Risk Officer

Ter ondersteuning van onze strategische initiatieven zijn wij op zoek naar een (Junior) Risk Officer om het risk team van de Belgische Bank te versterken. De functie kan echter zowel in België als in Malta worden uitgeoefend.
Dit is een uitgelezen kans voor een jonge professional met interesse in Finance om een carrière te starten of uit te bouwen binnen een ambitieuze online bank.
Hoewel de “Risk Officer Organisational Support” zal rapporteren aan de Head of Credit Risk in België zal zijn rol veel breder zijn dan alleen Credit Risk. In een dynamisch fintech bedrijf als MeDirect zal de succesvolle kandidaat de kans krijgen om te werken aan een breed scala van Risk Management onderwerpen en zal hij/zij in contact komen met collega’s van zowel de eerste als de tweede lijn in België, Malta en Londen.

We bieden je een flexibele werkomgeving waar de balans tussen werk en privé belangrijk is, een intellectuele uitdaging die je de kans geeft om te groeien en een competitief pakket.

Duties and responsibilities

 • Deelnemen aan de voorbereiding en zorgen voor de tijdige beschikbaarheid van belangrijke risicometrische gegevens over diverse portefeuilles (Corporate Lending, Structured Finance, Hypothecaire leningen en Treasury-instrumenten) en de coördinatie van de productie van de maandelijkse Management Risk Reports, alsmede de voorbereiding van andere periodieke rapportages en informatie op verzoek van de externe accountant en de toezichthouders.
 • Toezien op de kwaliteit/beschikbaarheid van de gegevens en ervoor zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de interne/externe definities.
 • Met een kritische blik de evolutie van de portefeuilles opvolgen ten opzichte van de belangrijkste risico-indicatoren en ervoor zorgen dat de businesses evolueren binnen de Risk Appetite-limieten en de verschillende risicobewakingsdashboards ontwikkelen/verbeteren in het licht van de ontwikkelingen van de verschillende businesses (bv. Belgische hypotheken).
 • Uitvoeren van diepgaander onderzoek en analyses, inclusief interactie met de verschillende stakeholders (business representatives, Finance, Risk Analytics, Business Intelligence, …), om mogelijke fouten, abnormale afwijkingen of specifieke thema’s te verduidelijken.
 • Optreden als secretaris van verschillende managementcomités, waaronder het Belgisch Management Risk Committee (verantwoordelijk voor de planning, het samenstellen van de agenda en het opstellen van de notulen).
 • Het Belgische Risk-team ondersteunen bij de ontwikkeling van de activiteiten van de Bank met betrekking tot bredere Risk-projecten, zoals het beoordelen en bijwerken van de belangrijkste risicodocumenten (Frameworks, Policies, Inventories, Limits, procedures, Risk Control Self-Assessment, Internal Control Report, …), deelnemen aan de ICAAP/ILAAP-oefeningen, enz.
 • Meewerken aan de uitvoering van aanbevelingen van interne en externe auditors/regulatoren.
 • Andere analyses en taken die van tijd tot tijd door de Head of Credit Risk kunnen worden bepaald om een adequaat beheer van het Belgische Risk team te waarborgen.

Required knowledge, skills, and experience

 • Bachelor- of masterdiploma in economie of management (met of zonder ervaring) of een andere bachelor/master met ten minste twee jaar gerelateerde ervaring in risicobeheer.
 • Ervaring met het monitoren van belangrijke kredietrisicoparameters op Corporate en/of Retail portefeuilles is een pre.
 • Uitstekende analytische vaardigheden, rigoureus met een sterk gevoel voor precisie.
 • Gevorderde kennis van de MS-Office suite (Excel, Word, PowerPoint) en enige noties van VBA (of programmeren in andere talen) is een pluspunt.
 • Gevoel voor gegevensanalyse (bijvoorbeeld het extraheren uit gegevensbanken, het verwerken en analyseren van bedrijfsgegevens in verband met kredietrisico en het voorbereiden van daaruit voortvloeiende presentaties voor het management).
 • Het vermogen om discussies, ontwikkelingen en verbeteringen met andere belanghebbenden aan te pakken met betrekking tot de technische aspecten van Risk Management.
 • Zelfstandig kunnen werken op een goed georganiseerde manier, hands-on, oplossingsgericht en enthousiast om “de extra-mile” te gaan.
 • Sterke communicatieve vaardigheden in het Engels (geschreven en gesproken) is een must. Professionele kennis van het Frans en/of het Nederlands is een pluspunt.
 • Blijk geven van inzet, betrouwbaarheid, persoonlijke integriteit, eerlijkheid en respect.