Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De beleggingsimplicaties van generatieve AI

Bron: Pictet Asset Management

Sinds de lancering van large language model ChatGPT in november vorig jaar, is AI mainstream geworden. Toch staat de AI-revolutie vandaag nog in zijn kinderschoenen.

De belangrijkste modellen – de neurale netwerken van AI getraind op enorme datasets – nemen snel in kracht toe en elke nieuwe update zorgt voor een stijging van het aantal mogelijkheden. We kijken met ongeduld uit naar de nakende lancering van het nieuwe Gemini-model van Google. Het wordt bijzonder interessant om te zien in welke mate het een verbetering is ten opzichte van de large language models (LLMs) die momenteel worden gebruikt.

Waar liggen de opportuniteiten?

Toen Microsoft-oprichter Bill Gates over LLMs zei: “Ik wist dat ik hiermee de belangrijkste vooruitgang in technologie had gezien sinds de grafische gebruikersinterface”, overdreef hij niet. Deze technologie zal de komende jaren talloze opportuniteiten voor bedrijven en beleggers creëren.

Om in te schatten hoe deze zich zullen ontwikkelen, is het nuttig om de doorbraak van innovatie die nu plaatsvindt te vergelijken met de opkomst van het internet in de jaren 90. Het internet kwam relatief langzaam van de grond omdat het tijd kostte om wereldwijd connectiviteit op te bouwen. In 1990 was slechts een half procent van de wereldbevolking online. Vergelijkbare bedenkingen kunnen worden gemaakt over AI.

Op dit moment gaat het grootste deel van de investeringen in AI naar infrastructuur. Bedrijven als Google, Microsoft, Amazon, Meta en Tesla worden nog steeds geremd door de beperkte beschikbaarheid van de superkrachtige graphics processing units (GPU’s) die nodig zijn voor de training en werking van de modellen. Maar zodra de infrastructuur gebouwd zal zijn, zal de volgende golf van investeringen op gang komen die zal inzetten op het uitrollen van AI-modellen naar AI-toepassingen.

De mogelijkheden van deze toepassingen lijken bijna grenzeloos. Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en diagnosticeren van ziektes in de gezondheidszorg, industriële automatisering, financiële analyse of klantenservice-interacties … vele activiteiten zullen in de toekomst door AI worden getransformeerd. En dit zal op zijn beurt de vraag naar nieuwe software, hardware en halfgeleiders verder stuwen.

Microsofts GitHub Copilot – voor het schrijven van computercode – is momenteel een van de meest succesvolle op AI gebaseerde toepassingen. Wereldwijd rapporteren bedrijven een toename van 20 tot 40 procent in de efficiëntie van ontwikkelaars door het gebruik van Copilot. Binnenkort zullen we copilots voor alles hebben.

Een belangrijk kenmerk dat de huidige technologie-investeringscyclus onderscheidt van voorgaande tech-cycli is dat grote gevestigde technologiebedrijven beter gepositioneerd zijn dan nieuwkomers.

Vandaag zijn de gevestigde bedrijven toonaangevend op het gebied van AI, en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste vereist AI grote hoeveelheden data en is het trainen van AI-modellen extreem duur. Hierdoor is de ontwikkeling gemakkelijker voor grootschalige bedrijven dan voor start-ups. Daarnaast hebben bedrijven met een groot bestaand gebruikersbestand ook een belangrijk voordeel, omdat nieuwe AI-functionaliteiten gemakkelijker kunnen worden geïntegreerd in gevestigde producten. Voor beleggers betekent dit dat er veel aantrekkelijke mogelijkheden zijn om blootstelling te krijgen aan het AI-thema via grotere beursgenoteerde technologiebedrijven.

Obstakels op de weg

Hoewel het potentieel voor de lange termijn aanzienlijk is, is voorzichtigheid geboden. Technologieconsultant Gartner vatte onlangs het gevoel bij een aantal observatoren samen toen het zei dat AI zich misschien wel op het “hoogtepunt van opgeblazen verwachtingen” bevindt.

Dat impliceert dat beleggers selectiever moeten worden. Het wordt steeds belangrijker om de eigenschappen van individuele producten en de concurrentiepositie van de bedrijven in de sector goed te begrijpen. De tijd nodig om inkomsten te genereren is ook een cruciale parameter.

Dit is het soort werk waar de beleggingsteams van de technologiefondsen van Pictet zich op richten: het identificeren van bedrijven voor wie AI een grote positieve impact zal hebben op de winstgevendheid, in een niet al te verre toekomst.

We staan duidelijk aan het begin van een nieuwe disruptieve technologische verschuiving. Een shift die de komende jaren de meeste technologische en niet-technologische sectoren zal transformeren. Het is inspirerend om te zien hoe snel bedrijven zich aanpassen om te kunnen inspelen op AI. En we kijken reikhalzend uit naar de baanbrekende producten die dit nieuwe AI-tijdperk gaan definiëren.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om