Bron: BlackRock.
2024 was een goed jaar voor beleggers, waarbij de meeste activaklassen positieve rendementen lieten zien. Een sterke wereldeconomie hielp risicovollere beleggingen te stimuleren. Artificial intelligence (AI) bleef de markt aandrijven, maar tegen het einde van het jaar begonnen andere sectoren momentum te krijgen, met de gelijkgewogen S&P-index die aan kracht won. Politiek was een belangrijk aandachtspunt voor beleggers, vooral door de grote verkiezingen in India, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het geopolitieke landschap bleef complex met aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten en tussen Oekraïne en Rusland.
Hoewel we ons minder dan twee maanden in 2025 bevinden, is er al veel gebeurd op wereldvlak.
DeepSeek, een Chinese start-up, heeft een innovatief Large Language Model (LLM) gelanceerd dat beweert lage ontwikkelings- en operationele kosten te hebben. Hoewel de marktvolatiliteit, vooral in de technologiesector, van korte duur was, heeft dit nu belangrijke vragen opgeworpen over de bredere implicaties van AI-adoptie. Volgens ons is dit een positieve aanbodschok voor “intelligentie”. De huidige kosten voor het gebruik van generatieve AI op grote schaal zijn nog steeds te hoog. De innovatieve optimalisaties van DeepSeek zouden generatieve AI gemakkelijker kunnen integreren in softwaretoepassingen, wat wij als een voordeel voor de sector beschouwen.
De geopolitieke spanningen bleven ook hoog, aangezien president Trump zijn ambtstermijn begon door een reeks uitvoerende orders te ondertekenen waarmee hij tarieven oplegde voor import uit Mexico, Canada en China. Volgens ons lijkt de Amerikaanse regering ten opzichte van 2018 een veel overtuigendere benadering te volgen door handelsovereenkomsten te gebruiken voor onderhandelingen. Hoewel dit belangrijke implicaties heeft voor de wereldwijde groei en inflatie, is het belangrijk om te vermelden dat de wereldeconomie 2025 met opmerkelijke kracht ingaat, met de VS die boven het potentieel groeit. Hoewel een recessie nog steeds onwaarschijnlijk is, zou de hogere inflatie in de VS de Fed kunnen aansporen om de rente vast te houden, terwijl een soepeler monetair beleid in de rest van de wereld (ex-Japan) zeer waarschijnlijk lijkt.
Naarmate 2025 vordert, denken we algemeen gezien dat de wereldeconomie zich steeds verder fundamenteel aan het hervormen is door megakrachten. De opkomst van AI transformeert economieën, doorbreekt historische trends en creëert nieuwe kansen voor beleggers. De VS onderscheidt zich in het bijzonder door haar vermogen om te profiteren van deze megakrachten, ondersteund door een AI-investeringscyclus en bedrijfsvriendelijk beleid.
Hieronder gaan we dieper in op enkele belangrijke elementen van onze vooruitzichten voor 2025.
Belangrijke thema’s van de vooruitzichten voor 2025
Ons basisscenario voor het jaar blijft dat de wereldwijde groei iets onder de langetermijntrend zal vertragen, met inflatie die geleidelijk in lijn zal komen met de doelstellingen van de centrale banken. Dit zal echter niet zonder regionale spreiding gepaard gaan.
In de VS zien we een langdurige periode van uitzonderlijkheid, aangezien we een verbreding van de prestaties buiten de grote techbedrijven voorzien. Daarnaast zullen uitgebreide deregulering, de AI-investeringsboom en bedrijfsvriendelijke beleidsmaatregelen waarschijnlijk de groei boven de trend houden en de inflatie hoog houden.
In Europa en de opkomende markten (EM) blijven we voorzichtig. We zien dat markten de kans op daadwerkelijk ingevoerde tarieven erg laag inschatten. Bovendien verwachten we dat de inflatie in Europa dicht bij de doelstellingen van de centrale banken zal liggen. Het potentieel voor positieve verrassingen door versoepeling van het fiscale beleid en gunstige geopolitieke ontwikkelingen zorgt ervoor dat we neutraal blijven in deze regio’s.
