Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

4 concrete spaartips om beter te sparen

Bron: Geschreven door Charlotte Meneve, Content Marketing Specialist bij MeDirect

In het jaarverslag van de Nationale Bank van België blijkt dat de Belgische spaarder in totaal 23 miljard euro meer heeft bijeen gespaard in 2020 dan in andere jaren. Daar zit natuurlijk de coronacrisis grotendeels voor tussen aangezien vorig jaar veel minder werd uitgegeven. Sparen is inderdaad iets waar de Belg doorgaans goed in is. U kunt ze niet helemaal ongelijk geven. Het is inderdaad belangrijk om altijd wat spaargeld opzij te hebben staan voor bijvoorbeeld onverwacht grote uitgaven, of wanneer u wilt gaan wonen in uw droomhuis of uw droomvakantie wilt plannen…

Graag zetten we 4 simpele maar efficiënte spaartips voor u op een rijtje. Zo kunnen we u helpen om uw uitgaven zo optimaal mogelijk te beheren zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Spaartip 1: Zet meteen een deel van uw loon aan de kant

Wanneer uw loon gestort wordt, kunt u een door u te bepalen deel hiervan al meteen aan de kant zetten. U kunt dit doen door bijvoorbeeld een maandelijkse automatische opdracht te laten uitvoeren van uw zichtrekening naar uw spaarrekening.

Spaartip 2: Plan uw uitgaven

Eerst en vooral kan het handig zijn om een overzicht te creëren van wat uw inkomsten en uitgaven juist zijn om een planning te kunnen opstellen. Dan zie u meteen hoeveel geld u over of tekort heeft en welke uitgaven u kunt verminderen of vermijden. Een handige manier om dit te berekenen is de budgettool op Wikifin.

Zorg voor een maandelijkse of jaarlijkse budgetplanning door uzelf een bepaald bedrag op te leggen waar u uw geld wel of niet aan zal uitgeven.

Stel een doel voor ogen zowel op de korte als op de lange termijn. We geven een concreet voorbeeld voor de korte termijn: hoeveel wilt u graag uitgeven aan uw jaarlijkse vakantie(s)? Stel een bepaald bedrag voor uzelf op zodat u niet over uw limiet gaat en houd dat doel voor u wanneer u hiervoor spaart. Wanneer het gaat over de lange termijn, denken we bijvoorbeeld aan de aanschaffing van een woning of je pensioen. Hiervoor kan u best zo vroeg mogelijk beginnen met sparen door elke maand bijvoorbeeld kleine bedragen opzij te zetten op een aparte spaarrekening.

Spaartip 3: Blik terug op uw budgetplanning

Wanneer het jaar voorbij is, hebben we vaak de gewoonte om terug te kijken op het afgelopen jaar en het, gewoonlijk, beter te doen in het nieuwe jaar. Ook wat uw financiën betreft kan u nagaan of u het afgelopen jaar gedisciplineerd was in uw uitgaven en of u uw budgetplanning heeft gerespecteerd. En niet onbelangrijk, ook of uw budgetplanning realistisch was. Het zou kunnen dat uw financiële situatie is veranderd. Het kan zijn dat u uw budget net iets te nipt heeft ingeschat bijvoorbeeld.

Spaartip 4: Vergelijk want het loont

Kijk waarop u kan besparen. Het loont namelijk om een vergelijking te maken. Ga door uw maandelijkse kosten zoals die van uw energieleverancier maar ook uw abonnement op de fitness, de krant/tijdschrift of telefonie. Zonder er misschien bij stil te staan, lopen deze kosten hoger op dan u op het eerste gezicht zou denken. Hou daarom zeker uw ogen open voor de concurrenten die eventueel minder aanrekenen voor dezelfde producten en diensten. Hou ook regelmatig in de gaten of een andere dienstverlener misschien een promotieaanbieding heeft die u voordeel kan opleveren. Of misschien is dat tijdschriftabonnement simpelweg overbodig geworden en zou u beter uw abonnement stopzetten?

Daarnaast loont het ook om de rentes van verschillende spaarrekeningen bij meerdere spaarbanken te vergelijken. Via MeDirect bijvoorbeeld kan u een spaarrekening openen waar u kan kiezen uit een ruim aanbod aan spaarformules zodat u kan sparen op de manier die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Bovendien kan u tot zes keer meer rente verkrijgen bij ons. Kom snel meer te weten over sparen bij MeDirect.

Spaargeld om te beleggen

Wat is er nóg beter dan sparen? Beleggen!

Met het bedrag dat u bijeen gespaard heeft, heeft u in feite een reserve aangelegd die u niet hoeft aan te spreken. Dit extra spaargeld kan meer waard worden als u ermee naar de beurs zou gaan. Op die manier helpt u uw geld vooruit. Beleggen is, met de nodige risico’s in acht genomen, namelijk een waardig alternatief voor het klassieke sparen op de lange termijn. Kom meer te weten over beleggen en ontdek hoe u dat bij ons kan doen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

Pas op! Toename van SMS-fraude

Als digitale bank willen wij ervoor zorgen dat u steeds online veilig blijft en u zich niet laat vangen door SMS-fraude. Nieuwe technologieën worden door