Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Flexibele fondsen op de afspraak

Bron: De tijd, 11/08/2017

Flexibele fondsen beleggen naar believen in de ene of andere activaklasse. De categorie wordt gekenmerkt door agressieve en defensieve spelers en veel fondsen daartussenin. Allemaal willen ze het risico beperken, maar de ene aanvaardt langer een verlies dan de andere.

M&G Dynamic Allocation bijvoorbeeld, goed voor 5 miljard euro, wil over elke driejaarsperiode een positief rendement realiseren. Zonder garanties. DPAM L Patrimonial Fund streeft naar kapitaalbehoud over 12 maanden. Een kleinere risicotolerantie leidt tot andere rendementsverwachtingen.

De meest agressieve speler is R Valor, een fonds dat in ons land vaak in tak23 zit. Het jaarrendement op vijf jaar van meer dan 14 procent zegt genoeg. R Valor kan alle vormen aannemen, maar was de voorbije jaren – en nu nog steeds – de facto een aandelenfonds met een accent op Noord-Amerika. Het fonds is niet voor ieders nachtrust weggelegd. In 2008 slikte het – met andere beheerders – 40 procent verlies.

Carmignac Patrimoine haalde in 2008 een positief rendement, wat bijdroeg tot enorme instromen. Vandaag heeft het vlaggenschipfonds van Carmignac 25 miljard euro onder beheer. Sinds begin dit jaar ligt het rendement op een eerder bescheiden 1 procent. ‘Wij beleggen wereldwijd in alle munten, waardoor we leden onder de stijging van de euro. Gelukkig hebben we veel dollarposities afgedekt, maar de hausse van de euro was van die mate, dat we toch pluimen verloren’, zegt Didier Saint-Georges van Carmignac Gestion. ‘Voor de komende maanden gaan we trouwens uit van een sterke euro en stijgende overheidsrentes.’

Vector Flexible, de jongste winnaar van de Tijd Award in deze categorie, gaat behoedzamer te werk. De aandelenblootstelling is beperkt tot 60 procent. Dat gebeurt uitsluitend via futures. ‘Het ontbreken van obligaties heeft bijgedragen aan ons rendement van 6,5 procent sinds begin dit jaar. In vergelijking met de concullega’s zetten we ook meer in op de goedpresterende Aziatische aandelen’, zeggen beheerders Werner Smets en Thierry Vandeghinste.

Universal Invest Global Flexible, met 7,5 miljard euro onder beheer het grootste fonds van Capfi Delen, behaalde sinds begin dit jaar een rendement van 3,5 procent. Het fonds zit voor iets meer dan de helft in aandelen. ‘Wij kiezen de komende kwartalen voor Europese aandelen’, zegt Gregory Swolfs, een directielid van Cadelam.

De populariteit van flexibele fondsen heeft geleid tot fondsen die in flexibele fondsen beleggen. ‘Cliënten beleggen in Moorea Fund Flexible Allocation als een alternatief voor een spaarboekje. Een rendement van 2,4 procent in zes maanden stelt ons dan tevreden’, besluit Peter Bossaer, beheerder van Société Générale Private Banking.

Flexiebele fondsen op afspraak
Flexibele fondsen table

In dit artikel komen de volgende fondsen aan bod die tevens op het MeDirect platform verkrijgbaar zijn:

Fonds is de populaire naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Belegging). Een ICB is een instelling die het ingebrachte geld van verschillende beleggers samenbrengt en investeert in diverse beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, cash enz. met risicospreiding als gevolg. U moet de KIID en prospectus lezen en beoordelen voordat u overgaat tot een belegging. De KIID geeft de doelstellingen, het beleggingsbeleid, risico’s en voordelen, kosten en prestaties uit het verleden van het fonds.

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? ´┐╝

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.