Het afwijkende monetaire beleid zal in 2025 een belangrijk onderwerp zijn om in de gaten te houden. Centrale banken zullen hun beleid waarschijnlijk aanscherpen, met de rente in de VS die boven het neutrale niveau blijft, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk zal doorgaan met renteverlagingen.
Zijn er blinde vlekken of mogelijke voordelen voor dit scenario?
Het grootste risico voor ons basisscenario is dat de Amerikaanse beleidsmix van tarieven en belastingverlagingen de onzekerheid zou kunnen vergroten. Dit zou kunnen leiden tot een zwakkere wereldwijde groei en hogere inflatie doordat wereldwijde toeleveringsketens verder gefragmenteerd raken. Een klassieke risicomijdende beweging, waarbij aandelen een significante correctie zouden kunnen ondergaan en kredietspreads zich zouden verbreden, zou het gevolg kunnen zijn. Desondanks denken we dat een herhaling van 2022 nog steeds onwaarschijnlijk is, aangezien we 2025 ingaan met sterke balansen in de privésector en een veel veerkrachtigere economie.
Aan de positieve kant zou de acceptatie van AI de afweging tussen groei en inflatie kunnen verbeteren, en technologische vooruitgang zou kunnen zorgen voor een overaanbod aan energie. In dit scenario zouden aandelen beter kunnen presteren dan andere activa, waarbij seculiere groeisectoren en -regio’s het beter doen dan cyclische.
Navigeren door het nieuwe economische landschap met multi-asset-portefeuilles
In dit snel evoluerende landschap zijn traditionele beleggingsbenaderingen misschien niet langer voldoende. Dit betekent dat er meer nadruk moet worden gelegd op tactische inzichten en dat strategieën moeten worden aangepast als reactie op nieuwe ontwikkelingen. Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkt bijvoorbeeld aantrekkelijk blijft door de sterkere groeivooruitzichten, moet de impact van Amerikaanse beleidsbeslissingen, zoals tarieven, voortdurend opnieuw beoordeeld worden. Selectiviteit blijft dus essentieel.
Een gedetailleerde beleggingsstrategie die een risicogestuurde en wereldwijd gediversifieerde benadering hanteert, kan beleggers helpen deze complexiteit beter te navigeren en te profiteren van het transformerende potentieel van AI en andere megakrachten.
In deze context blijven onze multi-asset-portefeuilles een duidelijke risicogericht standpunt aanhouden. Onze systematische risico-indicator, die diverse gegevenspunten van het beleggerssentiment beoordeelt, is positief gebleven, wat onze beslissing ondersteunt om aandelen boven obligaties te verkiezen.
Binnen aandelen geven we de voorkeur aan Amerikaanse aandelen vanwege de superieure winstmogelijkheden in de ontwikkelde markten.
Het aanvullen van regionale toewijzingen met thema’s en sectoren kan een extra bron van alfa bieden. We versterken onze blootstellingen aan gezondheidszorg, infrastructuur en selectieve segmenten van de technologiesector, aangezien deze waarschijnlijk zullen profiteren van snelle vooruitgangen in AI en gerelateerde technologieën. Ondanks de aanzienlijke tegenwind door het Amerikaanse beleid, blijven we positief over EM-schuld in harde valuta, omdat deze niet overbelegd lijkt te zijn. Onze positionering op de looptijd blijft voorzichtig. Ten slotte zijn de voordelen van het aanhouden van goud in een multi-asset-portefeuille in 2025 verder versterkt, nu het edelmetaal nieuwe hoogtepunten heeft bereikt. Wij denken ook dat goud op middellange termijn structureel gesteund zal blijven door aanhoudende aankopen van centrale banken uit de EM-landen, wat een sterk argument is voor het gebruik ervan als diversificatiemiddel.
We erkennen dat we het nieuwe jaar ingaan met veel onzekerheden. Ondanks de onduidelijke Amerikaanse beleidsmix houden de sterke fundamentals ons pro-risico. Al met al blijven we de hand aan het stuur houden en blijven we alert voor wat 2025 kan brengen.
Algemene disclaimer
Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, vooral wat kapitaalverlies betreft. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.