan het zijn bestaande snelheid aanhouden. Het vliegtuig moet hoog genoeg klimmen om zijn bestemming te bereiken, maar niet zo hoog dat het de doelhoogte overschrijdt.”

Op 15 juni, toen de ECB haar beleidsrente met 25bps verhoogde tot 3,5%, greep Lagarde opnieuw naar dit beeld: “Het vliegtuig is nog steeds aan het klimmen, en het zal doorgaan tot we genoeg snelheid hebben om duurzaam te zweven en te landen op onze bestemming.”

Een langere periode van hoge rentes hoeft niet meteen problematisch te zijn. Maar wie erop speculeert dat de rente snel weer zal verlagen, door bijvoorbeeld in minder sterke bedrijven of in bedrijven met een hoge schuldgraad te beleggen, zou wel eens teleurgesteld kunnen worden.

De inflatie blijft hoog

In mei viel de inflatie terug van 7% naar 6,1%. Toch blijft de inflatie nog steeds boven de 2% doelstelling van de Eurozone. De ECB heeft zelfs haar inflatieverwachting voor de volgende jaren nog verhoogd, ondanks deze recente afkoeling. Ze verwacht nu een algemene inflatie van 5,4% in 2023, van 3% in 2024, en van 2,2% in 2025.

De ECB ziet ook de groei minder rooskleurig in, en stelde de groeicijfers naar beneden bij: naar 0,9% in 2023,en naar 1,5% in 2024. Drie maand geleden werd de groei van het BBP nog geschat op 1% voor 2023, en op 1,6% in 2024.

Voor uw beleggingen

De markten presteerden goed in deze eerste jaarhelft. In Europa en in de VS stegen de indexen al met meer dan 10%, de Japanse indexen zelfs met meer dan 20%. Chinese aandelen konden dit jaar nog niet overtuigen, maar de regio blijft zeker opportuniteiten bieden.

De rentestijgingen blijven de groei echter onder druk zetten. De meeste fondsenbeheerders verwachten nog in 2023 een milde recessie, zowel in de VS als in Europa. Echter, ondertussen spreekt men al een jaar over een “nakende” recessie, en komt ze dus niet volledig onverwacht.

Toch heeft de globale economie ondertussen goed standgehouden en is ze redelijk resilient gebleken, ondanks een paar barsten hier en daar. Wie dus uit angst voor een recessie aan de zijlijn is blijven staan, heeft deze eerste jaarhelft al heel wat positieve prestaties gemist.

Gediversifieerde portefeuilles als uitgangspunt

Een goed gediversifieerde portefeuille, met een goed evenwicht tussen aandelen en obligaties, is vandaag een beter uitgangspunt dan een jaar geleden. Sowieso is deze diversificatie bijzonder nuttig in tijden van marktvolatiliteit. En nu de zeer lage en zelfs negatieve rentes verleden tijd zijn, leveren deze portefeuilles ook weer een beter rendement op.

Obligaties hebben zeker hun plaats in een gebalanceerde portefeuille: rechtstreeks, via ETF’s, beleggingsfondsen of met gemengde fondsen (obligaties en aandelen). Blijf wel absoluut selectief wat betreft de kwaliteit en rentegevoeligheid.

Kwaliteit is belangrijk

Kies voor bedrijven met sterke balansen, al dan niet met dividendaandelen. Vandaag denken we ook eerder aan bedrijven met een grote kapitalisatie, omdat deze resistenter zijn in periodes van volatiliteit. Verder hebben ook bedrijven met een betere “pricing power” een voordeel in deze periode van hoge inflatie.

Aandacht voor groeimarkten

Groeimarkten zitten in een andere fase van de economische cyclus, en hebben al een jaar vroeger dan de ontwikkelde markten hun rentes verhoogd. Daar plukken velen van hen nu de vruchten van.

Zo heeft de Chinese centrale bank al de eerste versoepelingen van haar monetair beleid aangekondigd, en laat ook Brazilië weten dat de kans op rentedalingen dit jaar toeneemt. Toch zitten niet alle landen in dezelfde positie. Turkije, bijvoorbeeld, kampt op dit moment met sterke rentestijgingen.

Veel groeimarktaandelen noteren vandaag trouwens goedkoper, zeker in vergelijking met de ontwikkelde markten. Toch zal 70% van de globale groei dit jaar waarschijnlijk uit Azië komen. Groeimarkten kunnen natuurlijk heel volatiel zijn, houd hiermee rekening bij het beleggen.

Focus op de lange termijn

De markt ‘timen’ is geen goed idee. Of men stapt te laat in (fear of missing out) of men stapt net uit wanneer er een herstelbeweging op gang komt. Dat is bijzonder jammer, omdat de eerste dagen van een herstel vaak de beste zijn, en belangrijk zijn om een portefeuille te laten herstellen. Houd dus steeds de blik op de lange termijn.

In lange-termijntrends, zoals de energietransitie, zitten zeker ook lange-termijnopportuniteiten. Let wel, deze thema’s kunnen ook best volatiel zijn, maar richten zich wel op de oplossingen die de wereld van morgen absoluut nodig heeft. 

De eerste jaarhelft was er één met veel uitdagingen, rentestijgingen en een hoge inflatie. Toch was het ook een periode van herstel en groei. Een goede jaarhelft dus voor de markten, en, − ik durf zelfs te zeggen −, ook op economisch vlak.

Wat de toekomst brengt, is vooral afhankelijk van de situatie in Oekraïne, en van het beteugelen van de inflatie zonder verdere drastische ingrepen van de centrale banken. Als de rentestijgingen verder afvlakken, zou het systeem verder stabiel blijven. Dat kan voor beleggingsopportuniteiten zorgen, zeker voor wie de juiste focus en balans vindt in zijn portefeuille.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.