Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De Tijd: Ontmoet de winnaars van de fondsenwereld

Vermogensbeheerder Degroof Petercam werd op de Fund Awards bekroond tot beste beheerder alle categorieën. Candriam won de meeste individuele prijzen.

Met de Fund Awards gaat De Tijd jaarlijks op zoek naar de winnaars in de fondsenwereld. Ze proberen de eendagsvliegen te vermijden door enkel rekening te houden met een vijfjaarshistoriek en door heel veel belang te hechten aan consistentie: de beheerder moet het in die vijf jaar elk jaar goed doen.

Beste Beheerders  
Super De Tijd & L’Echo Award Degroof Petercam Asset Management
Aandelen Comgest
Obligaties Blackrock
Fondsen met kapitaalbescherming KBC Asset Management
Aandelenfondsen  
Internationale aandelen Fidelity Funds World Fund
Europese aandelen Schroder International Selection Fund Euro Equity
Europese small- en mid caps Axa WF Framlington Europe microcap
Amerikaanse aandelen Legg Mason Clearbridge US Large Cap Growth
Groeimarktaandelen Candriam Equities L Emerging Marketson
Belgische aandelen KBC Equity Fund Flanders
Obligatiefondsen  
Gediversifieerde obligaties in Euro Blackrock Global Funds Euro Bond Fund
Bedrijfsobligaties in Euro Kempen Euro Credit Fund
Internationaal gespreide obligaties M&G Global Macro Bond Fund
Groeimarktobligaties Candriam Bonds Emerging Markets
Belgische obligaties R Credit Horizon 12M
Gemengde fondsen  
Gemengde fondsen neutraal risico Merclin II Sicav Patrimonium
Gemengde fondsen flexibel risico Vector Flexible
Pensioenspaarfondsen Belfius Pension Fund High Equities

Belgische winnaars

Candriam is dit jaar een van de grote winnaars. Stapelde de beheerder met Belgische roots vorig jaar de ereplaatsen op, dan wint Candriam nu drie keer goud, waaronder twee keer met groeimarkten.

De Belg Jan Boudewijns valt in de prijzen voor het beheer van Candriam Equities Emerging Markets. Hij volgt de groeimarkten al sinds 1994 op de voet. Over de voorbije vijf jaar haalt hij een gemiddeld jaarrendement van 6,7 procent. Boudewijns: ‘Wij denken niet in termen van regio’s of sectoren. Bij ons draait het rond thema’s. En vorig jaar zaten we goed met technologie, China en vooral de combinatie van beide. We durfden fors in te zetten op de Tencent’s van deze wereld’, zegt Boudewijns.

Boudewijns heeft geregeld contact met de ploeg die vanuit Londen groeimarktobligaties beheert. Diliana Deltcheva wint een award voor het beheer van Candriam Bonds Emerging Markets.

Nog een Belgische winnaar: het Antwerpse Mercier Vanderlinden beheert het beste gemengde fonds met neutraal risico. Voor het tweede jaar op rij trekt Merclin II Sicav Patrimonium daar aan het langste eind. ‘Het was nochtans een lastig 2017’, blikt beheerder Frédéric Van Doosselaere terug. ‘Wij mikken in aandelen op global winners zoals AB InBev, dat ondermaats presteerde.’ Van Doosselaere kijkt ook uit naar beurscorrecties en heeft 14 à 15 procent cash achter de hand om daarvan te profiteren.

Bart Daenekindt is de beste beheerder Belgische aandelen met KBC Equity Fund Flanders. De winnaar van vorig jaar, KBC Institutional Fund Belgian Equity, ging op in het nummer twee, KBC Equity Fund Belgium. Deze drie – en nu nog twee – fondsen worden beheerd door Daenekindt. Hij zat vorig jaar goed in Umicore en in de financiële aandelen, en stapte op tijd uit aandelen als IBA. KBC Asset Management won ook de award in de categorie kapitaalgarantiefondsen.

Herhaalde winnaars

Een winnaar van een Fund Award heeft een bovengemiddelde kans dat hij het daaropvolgende jaar opnieuw wint, als hij uiteraard dat jaar niet onderpresteert. Dat is een gevolg van onze methodologie. En als een winnaar zichzelf niet opvolgt, dan zijn het vaak de nummers twee of drie van het jaar daarvoor die winnen.

In de categorie pensioenspaarfondsen haalde Candriam het met Belfius Pension Fund High Equities nipt van veelvuldig winnaar Bart Van Poucke, de beheerder die met twee fondsen van BNP Paribas Fortis het podium vervolledigt. Vorig jaar was het net andersom.

