Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: blijf koel bij marktvolatiliteit in 2022

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Het jaar 2022 belooft er een van veel ups en downs te worden op de markten. Hoewel dit uiteraard deel uitmaakt van het hele beleggingsgebeuren, is het toch belangrijk om het hoofd koel te houden en te blijven uitkijken naar opportuniteiten.

Wat kan de beurs beïnvloeden?

De geopolitiek

Geopolitieke spanningen kunnen ook voor spanningen op de beurs zorgen. Een zeer actueel voorbeeld is het conflict Rusland – Oekraïne dat dreigt te escaleren. Rusland heeft namelijk de laatste weken stelselmatig militaire troepen opgesteld langs de grens met Oekraïne, wat de EU als een bedreiging interpreteert. Dit is het gevolg van de toenadering tot de NAVO die Oekraïne zoekt en voor wrijving zorgt met Rusland. Niet alleen de dreigende oorlog maakt de situatie delicaat, ook het feit dat Rusland een belangrijke gasleverancier is en er bepaalde gasleidingen door Oekraïne naar de rest van Europa lopen. Het verdere verloop van deze delicate situatie voorspellen is dus moeilijk. Die onzekerheid zorgt ervoor dat de (Europese) markten negatief reageren.

“Geopolitieke risico’s zijn moeilijk voorspelbaar en zorgen voor onzekerheid. Laat dat nu net iets zijn waar markten niet van houden.”

In het algemeen zijn geopolitieke risico’s moeilijk voorspelbaar en zorgen ze voor onzekerheid. Laat dat nu net iets zijn waar markten niet van houden. Berichtgevingen over dit potentieel conflict heeft bijgevolg een impact op de beurzen.

De hoge inflatie

We merken allemaal dat het leven duurder geworden is. Dit onder andere door de hoge vraag naar grondstoffen en energie. Maar hoelang blijft deze inflatie zo hoog? En hoe zullen de centrale banken hierop reageren? Vooral in de VS waar de inflatie het sterkst versnelt, is het de vraag of we dit jaar 4 renteverhogingen krijgen of toch meer.

Gevolg is dat groeibedrijven die gevoeliger zijn aan rentestijgingen, dit jaar erg volatiel zijn. Maar niet alle groeibedrijven hebben zwakke balansen of een hoge schuldgraad. Selectiviteit is belangrijk voor wie in groeiaandelen belegt met een focus op kwaliteit of zogenaamde “Qualitative Growth”.

Waardebedrijven zoals banken, voedingsbedrijven of energiebedrijven doen het in deze periodes doorgaans beter. Vooral banken kunnen genieten van stijgende rentes voor hun marges maar ook energiebedrijven profiteren van stijgende prijzen.

De pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie laat sinds kort uitschijnen dat deze golf wel eens de laatste zou kunnen zijn en omikron dus een einde zou kunnen maken aan de pandemie. COVID-19 zou vanaf dan kunnen beschouwd worden als een endemie, zoals de griep. Maar hoe we het ook draaien of keren, het virus zal hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar nog een impact blijven hebben op onze economie.

Een ding is zeker: dat we niet zeker zijn wat de onvoorspelbare plannen van het virus zijn. Wij zijn namelijk geen virologen en kunnen de impact van nieuwe varianten moeilijk voorspellen. We houden dus best rekening met mogelijke opstoten van volatiliteit door opstoten van het virus. 

Diversifieer en blijf beleggen

“Volatiliteit maakt deel uit van beleggen. Het is vooral belangrijk dat je in zulke periodes het hoofd koel houdt.”

