Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: kunstmatige intelligentie is de meest besproken beleggingstrend op Wall Street in 2023

Bron: geschreven door Gilles Coens, senior product manager bij MeDirect

Dat niemand onvervangbaar is, dat weten we al. Maar wat als we ons bij MeDirect nu eens laten vervangen door artificiële intelligentie? Kunnen we het schrijven van dit maandoverzicht overlaten aan AI, terwijl we zelf rustig van onze vakantie genieten?

We vroegen aan de chat van Microsoft Bing wat AI-aandelen zijn, en waarom ze dit jaar zo goed presteren. Het Engelstalige antwoord hebben we laten vertalen door ‘DeepL’, eveneens op basis van artificiële intelligentie. We hebben absoluut niets aangepast in het antwoord, niet in het origineel, niet in de vertaling.

Het antwoord:

AI-aandelen zijn aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van technologie voor kunstmatige intelligentie. Deze bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van AI-hardware, -software en -diensten, maar ook bij de toepassing van AI-technologie in hun producten en diensten. Enkele voorbeelden van AI-aandelen zijn Adobe (ADBE), Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) en Arista Networks (ANET). AI-aandelen hebben dit jaar om verschillende redenen goed gepresteerd. Eén reden is de toenemende erkenning van het waardepotentieel van kunstmatige intelligentie op de lange termijn. In 2023 wordt er elk uur meer data gecreëerd dan in een heel jaar slechts twee jaar geleden. Maar slechts een klein deel van die gegevens wordt vastgelegd en geanalyseerd, wat een enorme kans creëert voor bedrijven die aan AI-technologie werken. PwC schat dat AI-technologie de wereldeconomie zou kunnen stimuleren met 15,7 biljoen dollar tegen 2030, en het is begrijpelijk dat investeerders mee willen doen. De opkomst van ChatGPT heeft geleid tot een stormloop op aandelen in kunstmatige intelligentie in 2023. Een “verbluffend” winstrapport van Nvidia was de laatste katalysator die AI-aandelen de hoogte injoeg. Dit zijn enkele redenen waarom AI-aandelen het dit jaar zo goed doen. Is er nog iets dat je zou willen weten? 😊 Bron: Microsoft Bing

Een beknopt en to the point antwoord, met een opsomming van feiten die voor een groot deel mijn vraag beantwoorden. Voor de vertaling had ik stiekem gehoopt dat ‘jaw dropping earnings report’ vertaald zou worden in ‘kaak vallend winstrapport’. Maar neen hoor, ‘jaw dropping’ werd correct vertaald naar ‘verbluffend’. In 2023 maken deze digitale vertalers ook gebruik van AI, en mogen we helemaal niet klagen over de kwaliteit.

AI-aandelen als motor

Binnen de beleggingswereld is AI het gespreksonderwerp van het jaar. De AI-aandelen schitteren dan ook met ijzersterkte prestaties.

Laten we even kijken naar de door Bing vernoemde aandelen:

Nvidia steekt er met kop en schouders bovenuit, maar ook de andere aandelen kennen een zeer sterk resultaat. Dit verklaart ook de betere prestatie van de Amerikaans aandelenmarkt tegenover de Europese, met respectievelijk +16% in de VS tegenover +12% in Europa.

Wel zien we een grote discrepantie in de markten, en grote verschillen in prestatie tussen de verschillende aandelen. Tot nu toe zijn de mega caps van de ‘big tech’ de belangrijkste motor van deze prestaties. De kleinere ondernemingen, de small caps, voelen namelijk de effecten van de stijgende rente veel harder.

AI is trouwens niet alleen op de beurs alomtegenwoordig, maar ook binnen de bedrijven zelf. Een interessante graadmeter zijn de rapporten waarmee bedrijven hun winst bekendmaken. Het aantal keer dat AI daarin vernoemd wordt, schiet eind 2022 spectaculair omhoog.

Bron: BlackRock 2023 Midyear outlook

AI als MegaForce

Volgens BlackRock is AI een MegaForce: een belangrijk element om mee rekening te houden, iets waarvan we de impact zullen zien op (vrij) korte termijn. De impact van AI zal zich inderdaad niet beperken tot enkel AI-bedrijven, maar echt de hele economie beïnvloeden.

Want AI zal bedrijven over het algemeen efficiënter maken. Tenminste, die bedrijven die erin slagen relevant te blijven doorheen de AI-revolutie. Het zijn dus niet alleen de beurskoersen van AI-bedrijven die zullen meegenieten.

Blijf diversifiëren

Ook in tijden van AI blijft deze ene gouden regel overeind: diversificatie! Niet alle eieren in dezelfde mand, en vermijd een te grote blootstelling tot één bepaalde sector of thema. Blijf hiernaast ook uitkijken naar AI-opportuniteiten bij niet-techbedrijven, want hier kunnen echte pareltjes tussen zitten.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Een blik op de toekomst van AI

Bron: Candice Tse, Goldman Sachs Asset & Wealth Management Voornaamste bevindingen Het idee dat machines net als mensen kunnen denken bestaat al bijna een eeuw.