Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Megatrends voor uw portefeuille

Bron: De Standaard, 24/09/2017

‘De portefeuille spreiden via regio’s en sectoren is achterhaald’, zegt Matthew Lovatt, hoofd van de aandelenbeleggingen van Axa/Framlington in Londen. Net als de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet wil hij thematisch beleggen.

‘De beleggingsindustrie begint te begrijpen dat het niet de rentevoeten, elk woord of elke zucht van ECB-voorzitter ­Mario Draghi of zelfs de inschatting van de economische groei zijn die het grote verschil maken voor het rendement van een aandelenportefeuille’, zegt Lovatt. ‘Daarentegen zijn er een aantal megatrends die als aanzwellende sneeuwballen door de economie en de beurzen denderen.’

En dus moet elke beleggingsbeslissing vandaag getoetst worden aan de drie verpletterende megatrends.

1. De groei van de middenklasse

In Europa en de Verenigde Staten staan kleine middenklassers aan de klaagmuur, maar dankzij hun hoge vlucht in Azië groeit de groep van mensen die leven in gezinnen met een budget van minstens 10 dollar per dag fors. Vandaag spreken we over 2 miljard mensen, tegen 2030 zullen dat er 4,9 miljard zijn.

‘De wereld zal de volgende dertig jaar meer veranderen dan de voorbije tweehonderd jaar’,
GERD ­LEONHARD, Zwitserse futuroloog

Dat is goed voor de groei van de wereldeconomie, maar de toename is bijna helemaal voor de rekening van Azië. De rijke industrielanden zouden hun middenklassers behouden, maar hun aandeel in de wereld valt terug van 50 tot 22 procent. In Azië zal 64 procent van de middenklassers wonen.

 

Hoe beleggen? Overweeg aandelen die in Azië (China, India, Vietnam…) groeien en (of) er een groot deel van hun omzet realiseren. Tegen de trend in presteerden aandelen uit de groeilanden de voorbije vijf jaar minder goed. Het herstel is bezig, maar u kunt nog goedkoop instappen.

2. Vergrijzing

Vooral de bevolking van de rijke industrielanden veroudert, maar de vergrijzing is een wereldwijd fenomeen. Dat zal de vraag naar inventieve gezondheidszorg exponentieel doen stijgen, voor geneesmiddelen, verzorging en preventie.

Nieuwe technologie zal onmisbaar zijn om vergrijzing op te vangen

Hoe beleggen? Deze belangrijke trend komt met wiskundige zekerheid op ons af. Ondertussen zijn er minder jongeren om de ouderen te verzorgen. Nieuwe technologie is dus onmisbaar: door patiënten permanent met sensoren te volgen; door betere geneesmiddelen van biotechbedrijven te gebruiken en door innovatieve rusthuizen, waar slimme robots de druk op de verzorgers verlichten en de patiënten bijstaan.

3. Technologie

We hebben jaren van magere economische groei gekend en de productiviteitstoename valt tegen. Maar meten we wel op een goede manier? Misschien moeten we de vruchten nog plukken, vraagt Laurence Boone, hoofdeconome van Axa, zich af.

Matthew Lovatt: ‘De nieuwe technologie, met de ontrafeling van het menselijk genoom, de digitalisering en de automatisering, is volwassen aan het worden. Nu gaat het snel. ‘Het duurt meestal lang voor uitvindingen commercieel doorbreken. Maar eens het lukt, kan het razendsnel gaan. Kijk naar Facebook, Google en Amazon, die in geen tijd de grootste beurswaarden van de wereld zijn geworden.’

De Zwitserse futuroloog Gerd ­Leonhard beweert dat de wereld de volgende dertig jaar meer zal veranderen dan de voorbije tweehonderd jaar. ‘Data zijn de nieuwe aardolie en artificiële intelligentie is de nieuwe elektriciteit’, aldus ­Leonhard.

De onlinewereld wint marktaandeel en e-commerce kan nog jaren met 20 procent per jaar groeien. De automatisering groeit met 15 procent. Uitgerekend de Japanners, de oudste bevolking ter wereld, nemen hier het voortouw. ‘Zij beseffen dat ze robots nodig zullen hebben om de vergrijzing op te vangen’, zegt Leonhard.

Hoe beleggen? De succesvolle onlinebedrijven lijken een onoverbrugbare voorsprong te hebben met het ‘winner takes all’-principe. Voorlopig profiteren ze er ook van dat de regelgeving achteroploopt. Maar zelfs als die verandert, is het maar de vraag wie deze (financieel) machtige bedrijven nog iets kan maken.

Ruim aanbod fondsen van AXA Funds Management S.A. In bij MeDirect Bank

AXA Funds Management S.A. is één van de 60 fondsenhuizen op het MeDirect-platform. Via onze handige fonsennavigator kun u de volledige lijst van fondsen opvragen door Robeco te selecteren als fondsenhuis. Onderaan verschijnt dan de lijst met fondsen en kunt u de gedetailleerde fondsenfiches bekijken.

Op het volledige aanbod van AXA Funds Management S.A.
rekent MeDirect geen instap- en uitstapkosten aan. Bij MeDirect zetten we de kosten voor onze klanten waar mogelijk op nul. Zo beschikt u over een gratis beleggingsrekening, is er geen bewaarloon en rekenen we op 97% van ons fondsenaanbod geen instap- en uitstapkosten aan.

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

‘Megatrends doorstaan de waan van de dag’

Bron: MeDirect Bedrijven met innovatieve oplossingen voor de structurele uitdagingen van de toekomst zullen op de lange termijn een bovengemiddelde groei, omzet en winst realiseren.

Alle nieuwsartikels

Alles wat je al wilde weten over ETF’s

Bron: Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn beleggingsproducten die we allemaal kennen. ETF’s zijn misschien iets minder bekend. Toch wordt dit