Volatiliteit maakt deel uit van beleggen. Het is vooral belangrijk dat je in zulke periodes het hoofd koel houdt. Grijp naar de volgende eenvoudige maar efficiënte beleggingsprincipes:

  1. 1. Probeer de markt niet te timen. Kopen op het laagste punt en verkopen op het hoogste is het ideale scenario maar moeilijk te voorspellen. Als belegger is het steeds belangrijk dat je een langetermijnhorizon nastreeft. Dat wil niet zeggen dat je geen
    actie kan ondernemen. Herbekijk gewoon je portefeuille en stel je daarbij de vraag of je portefeuille voldoende gediversifieerd is? Komt ze nog overeen met je noden en strategie? Het zou kunnen dat je bijvoorbeeld misschien wat te veel in een bepaalde sector of een bepaald land belegt.

    2. Niet alleen een verkeerde markttiming kan ervoor zorgen dat je misschien uit de markten stapt als die uiteindelijk toch positief presteren. Ook uitstappen tijdens een correctie is niet zonder risico. Traditioneel zien we bij een herstelbeweging op de beurs dat de eerstvolgende dagen de sterkste beursprestaties noteren. Als je deze dan mist, is de kans om dat verlies goed te maken beperkt.

  2. 3. Gemengde portefeuilles met aandelen en obligaties of andere instrumenten zijn ook mogelijk om voor een professioneel risicobeheer te kiezen. Als beheerder kan je dan zoeken naar een bepaalde risicorendementsverhouding op basis van de evolutie van de markten.

  3. Volatiliteit kan ook een opportuniteit zijn. Beleg je liever geen grote bedragen in één keer? Doe dit dan gespreid door iedere maand voor hetzelfde bedrag aan te kopen. Als de markten dalen koop je meer deelbewijzen en omgekeerd. Zo creëer je een gemiddelde aankoopkoers die vooral in minder goede periodes achteraf in je voordeel spelen dan wanneer je eenmalig een groot bedrag belegt.
  4.  

Wat betekent dit voor jouw beleggingen?

Cash

Cash biedt een lage rente. We verwachten zoals eerder aangehaald dat 2022 nog volatiele periodes zal kennen. Ontdek er meer over in onze eerste meinvest sessie.*

Herstel en groei

2021 was het jaar van herstel: de economie kende een herstart met goede bedrijfsresultaten. Voor 2022 staan veel macro-economische indicatoren nog op groen. Ook groeicijfers voor ontwikkelde markten blijven volgens de verwachtingen van het Internationaal Monetair Fonds bovengemiddeld, maar lager dan 2021.

Op economisch vlak zijn de hoge inflatie en de maatregelen die centrale banken zullen nemen een bron van onzekerheid. Rentestijgingen tonen aan dat er positieve economische activiteit is, hoewel het bepaalde bedrijven harder treft dan anderen. Ondanks dat groeibedrijven het iets lastiger krijgen, hebben ze toch op middellange termijn potentieel, denk maar aan technologiebedrijven. Net daarom verdienen ze een plaats in een gediversifieerde portefeuille.

Obligaties

Ook obligaties kunnen thuishoren in dit soort portefeuille. Je moet wel rekening houden dat obligaties niet enkel onderhevig zijn aan de kortetermijnrente maar ook aan de langetermijnrente. Bij een stijging van deze rentes heeft dit een negatieve impact op de waarde van je obligaties. Maar bij een vlucht naar veilige havens kan dit dan weer een tegengewicht bieden in je portefeuille.

Inflatiedruk

Inflatiedruk zal hoog blijven. De VS stelt zich momenteel de vraag hoeveel keer de FED (Amerikaanse centrale bank) in 2022 haar beleidsrente zal stijgen. In de laatste communicaties van de ECB (Europese centrale bank) worden de eerste rentestijgingen pas voor 2023 voorzien met als gevolg dat zelfs de beste spaarrekeningen vandaag een negatieve reële rente bieden tegenover de inflatie. Voor december 2021 bedroeg de Belgische inflatie 5,71%. Het is dus niet onbelangrijk om dit als belegger te overwegen in je beleggingskeuzes.

*Benieuwd naar meer financieel inzicht? Goed nieuws! Ontdek nu de eerste in een reeks online seminaries, meinvest, waarin we het hebben over de vooruitzichten voor 2022.