Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Tips om veilig online te shoppen

Bron: MeDirect

Snel iets online kopen? Via een webshop of privéverkoper? Online platformen worden steeds populairder. En dit niet enkel bij kopers die er shoppen voor goede deals, maar ook bij cybercriminelen die een net iets ander doel voor ogen hebben. Ontdek hieronder onze tips om in alle veiligheid online te shoppen.

Gebruik vertrouwde websites:

Bij online shoppen is het belangrijk om websites te gebruiken die u kent en vertrouwt. En hoewel er talloze legitieme online winkels zijn, is er altijd een risico dat u op nepwebsites terechtkomt, specifiek ontworpen om uw persoonlijke gegevens te stelen. Vermijd dus experimenten met onbekende sites, vooral als het om gevoelige informatie gaat.

Zoek naar “https”:

Let op het adres van de website voor u een aankoop doet. Een veilige website begint met “https” in plaats van “http”. Websites met “https” versleutelen namelijk uw gegevens, waardoor ze beter beschermd zijn. In uw browser ziet u mogelijk ook een waarschuwing “Niet veilig” voor sites die beginnen met “http”.

Pas op voor speciale aanbiedingen:

Een goede deal gespot? Sommige aanbiedingen lijken te mooi om waard te zijn en vaak zijn ze dat effectief ook. Wees dus voorzichtig met tijdelijke aanbiedingen of aanbiedingen waarmee druk wordt uitgeoefend op de koper. Vooral tijdens periodes zoals Kerstmis, Black Friday … is opletten belangrijk. Bekijk ook zeker de links waarop u wilt klikken voor u overgaat tot kopen.

Gebruik een veilig netwerk:

Let naast de veiligheid van de webshop ook op de veiligheid van het netwerk dat u gebruikt. En in het bijzonder de veiligheid van openbare netwerken. Onze raad? Vermijd online shoppen op openbare wifinetwerken en blijf bij vertrouwde en veilige netwerken. Door gebruik te maken van openbare wifi krijgen cybercriminelen de kans om gevoelige informatie te stelen.

Versterk uw wachtwoorden:

Als u accounts aanmaakt om online te winkelen, maak dan zeker een sterk én uniek wachtwoord aan. Vermijd het gebruik van makkelijk te raden informatie zoals uw eigen naam, namen van familieleden of huisdieren. Want een wachtwoord zoals Password1234 is niet enkel makkelijk voor u om te onthouden, maar ook makkelijk om te hacken. Kies dus eerder een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens. Overweeg eventueel ook een wachtwoordmanager om meerdere veilige wachtwoorden bij te houden en schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in.

Wees voorzichtig met particuliere verkopers:

Winkelen bij particuliere verkopers? Vaak brengt het meerdere voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan verzendkosten vermijden, unieke items vinden … En toch zijn er ook risico’s aan verbonden. Neem dus zeker voorzorgsmaatregelen als u bij particulieren shopt en vooral als u afspraken maakt of betalingen doet. Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper en zorg ervoor dat u waar krijgt voor uw geld, zonder uw persoonlijke veiligheid in gevaar te brengen.

En die veiligheid is voor ons als bank een topprioriteit. Daarom updaten we elke maand onze cyber security-pagina. Meer weten over online veiligheid? Bekijk dan zeker onze andere artikels voor meer tips over cybersecurity.