Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Alles wat je al wilde weten over ETF’s

Bron: Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn beleggingsproducten die we allemaal kennen. ETF’s zijn misschien iets minder bekend. Toch wordt dit beleggingsproduct almaar populairder. Maar wat zijn ETF’s eigenlijk en wat betekent het om erin te beleggen? Onze beleggingsexpert Gilles Coens gidst je doorheen het ETF-landschap.

Wat zijn ETF’s?

ETF is de afkorting voor “exchange traded funds” of de iets minder gebruikte Nederlandstalige term “beursverhandelde fondsen”. Een andere benaming die vaak voor ETF’s gebruikt wordt is trackers. In jargon spreken we dan weer eerder van passieve fondsen.

Traditionele beleggingsfondsen noemen we actieve fondsen omdat de fondsbeheerder bepaalde fondsen selecteert voor in zijn of haar beleggingsfonds en dit dus actief beheert.  

Een passief fonds of ETF onderscheidt zich hiervan net omdat er geen actief beheer is. De ETF gaat een bepaalde index repliceren zoals de Bel20. Om die reden zijn ze uiteraard veel goedkoper dan actief beheerde fondsen. ETF’s hebben niet als doel om prestaties te leveren die beter zijn dan de markt maar om een bepaalde markt na te bootsen.

“ETF’s hebben niet als doel om prestaties te leveren die beter zijn dan de markt maar om een bepaalde markt na te bootsen.”

De keuze in ETF’s is vrij breed. Je kan beleggen in verschillende beursindexen, ofwel lokaal zoals de Bel20 ofwel globaler op een wereldwijde aandelenindex zoals de MSCI World Index. ETF’s bieden niet alleen de mogelijkheid om aandelen maar ook obligatie-indexen te volgen.

Ten opzichte van traditionele fondsen worden ETF’s op de beurs verhandeld waardoor je als belegger ook rechtstreeks orders kan uitvoeren.

Waarom beginnen te beleggen in ETF’s?

Een ETF biedt een heel eenvoudige mogelijkheid om blootstelling op te bouwen op een bepaalde markt of activaklasse waarin je wilt beleggen.

De kostenefficiëntie

Wat ETF’s vooral aantrekkelijk maakt, is hun kostenefficiëntie. Zo zijn de beheerskosten van een ETF laag aangezien je als belegger geen vergoeding betaalt voor het actieve beheer. Al betaal je als belegger in ETF’s wel transactiekosten bij de aan- en verkoop omdat ze op de beurs worden verhandeld.

“Wat ETF’s vooral aantrekkelijk maakt, is hun kostenefficiëntie.”

Toegang tot specifieke markten

Aangezien ze een eenvoudige replicatie zijn van een bestaande index, bestaat er ook een heel gediversifieerd aanbod aan ETF’s. Wil je blootstelling opbouwen op een heel specifieke markt zoals de Zuid-Koreaanse beurs? Dan zal het vaak eenvoudiger zijn om een ETF te vinden dan een actief beheerd beleggingsfonds.

“Wil je blootstelling opbouwen op een heel specifieke markt zoals de Zuid-Koreaanse beurs? Dan zal het vaak eenvoudiger zijn om een ETF te vinden.”

Er zijn markten waar fondsen het moeilijk hebben om de indexen te kloppen. Een voorbeeld hiervan zijn Amerikaanse aandelen. Doordat er de mark grondig bestudeerd (research) wordt en er veel institutionele partijen actief zijn op de markt, zijn aandelen ook vaak correct gewaardeerd. Het maakt het daarom moeilijk voor fondsenbeheerders om “unieke pareltjes” te vinden. Vooral als het gaat om bedrijven met grote kapitalisaties (Large Caps). Dit is een voorbeeld van een efficiënte markt. En dit is dus wat ETF’s aantrekkelijker maakt in deze markten. Door hun lage kosten en de moeilijkheid voor beheerders om de markten te kloppen, doen ze het vaak beter dan actieve fondsen. Maar actieve fondsen wordt dan wel interessanter voor beleggingen in bedrijven van kleine kapitalisaties (Small Caps) of in minder ontwikkelde markten zoals groeimarkten.

Zijn ETF’S populair?

ETF’s winnen aan populariteit in België en vinden steeds meer hun plaats in een gediversifieerde portefeuille. Al blijven beleggingsfondsen nog steeds de geliefkoosde beleggingsproducten van de Belgen.

“ETF’s winnen aan populariteit in België en vinden steeds meer hun plaats in een gediversifieerde portefeuille.”

Actieve beleggingsfondsen bieden ook een aantal voordelen die je als belegger moeilijker kan halen uit ETF’s. Eén zo een voordeel is: bij een beleggingsfonds is er een breed gamma aan gemengde fondsen waarbij een actieve fondsbeheerder voor diversificatie zorgt en aan risicobeheer doet. Op die manier streeft de beheerder naar een optimale verspreiding.

Beleggingsfondsen hebben als doel een bepaald objectief te halen. In de meeste gevallen is dit om het beter te doen dan een bepaalde index. Een fondsbeheerder gaat op die manier de aandelen of obligaties selecteren die volgens hem de beste opportuniteiten bieden om zijn objectief te behalen en doet hier dan ook een risico-rendement afweging. Uiteraard is het niet altijd zeker dat de beheerder zijn doelstelling zal halen.

Thematisch beleggen

Thematische beleggingen zitten vandaag in de lift. We zien meer en meer beleggers opteren voor fondsen die beleggen in Megatrends zoals klimaatverandering of digitalisering. Hiervoor wordt eerder gebruikt gemaakt van actief beheerde fondsen waar de fondsbeheerder beter kan inspelen op de thematiek. Ook voor duurzame beleggingen bieden fondsen vaak meer oplossingen of specifieke thema’s.

Wat niet wilt zeggen dat ETF’s niet duurzaam kunnen zijn. Steeds meer ETF’s komen op de markt waar duurzame indices worden gerepliceerd of waar toch bepaalde ESG-criteria worden gebruikt om de uiteindelijke allocatie aan te passen of zelfs sectoren of bedrijven uit te sluiten.

Kan je beleggen in ETF’s bij MeDirect?

Op het beleggingsplatform van MeDirect kan je 350 ETF’s terugvinden. Je vindt er een brede keuze aan ETF’s in verschillende regio’s, sectoren, obligatie-indexen en aandelenindexen.

Ontdek de ETF’s bij MeDirect.

Wat is de toekomst van ETF’s?

ETF’s kennen steeds meer nieuwe ontwikkelingen. Zo zien we nieuwe vormen van ETF’s verschijnen waar toch licht wordt afgeweken van de index.

Hierbij gaat het om bijvoorbeeld smart beta of enhanced indexing. Beta wordt als maatstaf gebruikt om de gevoeligheid van een belegging te meten tegenover de algemene marktbeweging. Aangezien een ETF een index repliceert zal deze dicht bij 1 zitten. Dit betekent dat het perfect in lijn ligt met hoe de markt evolueert. Bij smart beta worden een aantal kwantitatieve regels vastgelegd waardoor toch in bepaalde mate van de index kan afgeweken worden. Zo kunnen bepaalde aandelen worden onderwogen of overwogen ten opzichte van de index. De verwachting is dat beleggers kennis zullen maken met ETF’s en als complementair instrument zullen toevoegen in hun portefeuille. Bijvoorbeeld als beleggers volgens hun overtuiging blootstelling willen hebben op specifieke markten.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari