Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Staar niet als een konijn naar de beurskoersen

Bron: De Standaard, 13/2/2017

Natuurlijk is de koers van een aandeel belangrijk, want hij bepaalt hoeveel uw eigen portefeuille waard is. Daarom zijn beleggers blij als de koers van hun aandelen stijgt en treuren ze als de koers zakt. Maar dat is een momentopname. Die prijs geeft niet de minste aanduiding over de vraag of u op verborgen schatten zit dan wel op aandelen die zullen decimeren. De kans is groot dat de stijging van een dag, week of zelfs een paar maanden of jaren meer zegt over de populariteit van dat aandeel en niets te maken heeft met de fundamenten van het bewuste bedrijf.

Ideaal

Op langere termijn worden de koers en de waarde van een bedrijf maar gedreven door twee zaken: enerzijds de winst en anderzijds de waardering van het aandeel (zie inzet). De evolutie van beide elementen drijft de waarde van een bedrijf en dus de koers. Niet omgekeerd. Wie geld wil verdienen, moet dus niet naar de koersen staren, maar aandelen zoeken waarvan de winst stijgt of de waardering toeneemt. Of waar dat zal gebeuren. Het ideaal is als beide kunnen klimmen.

Vaak hangt dat ook samen: als de winst lang genoeg toeneemt, lokt dat beleggers naar het bewuste aandeel en neemt de waardering toe. Dat is een van de redenen waarom aan­delenkoersen zulke enorme bewegingen kunnen maken. De winst kan sterk variëren, maar de veranderende waardering zet daar nog eens een hefboom op. Bedrijven zoals Lotus Bakeries of Melexis noteerden vroeger tegen tien keer de jaarwinst. Vandaag is dat rond de dertig keer. Zelfs zonder de klim van de winst te rekenen, is de koers alleen daardoor verdrievoudigd.

“Wie aandelen wil kopen, zoekt het best laag gewaardeerde aandelen waarvan de winst nog lang en sterk kan toenemen.”

Speculoos

Meteen zijn dat ook twee voorbeelden waarbij de kans klein is dat de waardering nog zal toenemen. Want terwijl er voor de winstgroei – zeker over lange termijn – geen limieten zijn, geldt dat wel voor de waardering. Meer dan dertig keer de jaarwinst komt zelden voor. Maar Lotus kan wel nog honderden miljoenen mensen in China en Amerika speculoos leren eten, terwijl Melexis later mogelijk de sensorchips levert voor zelfrijdende auto’s.

Wie aandelen wil kopen, zoekt dus het best laag gewaardeerde aandelen waarvan de winst nog lang en sterk kan toenemen. Feit is dat die combinatie eerder ongewoon is. Het gebeurt wel bij ondernemingen die een ommekeer realiseren, zoals Umicore. Als grondstoffenbedrijf Union Mi­nière noteerde het soms tegen amper vijf keer de lage en onregelmatige jaarwinst. Vandaag is het winst­niveau als recyclerende materialengroep veel hoger én wordt het zelfs gewaardeerd als een groeiaandeel: beleggers betalen 25 keer de (jaar)winst.

Inzicht in kansen

De waardering en de groei zijn alleszins goede startpunten om individuele aandelen te zoeken en analyseren, maar ook om een beter inzicht te krijgen in de kansen van de verschillende aandelenmarkten in de wereld.
Voor de waardering wordt, behalve naar de jaarwinst, ook naar de boekwaarde gekeken, naar de trend van de winstevolutie, enzovoort. De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset management vergeleek op die manier de huidige waardering van aandelen van diverse regio’s en sectoren met die van de voorbije 20 jaar (zie tabel). Daaruit blijkt dat Amerikaanse aandelen nu duur zijn.

Uit het getal 73 (zie tabel) blijkt dat Amerikaanse aandelen in het hoogste kwartiel van de waarderingen van de voorbije 20 jaar noteren. Het getal 45 voor aandelen uit de eurozone geeft aan dat ze de voorbije decennia zelfs goedkoper zijn (50 is de mediaan).

Een hoge waardering kan verantwoord zijn als de winstgroei ook hoog is en blijft. Maar analisten verwachten (zie de winstgroei in de tabel) dat de winst voor Amerikaanse bedrijven in 2017 met 11,3% zal toenemen, terwijl ze voor aandelen uit de eurozone 12,4% winstgroei pronostikeren. De verhouding tussen de waardering en de winstgroei lijkt dus gunstiger te zijn in de eurozone. Hetzelfde geldt voor aandelen uit Japan en de groeilanden, waar de waardering ook telkens wat lager is dan de mediaan de voorbije 20 jaar.
De grootste onbekende factor is in hoeverre de werkelijke winstevolutie zal afwijken van de verwachtingen in de tabel. Maar als de pronostieken de bal niet zwaar misslaan, is het redelijk te verwachten dat aandelen uit de VS dit jaar minder goed zullen presteren dan elders.

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.


MeDirect biedt naast beleggingsfondsen ook een breed gamma andere beleggingen aan zoals aandelen. Gebruik de MeDirect aandelennavigator om specifieke aandelen te vinden per sector, per regio, enzovoort.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

Pas op! Toename van SMS-fraude

Als digitale bank willen wij ervoor zorgen dat u steeds online veilig blijft en u zich niet laat vangen door SMS-fraude. Nieuwe technologieën worden door

Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari