Sparen
27/06/2019

Nieuw recordbedrag op spaarboekjes in België

Bron: MeDirect 27/06/19

Ondanks de lage rentes, blijft de Belg volop sparen. In maart stond meer dan 274 miljard euro op de spaarrekeningen, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Een nieuw absoluut record. Ook onze in december vorig jaar gelanceerde nieuwe gereglementeerde spaarrekening doet het bijzonder goed en overschrijdt na 6 maanden al de kaap van 450 miljoen euro.

Nog nooit stond er zoveel geld geparkeerd op spaarrekeningen. De jongste maanden stegen de spaartegoeden tot een nieuw recordbedrag van 274 miljard euro. Er worden verschillende redenen aangehaald voor de instroom. Er zijn natuurlijk de klassieke troeven van een spaarrekening: veilig, onmiddellijk beschikbaar en fiscaal aantrekkelijk. Daarnaast worden spaarboekjes vaak als wachtrekening gebruikt voor geld dat vrijkomt van obligaties en termijnrekeningen. Pas als de rente opnieuw stijgt, wordt er in die producten herbelegd. De turbulentie op de aandelenmarkten in 2018 zorgt bij sommigen ook voor enige terughoudendheid om te beleggen.

Kies een spaarrekening die wel nog opbrengt

Het is natuurlijk altijd aangewezen om een deel van uw geld op een spaarrekening te plaatsen. Eerst en vooral om een voldoende grote spaarreserve aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een vaatwasmachine die het begeeft. Idealiter zet u hierbij drie tot zes maanden nettoloon opzij. Daarnaast kunt u tevens sparen voor uw pensioen, uw kinderen of gewoonweg voor een latere aankoop.

Als u spaart, kiest u natuurlijk best voor een spaarrekening die wel nog opbrengt. De meeste banken bieden u vandaag immers het wettelijke minimum van 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Sinds begin dit jaar staat ‘onze nieuwe gereglementeerde spaarrekening’ helemaal bovaan de lijst van de beste gereglementeerde spaarboekjes zonder voorwaarden. Niet verwonderlijk dat onze in december vorig jaar gelanceerde klassieke spaarrekening, met basisrente en getrouwheidspremie, het bijzonder goed doet en na 6 maanden al de kaap van 450 miljoen euro overschrijdt.

Verschillende online banken bieden een veelvoud van wat de grootbanken u aan rente bieden. Zij kunnen dit dankzij hun lage kostenstructuur. Zij hebben immers geen groot kantorennet te onderhouden en hun processen zijn zo optimaal mogelijk geautomatiseerd, zodat er minder administratief personeel dient ingezet te worden.

Beleg en mik op een hoger rendement

Indien u al een mooie financiële buffer heeft op uw spaarrekening, dan is het aangewezen een deel te beleggen en te mikken op een hoger rendement. Ook al bieden sommige spaarrekeningen nog een hogere rente, de koopkracht van dat geld daalt sowieso omdat de rente onvoldoende is om de inflatie van zowat 2 procent te compenseren.

Bij MeDirect kunt u niet alleen voordelig sparen, maar beschikt u tevens over een ruim beleggingsaanbod. Met keuze uit meer dan 500 beleggingsfondsen, kant-en-klare Modelportefeuilles en Vermogensbeheer dat voor iedereen toegankelijk is. En dat alles zonder overbodige kosten: geen instap- en uitstapkosten, gratis beleggingsrekening, geen bewaarloon.

Hoe wordt MeDirect dan wel vergoed als we zelf geen kosten aanrekenen voor fondsen en modelportefeuilles? Als klant betaalt u enkel de beheersvergoeding van de fondsenbeheerders, die al verrekend zit in de koers van het fonds. Een deeltje daarvan staat de beheerder af aan MeDirect. En dat is voor ons voldoende.