Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Nordea: 3 vragen aan Henning Padberg

Bron: De Tijd, 27/09/2017

Hoe groot is uw beleggingsuniversum?

Henning Padberg: ‘We spreken over een 1.100-tal bedrijven met een totale beurswaarde van 5.000 miljard dollar. Ik heb dus keuze genoeg. Klimaatfondsen worden nog te vaak geassocieerd met bedrijven die wind- en zonne-energie produceren. Maar die maken slechts 5 procent van het fonds uit. De sector van de hernieuwbare energie is risicovol en het is heel belangrijk verliezers te vermijden.’

Laten we dan snel praten over de interessante sectoren en bedrijven. Waar vindt u die?

Padberg: ‘Over alle sectoren en regio’s. Welke bedrijven maken werk van een efficiënter transport of van verbeteringen in de industrie? In de praktijk gaat het vooral om industriële en technologische spelers of ingenieursbureaus. Een bedrijf als Waste Management zorgt ervoor dat een fabriek van de Amerikaanse aluminiumreus Alcoa 20 tot 25 ton per week aan aluminiumoxide kan hergebruiken. De groep zet de afval van Alcoa om in winst. Dat soort bedrijven vinden we interessant. Denk ook aan de Amerikaanse groep Hexcel, een van de belangrijkste producenten van carbon. Door staal en aluminium te vervangen door carbon worden de commerciële vliegtuigen van Airbus en Boeing zowel lichter als sterker. Hetzelfde zal gebeuren bij windturbines en dure auto’s.

Henning Padberg Nordea Wat met de Belgische bedrijven? Die vinden we niet in uw fonds.

Padberg: Vroeger hadden we de materiaaltechnologiegroep Umicore (die batterijmaterialen voor elektrische auto’s maakt, red.) in portefeuille. Een interessant bedrijf, maar de waardering is naar ons gevoel te hoog. We profiteren wel van de opkomst van de e-auto via het Duitse chipbedrijf Infineon. We hebben ook de Nederlandse smallcaps Corbion en Arcadis in portefeuille. Corbion is een vrij recente toevoeging. Het werkt aan plastics gebaseerd op biogrondstoffen in plaats van op olie. Arcadis is de marktleider in waterbeheer. Het heeft een moeilijke periode achter de rug door een zwakke Amerikaanse markt. Maar de overstromingen in Texas en Florida hebben nog eens aangetoond hoe belangrijk een bedrijf als Arcadis is.’

Technische gegevens

  • Volledige naam: Nordea 1 – Global Climate and Environment Fund BP
  • ISIN-code: LU0348926287
  • Jaarlijkse lopende kosten: 1,81 procent
  • Rendement 2017: 9,6 procent
  • Jaarlijks rendement op vijf jaar: 15,3 procent
  • Onder meer beschikbaar via Medirect
Het fondsenhuis Nordea beschikbaar bij MeDirect Bank

Nordea is één van de 60 fondsenhuizen op ons beleggingsplatform, alsook dus het bovenvermelde fonds Nordea 1 – Global Climate and Environment Fund BP EUR

Net zoals op 97% van ons fondsenaanbod, rekent MeDirect ook op dit fonds geen instap- en uitstapkosten aan. Bij MeDirect zetten we de kosten voor onze klanten waar mogelijk op nul. Zo beschikt u tevens over een gratis beleggingsrekening en is er geen bewaarloon.

Fonds is de populaire naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Belegging). Een ICB is een instelling die het ingebrachte geld van verschillende beleggers samenbrengt en investeert in diverse beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, cash enz. met risicospreiding als gevolg. U moet de KIID en prospectus lezen en beoordelen voordat u overgaat tot een belegging. De KIID geeft de doelstellingen, het beleggingsbeleid, risico’s en voordelen, kosten en prestaties uit het verleden van het fonds.

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? ´┐╝

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.