De Morningstar Analyst Rating is een kwalitatieve beoordeling die wordt uitgegeven door de fondsenanalisten van Morningstar. Hierbij wordt een verwachting uitgesproken over de toekomstige prestaties van fondsen ten opzichte van categoriegenoten en/of een relevante benchmark.

Om tot deze rating te komen, beoordelen de Morningstar-analisten beleggingsfondsen aan de hand van vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, rendement, fondshuis en kosten.

De ratings ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ worden toegekend aan beleggingsfondsen waarvan de verwachting is dat ze over een toekomstige volledige marktcyclus beter zullen presteren dan de categorie en/of een relevante benchmark, dit gecorrigeerd voor het genomen risico. Het verschil tussen deze ratings wordt bepaald door de mate van overtuiging bij de fondsanalist dat het fonds een outperformance zal realiseren. Fondsen, waarvan verwacht wordt dat ze zich niet zullen onderscheiden, krijgen de rating ‘Neutral’, terwijl fondsen die op meerdere vlakken ondermaats scoren de beoordeling ‘Negative’ krijgen.