Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: Alle ogen zijn gericht op de centrale banken

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Ondanks de nog steeds stijgende inflatie, centrale banken die de inflatie bestrijden via renteverhogingen en verslechterende macro-economische indicatoren, lijken bedrijven veerkrachtig te zijn.

Bedrijven houden vol

De kwartaalresultaten van bedrijven zijn inderdaad beter dan verwacht en hebben de beursindexen in oktober grotendeels ondersteund. Na een opeenvolging van tamelijk negatief nieuws in de afgelopen maanden klampen beleggers zich vast aan dit goede nieuws. Momenteel heeft 20% van de Amerikaanse bedrijven hun resultaten al gepubliceerd. 72% daarvan heeft de verwachtingen overtroffen. In Europa heeft 55% van de bedrijven die al winstcijfers hebben gerapporteerd de verwachtingen overtroffen, wat positief heeft bijgedragen aan het beleggerssentiment. De daling van de gasprijzen na de recordhoogtes van augustus heeft ook verlichting gebracht op de Europese markten. Europa is erin geslaagd haar gasreserves tijdig aan te vullen en door de hoge temperaturen blijft het gasverbruik beperkt. Door vraag en aanbod daalt de prijs ervan. Helaas is ons energieprobleem in Europa nog niet opgelost. Laten we niet vergeten dat de winter nog moet beginnen en dat bij koud weer deze winter de prijs weer kan stijgen.

In het Verenigd Koninkrijk was oktober een meer volatiele maand. De markten reageerden zo negatief op het door de regering van Lizz Truss aangekondigde begrotingsbeleid, dat de Bank of England moest ingrijpen Door overheidsschuld te kopen verzachtte de Bank de devaluatie van het pond en de stijging van de rente op Britse staatsobligaties. De annulering van dit controversiële begrotingsprogramma en het aftreden van Lizz Truss als premier, gevolgd door de benoeming van Sunak als nieuwe premier, lijken de financiële markten tot rust te hebben gebracht.

De centrale banken

Alle ogen blijven echter gericht op de centrale banken. De vrees voor een recessie komt vooral voort uit de vrees dat de centrale banken de rente sterk zullen blijven verhogen om de inflatie te bestrijden. Dit ondanks het effect op de economische groei. Een stijging van de rente verhoogt de kredietkosten, waardoor lenen duurder of minder toegankelijk wordt voor bedrijven of consumenten.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft intussen de rente opgetrokken naar 0,75%. Wij verwachten ook een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve (FED) begin november. In de Verenigde Staten zien we al een vertraging in de huizensector en in het aantal hypotheekaanvragen. 

Ook de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank in de loop van 2023 een minder agressieve beleidskoers zal varen, ondersteunde de markten in oktober. Europa loopt achter op de VS wat betreft het monetaire beleid, waardoor de euro is verzwakt ten opzichte van een sterke dollar. De ECB staat daarom onder druk om de rente te verhogen, terwijl zij meer dan de VS te kampen heeft met energie-uitdagingen en te maken heeft met een aantal zwakkere economieën dan anderen binnen de eurozone.  De vraag is ook of de ECB de rente kan blijven verhogen in geval van een recessie. 

De centrale banken in de opkomende markten lagen over het algemeen al voor op die in de ontwikkelde markten en hebben het monetaire beleid al enige tijd verkrapt. Minder inflatie betekent dus mogelijk minder renteverhogingen in de opkomende markten. De vooruitzichten voor de opkomende markten zijn dan ook veel beter uit het oogpunt van inflatie en rente dan voor de ontwikkelde markten.

Voor uw beleggingen

Zijn we, na een stijging van 7,8% in oktober voor de Eurostoxx 50 en 6,8% voor de S&P 500, eindelijk uit deze Bear Market[1]? Van de laatste 17 Bear Markets eindigden er 6 in oktober. Vergeleken met vorig jaar zien we dat de aandelenmarkten beter gewaardeerd zijn. Zowel in Europa als in de VS zijn de aandelenwaarderingen sterk gedaald, wat een goede gelegenheid lijkt te bieden.

Verschillende elementen wijzen er echter op dat het risico van een recessie aanwezig is. De indicatoren voor het vertrouwen van de inkoopmanagers (PMI) voorspellen een inkrimping van de activiteit in zowel de dienstensector als de industrie, omgekeerde rendementscurves en een laag consumentenvertrouwen in Europa.

Er kunnen zich dus kansen voordoen, maar deze moeten met enige voorzichtigheid worden gegrepen. In een recessie verdienen aandelen in defensievere sectoren de voorkeur. Aandelen van bedrijven met een aantrekkelijk en stabiel dividendbeleid zijn over het algemeen aantrekkelijk in een recessie. Dit komt door de kracht van hun balans.

Het is altijd interessant om uw portefeuille te diversifiëren met thema’s op lange termijn, zoals klimaatverandering. Op korte termijn zijn deze thema’s misschien volatieler, maar de uitdagingen van morgen blijven bestaan.

Helaas bieden obligaties niet meer de diversificatievoordelen die ze in het verleden boden. Sommige obligatie-indexen hebben zelfs minder goed gepresteerd dan aandelenindexen. Met name obligaties met een hoge gevoeligheid voor rentewijzigingen. Hoe lager het kredietrisico van een obligatie, hoe lager de coupon en hoe langer de looptijd, hoe gevoeliger deze is voor veranderingen in de marktrente. Een stijging van de marktrente zal een negatief effect hebben op de prijs van een obligatie en omgekeerd. Dit is typisch het geval voor staatsobligaties. Na vele jaren van historisch lage rentevoeten ontstaan echter kansen voor bepaalde obligaties, zoals “investment grade” bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties van hogere kwaliteit. Voor de meer speculatieve “high yield” obligaties kunnen renteverhogingen het risico op wanbetaling vergroten.

Het motto blijft hetzelfde: stap voor stap beleggen door regelmatig de markten te betreden. Bij volatiliteit strijkt u uw instapprijs glad door tegen verschillende prijzen te kopen. Door u bloot te stellen aan de markt legt u de basis voor een op de lange termijn gerichte portefeuille.


[1] “Bear Market” is een marktsituatie die wordt gekenmerkt door een daling van 20% of meer vanaf de recente hoogtepunten in een context van algemeen pessimisme en negatief beleggerssentiment. Beren vallen van bovenaf aan, in tegenstelling tot stieren die met hun horens van onderaf aanvallen. Een “Bull Market” verwijst naar een stijgende marktsituatie.