Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Let op voor hacktivisme bij de naderende verkiezingen

Bron: MeDirect

“Alle hackers zijn uit op geld”: feit of fictie? Als we even naar de realiteit kijken, dan is niets minder waar. Veel groepen en individuen vallen computersystemen aan om sociale of politieke redenen. Vooral grote verkiezingen, zoals de Europese Parlementsverkiezingen in juni, vormen een stimulans voor personen die hun pijlen richten op regeringen of organisaties waar ze tegen zijn, om een bepaalde boodschap door te geven.

Hoe herken ik een hacktivist?

Hacktivisten gebruiken tactieken die sterk lijken op die van andere hackers en scammers. Denk onder andere aan phishing en smishing, waarbij personen e-mails en sms-berichten krijgen met een duidelijk doel: hen aanmoedigen om op links te klikken of bestanden te downloaden die apparaten compromitteren en systemen infecteren.

Bij hacktivisme ontwerpen oplichters de gebruikte boodschap echter specifiek om een emotionele reactie op te wekken. Bijvoorbeeld door te focussen op politiek controversiële kwesties.

Net als bij alle onlinecommunicatie geldt hier een gelijkaardig advies: wees voorzichtig! Een bericht van een ongekende afzender ontvangen? Of van een persoon/organisatie die dringend vraagt om actie te ondernemen? Klik niet te snel. Bekijk eerst de gegevens van de afzender en beweeg met uw cursor over de links om ze te bekijken voordat u de website bezoekt.

Waarom zou ik een doelwit kunnen zijn van hacktivisme?

Oplichters gaan altijd op zoek naar mogelijkheden om een online aanval uit te voeren. Hierdoor kunnen verschillende mensen een doelwit worden. Alle medewerkers van overheidsdepartementen of -agentschappen, net zoals hun aannemers of leveranciers, kunnen slachtoffer worden. Hetzelfde geldt voor werknemers van organisaties die volgens een hacktivistische groepering aan de verkeerde kant van bepaalde kwesties staan.

Kortom: hacktivisten richten zich op iedereen die toegang kan bieden tot deze organisaties. Zoals alle hackers, weten deze oplichters dat ze via dreigementen of incentives personen kunnen manipuleren om informatie, zoals wachtwoorden, te geven. Als u nadenkt over waar u werkt, wie uw klanten en leveranciers zijn, kan u er zeker van zijn dat u een potentieel doelwit voor hacktivisten bent en dat u de persoon zou kunnen zijn die hen binnenlaat.

Hoe kan ik een hacktivisme-aanval voorkomen?

Waakzaam blijven en alle onverwachte communicatie met voorzichtigheid behandelen, blijft dus de eerste stap. En ook de volgende tips kunnen helpen: zorg ervoor dat uw wachtwoorden niet makkelijk te raden zijn, maak gebruik van multifactorauthenticatie en houd de antivirusbescherming op uw apparaten up-to-date. Bewust zijn van de risico’s is én blijft altijd de belangrijkste stap om in alle veiligheid online te surfen.

Meer weten over de laatste fraudetechnieken? En op zoek naar meer tips om u ertegen te beschermen? Klik op onderstaande afbeelding en ontdek meer artikels over cyberveiligheid.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om