Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

6 redenen om over te stappen van sparen naar beleggen

Bron: in samenwerking met Topcompare 

Belgen zijn trouwe spaarders, maar voor wie al een aardig centje bijeen gespaard heeft, kan beleggen een interessante manier zijn om meer uit zijn of haar spaargeld te halen. We zetten zes verschillende redenen om over te stappen van sparen naar beleggen op een rij.

1. U ontvangt een potentieel hoger rendement dan bij een spaarrekening

De belangrijkste reden om over te stappen van sparen naar beleggen is het hogere rendement dat u ermee kan behalen. Wie vandaag zijn geld op een spaarrekening parkeert, weet dat de rente niet voldoende hoog is om het hoofd te bieden aan de stijgende inflatie.
Sparen is natuurlijk altijd een goed idee om een financiële buffer aan te leggen voor eventuele onverwachte gebeurtenissen of kosten. Om van een hoger rendement te genieten, kan beleggen echter een goede aanvulling zijn op uw spaargeld. Zeker op langere termijn kan u met beleggen mogelijk een hoger rendement behalen. Het verwondert daarom niet dat beleggen aantrekkelijker wordt en steeds meer mensen de overstap maken.

Bij MeDirect start u meteen ook met een beter rendement omdat u geen instap- en uitstapkosten betaalt voor beleggingen in fondsen*. Bij sommige andere banken daarentegen kunnen de instapkosten oplopen tot wel 3% van uw inleg.

“Dankzij de onbestaande instap- en uitstapkosten bij MeDirect start u meteen met een beter rendement.”

2. U geniet van een rendement-op-rendement-effect

Beleggen doet u niet als u het geld op korte termijn weer nodig hebt. Slim beleggen doet u op lange termijn waardoor u kan genieten van het rendement-op-rendement-effect. Dat effect ontstaat wanneer u het rendement dat u op uw beleggingen ontvangt laat staan op uw beleggingsrekening waardoor u opnieuw rendement ontvangt op het vorige rendement. Op lange termijn, na enkele jaren, treedt er zo een sneeuwbaleffect op waardoor uw beleggingen steeds meer groeien.

3. U kan beleggen in thema’s die u belangrijk vindt

Eerst en vooral bestaan er verschillende soorten beleggingsfondsen: aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen, vastgoedfondsen en geldmarktfondsen. Binnen deze verschillende fondsensoorten zijn er ook verschillende categorieën zodat u als belegger kan kiezen waarin u investeert. Zo zijn er fondsen die focussen op een regio en bijvoorbeeld investeren in Europese of Japanse bedrijven. Andere fondsen focussen dan weer op een bepaalde sector, zoals infrastructuur, technologie of duurzaamheid.
Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk criterium voor beleggers. Zo kan u ook kiezen voor fondsen die bedrijven of instellingen steunen met respect voor mens, maatschappij en milieu, de zogenaamde ESG-criteria. Met andere woorden, u kan dus naargelang uw persoonlijke voorkeuren in bepaalde thema’s, sectoren of regio’s beleggen.

4. U diversifieert uw beleggingsportefeuille en vermindert zo de risico’s

Als u belegt in een beleggingsfonds dan belegt u in verschillende soorten beleggingen én in verschillende categorieën. Het fonds kan immers bestaan uit verschillende activaklassen zoals aandelen, obligaties en vastgoedbeleggingen, en u belegt tegelijk ook in verschillende bedrijven en sectoren. Het grote voordeel is dat u op die manier uw beleggingsportefeuille diversifieert. Dit is een van de belangrijkste tips voor wie wilt beleggen.

“Diversificatie is meteen een van de belangrijkste beleggingstips.”

Diversificatie in uw beleggingsportefeuille is belangrijk omdat u zo de risico’s van beleggen kunt verkleinen. Bij beleggen bestaat er namelijk altijd het risico dat u (een deel van) uw geld verliest. Dankzij een goede spreiding, kan u eventuele verliezen uit uw ene belegging opvangen met de winsten uit de andere.

5. U kan ook beleggen vanaf een beperkt bedrag

Ook voor trouwe spaarders is het verstandig om sparen en beleggen te combineren. Zeker wie voor het eerst de sprong als belegger wilt maken, kan ook met een beperkt bedrag beginnen. Bij MeDirect kan u al vanaf € 100 per maand beginnen met beleggen. Het laat u toe om een belegger te worden op uw eigen ritme.

6. U kan een extra inkomen ontvangen

Als u belegt in aandelen of fondsen die dividenden uitkeren, dan kan u ervoor kiezen om deze regelmatig te ontvangen. U zou het een passief inkomen kunnen noemen omdat u enkel op uw dividenden moet wachten en zo geld verdient zonder er iets voor te doen.
U moet wel rekening  houden met eventuele verliezen die niet door dividenden gecompenseerd kunnen worden. Hoe dan ook zorgt de uitkering van uw dividenden voor een extra inkomen op regelmatige basis. De dividenden zijn afhankelijk van de financiële resultaten van het bedrijf waarin u belegd heeft of van beslissingen genomen door de toezichthouder.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

Een betere wereld met uw duurzame beleggingen?

Bron: Geschreven door Apolline Deglasse, beleggingsexperte bij MeDirect Recent, op 28 juli 2022, heeft onze planeet al haar beschikbare natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar al

Beleggen

Robuust beleggen

Bron: Flossbach von Storch Oorlog in Oekraïne. Een snelle stijging van de inflatiecijfers. De coronapandemie, nog steeds. De wereld is kwetsbaar. Deze conclusie zal waarschijnlijk