Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: komt er na regen zonneschijn op de beurs?

Bron: geschreven door Gilles Coens, senior product manager bij MeDirect

Laten we eerlijk zijn, na de vele regen kunnen we in dit land wel wat troost gebruiken. Gelukkig deden de beurzen het, geheel onverwacht, in november een stuk beter dan in oktober. Daarmee klopt deze natte novembermaand de weerman in positivisme.

Was de paniek overdreven?

Even zag het ernaar uit dat oktober alle beurswinsten van 2023 teniet zou doen. Na een hoogtepunt in juli voor de Amerikaanse en Europese indexen, groeide in augustus de angst voor een agressiever anti-inflatiebeleid van de centrale banken.

Deze ‘rentevrees’ bereikte zijn hoogtepunt midden oktober, toen de Amerikaanse 10-jaarsrente even tot boven de 5% steeg. Dat is voor de meeste beleggers een belangrijke psychologische grens. Dit zorgde voor nervositeit op de markten, vooral omdat dit mogelijks ook een indicatie was voor nieuwe renteverhogingen. Wat volgde was een ware sell-off, terwijl de markt reeds sinds de zomer onder druk stond.

Gelukkig bleek in november dat de paniekreactie van de maand ervoor misschien wel overdreven was, zoals te zien is in onderstaande tabel.

Prestatie van beursindexen sinds start van het jaar
Eind juliEind oktober22-Nov
SP50020,00%7,67%19,42%
Nasdaq38,12%21,26%37,34%
Eurostoxx 5015,95%4,10%12,86%

De inflatiecijfers blijken lager en dus beter dan verwacht, met een positief sentiment als gevolg. De economie toont zich voldoende resilient, en de bedrijfsresultaten houden beter stand dan voorzien, ondanks de stijgende inflatie en de daaraan gerelateerde hogere loonkost.

Het Amerikaanse Labor Department meldde dat de consumentenprijsindex (CPI) in oktober is gestegen met 3,2%. Dat is minder dan de 3,7% van september en minder dan de 3,3% stijging die de economen van de Federal Reserve hadden voorzien voor de maand oktober. Dankzij deze trend worden verdere renteverhogingen in de VS steeds minder waarschijnlijk.

Volgens de kalkoen is de inflatie onder controle

Zoals u weet vieren de Amerikanen Thanksgiving in november. Traditiegetrouw staat dan kalkoen op het menu, met uitzondering van de kalkoenen ‘Liberty’ en ‘Grace’, die gratie kregen van president Biden. Nu blijkt uit een enquête van het American Farm Bureau dat een typisch diner in 2023 naar verwachting 4,5% minder zou kosten dan in 2022. Dit berekenden zij op basis van een winkelmand van 11 voedingsmiddelen, waaronder kalkoen. Toch is de maaltijd nog steeds duurder dan in 2021.

Anekdotisch maar niet onbelangrijk, de energieprijzen zijn al een tijdje niet meer de motor van de inflatie. In 2023 was voeding nog steeds een belangrijke component, maar dit aandeel lijkt ondertussen af te nemen. Vandaag is het vooral de diensteneconomie die zorgt voor de bovengemiddelde inflatiecijfers.

Aan Europese kant daalde de inflatie in oktober naar 2,9%, het laagste peil sinds juli 2021. Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank, sluit een nieuwe stijging van de inflatie begin 2024 echter niet uit. Ze voegde er wel aan toe dat, zelfs als de inflatie opnieuw stijgt, dit niet noodzakelijk nieuwe renteverhogingen impliceert. Als de centrale banken de huidige rente maar lang genoeg aanhouden, dan zal dit de inflatie terugdringen naar de beoogde 2%, zo redeneert de ECB. Echter, hierbij zeggen ze niet wat ‘lang genoeg’ precies betekent.

Op naar een Santa rally of einderjaar-rally?

November was tot nu toe de redding van het beursjaar 2023, maar wat brengt de toekomst?

Het woord ‘recessie’ is de laatste tijd minder vaak te horen. Toch kunnen we een recessie nog niet helemaal uitsluiten, want een aantal indicatoren wijzen nog steeds in die richting. De rentecurve is nog steeds geïnverteerd, en de PMI’s blijven in Europa licht negatief (onder 50), en slechts licht positief in de VS. Deze PMI of ‘Purchasing Managers Index’ drukt het vertrouwen van de aankoopdirecteurs uit en is vaak een goede indicator voor toekomstige groei.

Het blijft dus afwachten hoe zacht de landing van de economie wordt en in welke mate de bedrijfsresultaten verder geïmpacteerd worden door een eventuele groeivertraging. Maar ook in geval van recessie in Europa, verwachten de meeste analisten dat deze eerder een kleine technische recessie zou zijn.

Maar het hoeft niet allemaal somber te zijn. Vandaag vinden beleggers hun weg terug naar de beurs, en willen ze anticiperen op de toekomst. Er zullen altijd wel ergens negatieve indicatoren zijn, zoals een geopolitieke crisis, verkiezingen of te dure beurzen. Maar wie op de beurs wacht tot alles goed gaat, zal waarschijnlijk voor altijd wachten, en vele mooie opportuniteiten aan zich laten voorbijgaan.

Zo zijn de waarderingen op de Europese beurzen nog steeds lager dan het historisch gemiddelde. In de VS zien we duurdere waarderingen, maar dit is voornamelijk het gevolg van de populariteit van tech-reuzen zoals Nvidia en Microsoft. De perspectieven omtrent artificiële intelligentie duwden beurskoersen van deze aandelen omhoog, waardoor ook waarderingen stegen. Dit valt dus niet zomaar door te trekken naar de hele markt. Dit is niet onbelangrijk voor wie een entry point zoekt om in een markt te stappen, al dan niet geleidelijk aan.

Een van onze partners, Goldman Sachs Asset Management, heeft onderzoek gedaan naar beursjaren die een sterke start kenden, en die werden gevolgd door negatieve prestaties vanaf de zomer. Historisch gezien kenden deze vaak een sterk jaareinde. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Bron: Goldman Sachs Asset Management

Een goed instapmoment voor obligaties?

Obligatiebeleggers hebben vandaag waarschijnlijk een opportuun instapmoment. Verdere renteverhogingen op de langetermijnrente vallen zeker nog niet uit te sluiten, maar de huidige rentes bieden opnieuw een aantrekkelijk rendement en zorgen bovendien voor diversificatie binnen een portefeuille.

Zo zien we ook de populariteit van de Fixed Maturity-fondsen toenemen. In tegenstelling tot gewone obligatiefondsen hebben deze een vaste vervaldag, terwijl ze toch voor de nodige diversificatie en spreiding binnen een portefeuille zorgen, en dus ook voor een aanzienlijk lager kredietrisico.

Wat brengt 2024?

De markt verwacht al even geen renteverlagingen meer voor het eerste kwartaal van 2024, en voorziet deze pas voor het eind van het 2e of zelfs het begin van het 3e kwartaal.

Toch zien we vandaag een grotere risicobereidheid, terwijl lang niet alle indicatoren op groen staan. Dit komt omdat beleggers steeds proberen te anticiperen op de toekomstige evoluties in de markt, en proberen in te schatten wat de centrale banken volgend jaar zullen doen.

Maar wat de centrale banken ook doen, voor uw eigen beleggingen geldt nog steeds het principe van diversificatie. Want ook al heeft de beurs hoop gebracht in deze natte maand, risicospreiding blijft op de beurs altijd het sleutelwoord.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.