Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Steeds meer jongeren beleggen

Source: MeDirect

Sinds de coronacrisis hebben heel wat jongeren de belegger in zichzelf ontdekt. Volgens een enquête van Febelfin bij 1000 jongeren tussen 16 en 30 jaar, blijkt dat 23% van hen is begonnen met beleggen, waaronder een kwart van hen tijdens de coronacrisis. Onderzoek van FSMA wees dan weer uit dat alle 18 tot 35-jarigen samen 21 miljoen euro in aandelen bezitten. Ook bij MeDirect zien we een positieve trend in het aandeel jonge klanten. De laatste maanden hebben meer en meer jongeren hun weg gevonden naar onze bank, klaar om te beginnen beleggen.  

Coronacrisis zet aan tot beleggen

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er op digitaal vlak sprongen vooruit zijn gemaakt. Zo zit digitaal bankieren ook meer en meer in de lift. Bovendien verkiest de meerderheid van de jongere generatie beleggers beleggingsadvies via telefoon, online chat of video call. Als puur digitale bank, maakt MeDirect deel uit van deze digitale revolutie en past de bank helemaal in de mindset van jongeren.

Daarnaast valt op dat ook duurzaam beleggen aan belang wint tijdens de crisis. Zo blijkt dat duurzamere fondsen beter bestand zijn tegen crisissen. MeDirect biedt de mogelijkheid om duurzaam te beleggen via een duurzaam beleggingsplan.

Bovendien is het ook zo dat wanneer we naar het spaarboekje kijken, dit minder opbrengt en daardoor de stap richting beleggen kleiner wordt. Zeker tijdens de lockdown viel het op hoeveel meer activiteit er was op beurs. En vooral dan bij onervaren beleggers en jongeren. “De jongere generatie onder de 35 jaar, heeft tien keer meer transacties gedaan”, aldus de voorzitter van de FSMA. Hij is dus hoopvol over de toekomst van de beurs.

4 tips voor beginners om te beleggen

Als jonge en onervaren belegger stel je jezelf best de volgende vier vragen om op een zo succesvol mogelijke manier je op de beurs te begeven.

  1. Waar ben ik financieel aan toe?

    Wat is je huidige financiële status? Wat zijn je financiële doelstellingen? Welk bedrag ben je bereid te beleggen en welke risico’s kan je je veroorloven? Antwoorden op deze en andere belangrijke vragen vormen de basis voor je beleggersprofiel, of ook risicoprofiel genoemd, dat defensief, behoudend, evenwichtig, groei of dynamisch van aard is.

  2. Hoeveel geld kan ik missen?

    Beleggen doe je best met geld dat je niet nodig hebt. Hou dus zeker voldoende geld op je spaarrekening zodat je altijd een reserve hebt voor (onverwachte) uitgaven. Zo ben je gerust.

  3. Wanneer begin ik ermee?

    Eenmaal je begint met beleggen, denk je beter aan de middellange of lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe meer kans op hoger rendement. Wacht dus niet te lang om je eerste stappen in de beleggerswereld te wagen. Pensioensparen kan bijvoorbeeld een goed startpunt zijn.

  4. Waarin kan ik juist beleggen?

    Beleggen doe je liefst in zo veel mogelijk verschillende types fondsen over verschillende activaklassen, sectoren, landen, … heen. Zo perk je je risico’s zo veel mogelijk in. Een beleggingsplan bestaande uit verschillende fondsen is de ideale manier om zo veel mogelijk te spreiden

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om