Vector Navigator, een wereldwijd aandelenfonds dat tweemaal na elkaar goud won in deze categorie, strandt nu op brons. Fidelity Funds World Fund staat op één. Dat fonds haalde over 2013-2017 een jaarrendement van 16,4 procent. Beheerder Jeremy Podger zoekt interessante aandelen wereldwijd, wars van indexen. Meestal vallen die onder een van volgende categorieën: goedkoop, unieke business of reorganisatie. Een van zijn topposities is het Nederlandse Shell, leert een recente infofiche.

Vector Asset Management hoeft niet te treuren want in de categorie ‘gemengde fondsen – flexibel beheer’ wint het voor de derde keer op rij, met het fonds Vector Flexible. Dat fonds heeft dezelfde posities als Vector Navigator, maar de schommelingen worden uitgevlakt via futures. ‘Onze keuze om obligaties links te laten liggen en te vervangen door een rechtstreekse afdekking van het aandelenrisico, is in 2017 de goede keuze gebleken’, zeggen co-beheerders Werner Smets, Thierry Vandeghinste en Nils De Wit.

In de categorie Europese aandelen wint Schroder International Selection Fund Euro Equity voor het tweede jaar op rij. Bij de Europese smallcaps moet de laureaat van vorig jaar, KBC Equity Small & Medium Caps, alleen AXA WF Microcaps laten voorgaan. Zoals de naam het zegt, richt het fonds zich op de allerkleinste aandelen. In de top tien komen we bijvoorbeeld de Nederlandse voedingsproducent Wessanen tegen. Het fonds haalt een jaarrendement op vijf jaar van 19 procent.

In de categorie aandelen Noord-Amerika kaapt Legg Mason Clearbridge US Large Cap Growth na de derde plaats vorig jaar, deze keer de hoofdprijs weg. De fondsnaam wijst erop dat beheerders Peter Bourbeau en Margaret Vitrano focussen op de allergrootste steraandelen. Hun filosofie is de langetermijnwinnaars eruit te pikken. Over de voorbije vijf jaar haalden ze een jaarrendement van 18,9 procent.

Ook in vastrentende effecten komen we vaak ex-winnaars tegen, met uiteraard veel lagere jaarrendementen. Kempen (Lux) Euro Credit Fund wint voor de vierde keer op rij in de categorie bedrijfsobligaties. Het fonds haalde de voorbije vijf jaar een jaarrendement van 4 procent. Maar de komende jaren worden magere jaren, waarschuwt beheerder Richard den Hartog. M&G Global Macro wint voor de tweede keer op rij in de categorie obligatie internationaal gediversi­fieerd. Jaarrendement op vijf jaar: 3,8 procent. Voor het laagste rendement moeten we bij de monetaire fondsen zijn. Winnaar R Credit van Rothschild Asset Management haalde nog 0,5 procent over de voorbije vijf jaar.

Overkoepelende winnaars

De grootste winnaar in obligaties is BlackRock, met een eerste plaats voor BlackRock GF Euro Bond Fund in de categorie ‘obligaties in euro gediversifieerd’, en een tweede plek in ‘bedrijfsobligaties in euro’. BlackRock wint ook de overkoepelende prijs voor beste beheerder in obligaties.

Comgest Gestion is voor de vierde keer op rij ­beste beheerder in aandelen. De beheerder focust op een beperkt aantal aandelenfondsen zoals Comgest Growth Europe Opportunities (16% jaarrendement op vijf jaar) of Comgest Growth Emerging Markets (9,4% jaarreturn), en die fondsen scoren bij de beste.

Degroof Petercam Asset Management tot slot wint de hoofdprijs, als beste beheerder in alle categorieën. Daarvoor is het van belang dat alle fondsen in elke categorie bij de beste behoren. Dat is zowel het geval voor aandelen-, obligatie- als gemengde fondsen. ‘Onze aandelen- en obligatie-experts zitten samen op één vloer. Het contact met elkaar, waarbij ze elkaar kritisch uitdagen, is heel belangrijk’, zeggen strategen Guy Lerminiaux (aandelen) en Peter De Coensel (obligaties).

Strenge jury

  • De individuele fondsenprijzen vallen te verdienen in 14 welomlijnde categorieën. We kijken niet alleen of het beleid van het fonds strookt met de categorie, we zien ook of dat beleid in de praktijk wordt toegepast.
  • Zo zijn er fondsen die zichzelf ‘Europees aandelenfonds’ noemen, maar in de praktijk voor 80 procent in de Benelux opereren. Die sluiten we uit.
  • Het omgekeerde kan ook. Sommige fondsen beleggen in de praktijk voor 100 procent in bedrijfsobligaties, maar hun beleid laat toe voor een kwart in overheidspapier te beleggen. In dat geval komen ze niet in aanmerking voor beste fonds bedrijfsobligaties.


Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om