Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Uw levensstandaard behouden na uw pensioen?

Bron: MeDirect 24/10/19

Mijn pensioen? Dat is nog ver weg, dat bekijk ik later wel. Toch is het belangrijk er nu al aan te denken. Het wettelijk pensioen is immers ruim onvoldoende om dezelfde levensstandaard te kunnen behouden. Ook het fiscaal voordelige pensioensparen schiet te kort. Dit blijft natuurlijk een belangrijke pijler maar u kunt hiermee slechts een relatief beperkt bedrag opzijzetten: maximaal 1.260 euro per jaar. 

Om later dezelfde levensstandaard te kunnen aanhouden is het dus aangewezen om tijdig te zorgen voor uw eigen appeltje voor de dorst. Een aanvullend kapitaal kunt u opbouwen via de 2de, 3de en de 4de pijler. Maar waar staan de vier pensioenpijlers nu eigenlijk voor. De eerste pensioenpijler is het wettelijke pensioen dat u van de overheid krijgt. De tweede pensioenpijler is het aanvullend pensioen (via spaarverzekering of pensioenfonds). Dat is het extra pensioenkapitaal dat een deel van de Belgen via hun werkgever opbouwen. De derde pensioenpijler is het fiscaal voordelige pensioenparen dat u zelf voorziet. De vierde pijler zijn de eigen, aanvullende initiatieven die u neemt om kapitaal op te bouwen, hetzij via sparen of beleggen.

Belang van de 4de pensioenpijler voor kapitaalopbouw

Studies tonen aan dat het aanvullend pensioen en fiscaal sparen de pensioeninkomsten verhogen met gemiddeld 17%, maar dat dit nog onvoldoende is om de pensioenkloof te dichten. Sparen via de 4de pijler blijkt de belangrijkste vorm van kapitaalopbouw voor het pensioen te zijn. De Belg doet dit voornamelijk door te sparen vian een spaarrekening, maar de hogere inflatie dan de rentevoeten zorgt echter voor een verlies van koopkracht.

Voor extra rendement dient er wat meer risico genomen te worden en doet u er het best aan om te beleggen. Met een beleggingsplan in fondsen verkleint u dat risico want u spreidt dan niet alleen in de tijd, maar ook over verschillende activaklassen. U belegt dan automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in een korf van verschillende beleggingsfondsen. Vele beleggingsexperts zijn het er over eens dat u zo geleidelijk aan een mooi kapitaal kan opbouwen. In dit artikel bespreken we de vijf voordelen van beleggingsplan. Periodiek beleggen kan trouwens ook via online vermogensbeheer, alleen wordt de portefeuille dan volledig voor u beheerd.

Heeft u later voldoende kapitaal opgebouwd, dan kunt u misschien ook wat vroeger met pensioen gaan. De wettelijke pensioenleeftijd werd immers opgetrokken naar 67 en niet iedereen ziet het zitten om zo lang te werken. U kunt natuurlijk altijd met vervroegd pensioen gaan, maar dat heeft gevolgen voor het pensioenbedrag en dan bent u best zeker dat er voldoende opzij staat.

Een gespreid beleggingsplan zonder instap- en uitstapkosten. Dat is een goed plan voor uw toekomst!
Wie nu belegt bij MeDirect ontvangt zelfs tot €500 welkomstpremie.