Exclusieve inhoud

Enkele tips om te starten met aandelen

De aandelenmarkt is iets wat echt tot de verbeelding spreekt. Velen onder ons zijn er wel in geïnteresseerd, maar het ontbreekt ons vaak aan de nodige kennis om de sprong te wagen. Er gaan veel wilde verhalen de ronde en het is moeilijk om te weten wanneer het nu juist een goed moment is om ervoor te gaan. Ook weet men vaak niet van welk bedrijf men best aandelen koopt, waar men hiervoor terecht kan en wat te doen eenmaal het zover is.

 

Dit zijn cruciale vragen waar veel mensen niet meteen een antwoord op weten. Het is daarom essentieel om goed voorbereid aan dit avontuur te beginnen.

 

Gelukkig heb je MeDirect nog, en met onze vijf tips rond het handelen in aandelen kom je al een heel eind!

Al doende leert men

  1. Het is nooit een goed idee om zonder meer ergens aan te beginnen, en al helemaal niet als het om je geld gaat! Begin daarom rustig en ga berekend te werk als je met aandelen wilt beginnen. Als je je geld stapsgewijs belegt, zul je gaandeweg bijleren en geef je niet meteen al je spaargeld aan één belegging.

     

    Wanneer je dan overgaat tot aankopen, is die eerste transactie best wel spannend. Maar naarmate je meer ervaring krijgt, zul je echter meer vertrouwd raken met het nemen van beleggingskeuzes. Je begrijpt de marktdynamiek steeds beter en je beslissingen zullen rationeler worden, je wilt je namelijk niet te veel laten leiden door emotie.

     

    Tijd speelt dus in je voordeel. Zo doe je niet alleen ervaring op, je doorloopt ook verschillende marktcycli. Het zal niet altijd even rooskleurig zijn, maar ook de mindere periodes bieden kansen. Het komt er dan op aan niet meteen te capituleren, maar net op te bouwen voor betere tijden.

Het ene aandeel is het andere niet

Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je bent toch best goed voorbereid. Bekijk vooraf waar je verwachtingen en behoeften liggen en laat dit je keuzes bepalen. Wil je echt inkomsten halen uit je beleggingen, dan kijk je best naar dividendaandelen. Vergeet echter niet dat historische dividenden geen garantie zijn voor de toekomst. Ook hier is spreiden dus de boodschap, zo heb je altijd iets om tegenvallende resultaten mee op te vangen!

 

Er bestaat ook een verschil tussen groei- en waardeaandelen.

Bij groeiaandelen ga je voor de winnaars van morgen. Deze aandelen noteren traditioneel best duur en tegenwoordig vinden we ze vaak terug in de techsector.

Houdt bij dit soort aandelen de koers-winstverhouding (K/W) in de gaten. Hoewel de koers van het aandeel relatief hoog kan zijn ten opzichte van de winst van het bedrijf, zou de winst naar verwachting sterk kunnen toenemen in de toekomst. Aangezien groeibedrijven hun winst vaak herinvesteren, hoef je hier over het algemeen geen of slechts beperkte dividenden te verwachten.

 

Bij waardeaandelen is net het omgekeerde waar. En wie aan waardeaandelen denkt, denkt aan de bekende Amerikaanse investeerder Warren Buffet. Hij verzamelde zijn fortuin door op zoek te gaan naar aandelen die ten aanzien van hun boekwaarde ondergewaardeerd waren.

Onder deze aandelen vind je doorgaans grote gevestigde waarden terug uit bijvoorbeeld de bankensector of de voedingsindustrie. De winstgroei van deze bedrijven zal uiteraard beperkter zijn, maar algemeen genomen zijn de risico’s dan weer minder groot.

Dit wil echter niet zeggen dat ze helemaal zonder risico zijn. Denk maar aan de financiële crisis van 2008, waarbij de bankensector het zwaar te verduren kreeg. Waardeaandelen kunnen dus ook best volatiel zijn.

 

Ook voor aandelen geldt dus weer dezelfde regel: leg niet al je eieren in dezelfde mand. Diversifieer in sectoren, geografie en aandelentype en je vermijdt meteen heel wat onnodige risico’s.

