Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Belg en zijn spaarboekje: onlosmakelijk duo

Bron: MeDirect 27/07/20

De Nationale Bank (NBB) heeft opnieuw de statistieken gepubliceerd omtrent de Belg en zijn spaarboekje. Uit de eerste vier maanden van dit jaar blijkt dat de Belgische gezinnen 19,1% van hun inkomen gespaard hebben. Een nieuw spaarrecord is hiermee weeral verbroken.  

Door de lockdown daalde de consumptie met 6 procent en steeg het beschikbare inkomen met 1,4 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Gezinnen konden dus meer geld opzij zetten. Maar zelfs al had de coronacrisis een negatieve invloed op bepaalde onderdelen van het beschikbaar inkomen, toch hadden andere elementen dan weer een positievere invloed, haalt de Nationale Bank aan.

Het spaarvarken wordt dikker

De NBB constateert dat de Belgische spaarpot hard is gestegen en ziet dit in de toekomst niet snel veranderen. ‘We verwachten dat de Belg dit jaar veel meer gaat sparen dan de voorbije jaren en dat is een goede zaak’, meent woordvoerder van de NBB Geert Sciot.

“Je moet in deze COVID-tijden het consumptiegedrag van de Belgen niet verder gaan aanporren. Door de lockdown hebben ze minder geld kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld reizen of andere zaken, en veel gezinnen hebben meer kunnen sparen dan anders. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat er weinig of geen bijkomende maatregelen meer nodig zijn om de consumptie van de Belg te stimuleren”, volgens Sciot. Hij verklaart verder: “Tijdens een crisis is zo’n hoge spaarquote eigenlijk een positief element want dat geeft aan dat mensen tijdens de crisis niet armer zijn geworden”.

Rendabeler sparen

Desondanks dat de meeste spaarrekeningen vandaag slechts het wettelijke minimum van 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie bieden, blijven de Belgen dus sparen. Maar wie uitkijkt, kan een interest bekomen die tot 5 keer meer opbrengt.

MeDirect, de Belgische online bank voor sparen en beleggen, staat met maar liefst drie gereglementeerde spaarboekjes in de kop van het spaarpeloton. Wij bieden verschillende spaarformules op maat aan die ervoor zorgen dat sparen aantrekkelijk blijft. Maar hoe komt het dan dat wij wél nog een hogere rente kunnen bieden? Als online bank hebben we een lage kostenstructuur, zonder een groot kantorennet en minder administratief personeel, met optimaal geautomatiseerde processen. Minder kosten en dus meer interest voor onze klanten.

Kom te weten welke spaarformule het beste bij u aansluit. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari