Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Een sterke start: ontdek waarom 2025 nù al kansen biedt op de beurs!

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.

2024 eindigde uiteindelijk niet met een Santa rally: ondanks een schitterend jaar moesten de beurzen op het einde toch wat van hun winsten teruggeven. Uiteraard zijn winstnemingen na een goed beursjaar niet uitzonderlijk, maar President Donald Trump zaaide ook de nodige onrust met zijn uitspraken over importtarieven.

Gelukkig is 2025 goed gestart, met een duidelijk algemeen optimisme op de beurs. De Europese aandelen presteren nu zelfs iets beter dan de S&P 500.

2025 start met de beste beurscondities

Deze gunstige start is te danken aan heel wat ondersteunende factoren, zowel in de VS als in Europa.

Gunstige economische voorwaarden in de Verenigde Staten

De Amerikaanse economie is het nieuwe jaar ingegaan vanuit een sterke positie, met een stabiele economische groei en een lage inflatie. In december bedroeg de kerninflatie (exclusief voedsel en energie) 0,2%. Dat is lager dan de voorgaande maand en onmiddellijk ook de kleinste stijging sinds juli vorig jaar. Ook op jaarbasis is de kerninflatie vertraagd. Deze evolueerde van 3,3% in november naar 3,2%.

Het (voorlopig) uitblijven van nieuwe importheffingen

Opmerkelijk genoeg heeft Trump op zijn eerste dag in functie nog geen nieuwe invoertarieven opgelegd, zoals sommigen vreesden. In plaats daarvan riep hij de federale agentschappen op om het Amerikaanse handelsbeleid te herzien, en de impact van mogelijke toekomstige tarieven te beoordelen. Wel beloofde hij om in februari 2025 tarieven op te leggen aan Canada en Mexico.

In een interview later die week verklaarde Trump dat hij “liever geen importtarieven voor China zou invoeren.” Deze uitspraak werd door beleggers goed ontvangen en zorgde voor een algemeen positief marktsentiment. Want dit voedt de hoop op een mogelijke handelsdeal tussen de twee grootste economieën ter wereld.

Trump zet in op artificiële intelligentie

President Donald Trump kondigde ook “Stargate” aan, een joint venture met daarin Softbank, OpenAI, Oracle en investeringsfirma MGX. Deze onderneming zal de komende jaren 500 miljard USD beschikbaar stellen voor de bouw van datacenters en andere AI-gerelateerde infrastructuur in de VS.

Kort na deze aankondiging stegen de aandelen met blootstelling aan AI gevoelig in waarde, als reactie op de mogelijke extra uitgaven in deze sector. Het enthousiasme bleek wel van korte duur, want een nieuw Chinees AI-model lijkt roet in het westerse AI-verhaal te gooien.

Barsten in het westerse AI-verhaal?

Nvidia heeft recent aanzienlijke marktvolatiliteit ervaren. Op maandag 27 januari daalde het aandeel van het bedrijf met 17%, wat resulteerde in een recordbrekende waardevermindering van meer dan $ 595 miljard. Deze scherpe daling werd veroorzaakt door de opkomst van een goedkoper, open-source AI-model van de Chinese start-up DeepSeek. Een model dat bestaande alternatieven overtrof en aanzienlijk minder kostte om te ontwikkelen.

De plotselinge schok bleef trouwens niet beperkt tot Nvidia. De bredere techmarkt, inclusief de NASDAQ Composite, daalde met 3% toen investeerders zich zorgen maakten over een mogelijke AI-aandelenzeepbel. Ook in Europa was de impact voelbaar: ASML, dat machines maakt voor de productie van computerchips, verloor 7% van zijn waarde en daalde de volgende dag met nog eens 2%.

Na de aanvankelijke schok toonde Nvidia’s aandeel echter veerkracht en steeg het met ongeveer 1,2% op dinsdag. Hoewel de onmiddellijke marktreactie negatief was, blijven veel analisten optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van Nvidia en zien ze de ontwikkelingen als een katalysator voor bredere en snellere AI-adoptie.

Voor beleggers roepen deze ontwikkelingen vragen op: zij vragen zich af of de miljardeninvesteringen nog zin hebben als goedkopere modellen op de markt komen. Aangezien de waarderingen en dus ook de verwachtingen hoog zijn, is het niet onlogisch dat bij dergelijk nieuws zij hun verwachtingen bijstellen en hun voet van het gaspedaal nemen.

DeepSeek oefent als concurrent momenteel een negatieve impact uit op Nvidia, maar voor de bredere markt betekent dit niet noodzakelijk slecht nieuws. Artificiële intelligentie stelt bedrijven in staat om efficiënter te werken, en het toegankelijker maken van AI-toepassingen en -ontwikkelingen kan dus een positief effect uitoefenen op de groei. Nvidia blijft een belangrijke speler in de AI-industrie en benut zijn krachtige chips om innovatie te stimuleren en zijn concurrentiepositie te behouden.

Hoe kan ik mijn ETF-belegging optimaliseren ten opzichte van grote kapitalisaties?