Hoeveel kost een aandeel?

Wanneer je hebt beslist om aandelen te gaan aankopen, kijk je best ook naar de kostprijs of waardering ervan. Om te weten te komen of een aandeel duur of goedkoop wordt gewaardeerd, kun je met verschillende indicatoren aan de slag. De meest gekende zijn de koers-winstverhouding en de koers-boekwaardeverhouding (P/B, price to book ratio). Vergelijk de ratio’s van verschillende bedrijven met elkaar vóór je een keuze maakt, maar let op, sommige aandelen noteren niet voor niets goedkoop. Misschien verwachten analisten wel een koersdaling …

 

Je kunt ook naar de omzet of winstevolutie van een bedrijf kijken om een tendens proberen te achterhalen. Vergeet ook hier niet dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst!

 

Of je nu kiest voor een duur of een goedkoop aandeel, er is nog één iets waarmee je rekening moet houden: de transactiekosten. Zeker bij (zeer) kleine orders mag je de minimale transactiekosten niet uit het oog verliezen. Die zouden wel eens hoog kunnen oplopen in vergelijking met het bedrag dat je wilt investeren. Je trekt dus best naar een beurs waar de transactiekosten lager liggen, zoals in Brussel (wat MeDirect betreft, tenminste).

Volume: Hoe verhandelbaar is een aandeel?

  1. Het volume van een aandeel duidt op hoeveel ervan over een bepaalde periode worden verhandeld. Niet alle aandelen – en dus bedrijven – laten dan ook hetzelfde volume optekenen.

     

    We zien hier een groot verschil tussen de marktkapitalisaties van verschillende aandelen, ofwel het verschil tussen de befaamde large cap, mid cap en small cap aandelen. Elk van deze categorieën slaat op hoeveel een beursgenoteerde onderneming er waard is, gaande van een grotere naar een kleinere waarde. Deze indeling is echter relatief en niet in alle landen gelijk.[1]

    Een bedrijf met een grote marktkapitalisatie, zoals AB InBev, heeft altijd grote volumes op de beurs, waardoor het aandeel altijd gemakkelijk wordt verhandeld. Het bedrijf is met andere woorden liquide.

     

    Voor kleinere bedrijven is de kans dan weer groter dat vraag en aanbod elkaar niet meteen vinden, wat het risico op volatiliteit verhoogt. Dit is vooral belangrijk als je op de fixingmarkt wilt beleggen, waar aandelen misschien maar één of twee keer per dag worden genoteerd. Liquiditeit is hier dan ook veel beperkter dan bij large caps.

     

Werk met limietorders

Je kunt ook zelf bepalen aan welke prijs je aandelen koopt, of toch tot welke prijs je koopt.

Dit doe je door limietorders in te stellen. Hiermee beperk je je uitgaven en betaal je nooit meer dan je voor ogen had. Een nadeel is wel dat, wanneer de koers maar blijft stijgen, de kans bestaat dat je een aandeel nooit te pakken krijgt.

 

Aangezien er bij het handelen in aandelen heel wat komt kijken, bereid je je best goed voor wanneer je beslist om ervoor te gaan. Maar mits een goede voorbereiding en een snuifje gezond verstand, kun je er zeker je voordeel uithalen.

Houd het hoofd koel en loop niet op de feiten vooruit. Neem dan nog onze tips in acht en je bent helemaal klaar om aan een nieuw avontuur te beginnen. Neem voor alle zekerheid nog een kijkje op onze webpagina over aandelen en geniet van de rit!

 

[1] Bron: https://www.test-aankoop.be/invest/beleggen/aandelen/news/2020/08/large-mid-small-cap-beurscapitalisatie-verschillen-landen-drempel-classificatie-

marktkapitalisatie#:~:text=Op%20basis%20van%20de%20marktkapitalisatie,marktkapitalisatie

%20als%20%E2%80%9Csmall%20caps%E2%80%9D

Begin met beleggen

Hoe eerder jij je geld op jouw manier beheert, hoe sneller je daarbij wint. Maak je eigen keuzes en ontdek waar jij je goed bij voelt. Registreer en open je account in een vingerknip.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. MeDirect geeft geen beleggingsadvies.