Nvidia is één van de grootste aandelen (op basis van marktkapitalisatie) van de S&P 500. Samen met de andere techaandelen van de Magnificent 7 maakt ze ongeveer 30% van de S&P 500-index uit. Dit betekent concreet dat deze grote bewegingen ook voelbaar zijn voor beleggers in ETF’s die de S&P 500 of zelfs de MSCI World tracken.

Toch wat meer spreiding nodig? Denk dan aan actief beheerde beleggingsfondsen. Hierbij maakt de beheerder keuzes over de wegingen en selectie van aandelen. De recente samenstelling van de top 10 posities van een beleggingsfonds kan u terugvinden voor elk beleggingsfonds op uw MeDirect-platform.

Een andere optie is om voor Equal-Weight ETF’s te kiezen. Bij deze ETF’s krijgt elk aandeel van de index dezelfde weging. Zo weegt Nvidia in een S&P 500 ETF slechts 0,2%, net zoals alle andere aandelen van de index. In een gewone S&P 500 ETF zal deze weging ongeveer 7% zijn.

De Magnificent 7 wegen in een Equal-Weight ETF samen slechts 1,4%, terwijl dit in een gewone S&P 500 ETF 30% bedraagt. Let op: als de Magnificent 7 verder aantrekken, geniet u niet in dezelfde mate van hun sterke prestatie. De Equal-Weight ETF’s vindt u trouwens eenvoudig op ons platform door de zoekterm “Equal” in te geven bij ETF’s.

Een gunstig klimaat voor de Amerikaanse banken

Aan het begin van het winstseizoen boekte de financiële sector in de VS heel wat sterke beurswinsten. De bankgiganten rapporteerden tijdens het vierde kwartaal een aantal mooie winstsprongen. Dit gaf de aandelen van zowel JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup en Wells Fargo onmiddellijk een boost.

Deze winst valt echter niet alleen toe te schrijven aan een aantal positieve verrassingen. De politieke koers speelt ook een rol: Republikeinen, die over het algemeen voorstander zijn van flexibelere regelgeving, oefenen een positieve invloed uit op de banksector.

Positieve signalen uit Europa

Op basis van de PMI’s (Purchasing Managers’ Index, gebaseerd op het vertrouwen van de aankoopdirecteurs van bedrijven) zet de bedrijfsactiviteit in de dienstensector zijn herstel door. In januari steeg het vertrouwen licht voor de tweede maand op rij, hoewel de stijging minder was dan in december.

In de verwerkende industrie daalt de productie nog steeds, maar aan een gematigder tempo. In december was de daling het kleinst sinds mei 2024. En ook de stabilisatie van de situatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is een positief signaal.

Optimisme onder beleggers

Daarnaast heeft ook het toegenomen optimisme onder beleggers een belangrijke factor gespeeld in het aanzwengelen van de aandelenmarkten. De gunstige economische omstandigheden en vooruitzichten op interessante bedrijfswinsten hebben duidelijk aangezet tot een toename van de investeringen.

Wat doen de centrale banken?

Ook in 2025 zullen de centrale banken een beslissende rol spelen. Dankzij de dalende inflatie krijgen zij de ruimte om via renteverlagingen de economische activiteit te ondersteunen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen Europa en de VS.

Voorzichtigheid troef bij de Federal Reserve

In 2025 zal Amerika het waarschijnlijk met slechts één renteverlaging moeten doen, of met twee rentedalingen in het beste geval. De Amerikaanse economie groeit nog steeds sneller dan de Europese, gesteund door een sterke consumptie die de inflatie in de VS op een hoog niveau houdt.

De Fed zal voorzichtig blijven en zal nog even wachten alvorens te reageren op het nieuwe Trump-beleid. Want hoeveel migranten zullen de VS uitzetten? En hoe moeilijk wordt het om de VS nog binnen te komen?

Migranten gelden als belangrijke arbeidskrachten in de VS: zonder hen zou de arbeidsmarkt nog krapper worden. Dit zou hogere lonen in de hand kunnen werken, en dus een hogere inflatie. Ook zouden eventuele invoerheffingen doorgerekend worden aan de consument, wat de inflatie ook zou kunnen aanwakkeren.

Meerdere renteverlagingen in Europa

In Europa is de situatie anders. De inflatie ligt lager, maar ook de groei is zwakker. De Duitse economie kromp in 2024 nog met -0,2%. Dit was het tweede jaar op rij van negatieve groei.

Nu de inflatie langzaam de doelstelling van 2% nadert, zou de Europese Centrale Bank (ECB) in de loop van het jaar verschillende renteverlagingen kunnen doorvoeren. In lijn met de verwachtingen van beleggers verlaagde de ECB de rente ondertussen op 30 januari met 25 basispunten. Dit is de vijfde renteverlaging in een paar maanden tijd. Deze lagere leenkosten zouden de Europese economie verder moeten ondersteunen.

MeDirect helpt u met uw beleggingskeuzes

2025 is goed gestart: het belooft een uitermate boeiend, maar ook volatiel en onvoorspelbaar jaar te worden.

Benieuwd naar de impact hiervan op uw beleggingen? En klaar om snel op de bal te spelen? Beleg zelf met MeSolo of vertrouw op MeManaged, en laat uw beleggingen over aan de experten van MeDirect.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, vooral wat kapitaalverlies betreft. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.