Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: de beurs staat voor uitdagingen

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Alvast één van onze verwachtingen voor 2022 blijkt te kloppen: de markten hebben tot nu toe niet een even “lineaire” prestatie als in 2021. Dit jaar zal er een worden waarin we rekening zullen moeten houden met volatiliteitsschokken. Voor het oorlogsconflict begon, zaten onze zorgen vooral bij de hoge inflatie, de mogelijke reactie van de centrale banken hierop, de bottlenecks uit de toeleveringsketen, de vertragende groeicijfers en de gevolgen hierop voor de bedrijfsresultaten en ook de mogelijke covidopstoten. Maar veel minder bij de geopolitieke spanningen.

Rusland in oorlog met Oekraïne

We hadden dit liever niet geschreven, maar zoals je al weet spreken we intussen niet meer van spanningen maar van een oorlogsconflict op het Europese continent.

“De onzekerheid over de escalatie van het conflict houdt beleggers al langer in de greep en dit hield ook vele beleggers bij MeDirect bezig.”

De onzekerheid over de escalatie van het conflict houdt beleggers al langer in de greep en dit hield ook vele beleggers bij MeDirect bezig. Zo zagen we dat sinds een aantal maanden, en vooral in februari, de meest verkochte fondsen (verkooptransacties) beleggingsfondsen zijn die beleggen enkel of voornamelijk in Russische aandelen. Ondanks de beperkte posities die jullie als klanten aanhouden in dergelijke fondsen.

De aanvallen zijn ingezet. Hoe het verder zal evolueren is uiterst onzeker. De sancties die Rusland worden opgelegd zijn niet mild maar hebben tot nu toe geen impact op de houding van de Russische leiders. Er is niets zo moeilijk om geopolitieke risico’s in te schatten en de juiste voorspellingen te maken. En dit is nu zeker niet anders.

Laten we toch kijken naar een aantal cijfers. Rusland is op basis van de nominale BBP de 11de economie van de wereld op basis van de cijfers van het IMF. Zo plaatst het grootste land ter wereld zich achter landen als Italië of Zuid-Korea, maar wel voor Brazilië of Indonesië. Als we het BBP per inwoner bekijken staat Rusland nog heel wat lager in de rankings, namelijk op de 85ste plaats, net onder Bulgarije. Een van de kleinste landen ter wereld, Groothertogdom Luxemburg, voert deze lijst aan. België staat op de 23ste plaats en de VS nemen de 9de plaats in.

“Op basis van koers-winstverhoudingen lijken er geen andere markten te zijn die al jarenlang zo goedkoop noteren als de Russische aandelen.”

De kans is echter klein dat je in je fondsen veel blootstelling hebt aan Russische aandelen, behalve dan in specifieke “Russia Funds”. Op basis van koers-winstverhoudingen lijken er geen andere markten te zijn die al jarenlang zo goedkoop noteren als de Russische aandelen. En daar is een reden voor. Internationale beleggers, en dus ook fondsbeheerders, hebben weinig vertrouwen in Russische bedrijven. Er is namelijk een gebrek aan transparantie, de rechten van aandeelhouders zijn niet altijd gerespecteerd, de “corporate governance” is niet overtuigend en dan is er nog de inmenging van de staat in veel bedrijven.

De grootste economische vrees uit dit conflict is uiteraard de afhankelijkheid van Europa aan de Russische energiesector. Zoals vaak vermeld in de media, is 40% van het geïmporteerde gas in de EU afkomstig van Rusland. Een moeilijk te vervangen energiebron waar de EU vandaag volop oplossingen voor zoekt. Ze moet namelijk rekening houden met de eventuele stopzetting van die Russische gastoevoer naar Europa. En met de sancties die de westerse landen nu willen nemen tegenover Rusland, neemt ook het risico op negatieve gevolgen voor de EU, zoals de gastoevoer, toe. Zo weigert Rusland om meer gas aan te voeren dan wat vastgelegd werd in langetermijncontracten. Dat drijft de prijs uiteraard op. We verschieten momenteel allemaal van onze energiefactuur.

De andere uitdagingen voor de economische crisis

Laten we positief blijven en niet vergeten dat de wereldeconomie nog steeds herstelt van de covidmaatregelen. Ook al vertraagt de wereldgroei momenteel, toch blijft deze hoog in vergelijking met de historische gemiddelden. Het blijft dus uitkijken naar bedrijfsresultaten en of ze ons ook dit jaar positief zullen verrassen. Maar vooral blijft het uitkijken naar de inflatie, die ver boven pre-covidniveau zit.

Wat met de hoge inflatie?

De inflatie en de reacties van de centrale banken mogen we zeker niet uit het oog verliezen. De inflatiecijfers zitten op niveaus die we al sinds lange tijd niet meer gezien hebben. Vergelijken we de laatste inflatiecijfers voor België: momenteel staat de inflatie op 8,04%, in 2020 was dat 0,70%. Meer in Europa dan de VS is de stijging van de inflatie vooral te wijten aan stijgende energieprijzen. Die zijn direct voelbaar in onze energie-uitgaven of indirect in de prijsstijging van consumptiegoederen.

Toeleveringsketen stokt, inflatie stijgt

Ook de tekorten in de toeleveringsketen zorgen voor druk op de prijzen. Denk maar aan het chiptekort dat voelbaar is in onder andere de autosector. Dit is ook waarom de ECB voor 2022 tot op heden nog geen rentestijgingen in het vooruitzicht heeft. Rentestijgingen hebben weinig impact op een “inflatie-push” (verhoogde consumptieprijzen). In tegenstelling tot inflatie, die afkomstig is van een sterke stijging van de vraag, waar rentes een grotere impact op hebben. In de VS is er een snellere herneming van de consumptie, wat ook de FED het signaal geeft om rentes te verhogen. Desondanks dat deze inflatie ook voor grote mate het gevolg is van een beperkt aanbod van chips, grondstoffen en energie. Rentestijgingen zijn vooral voelbaar voor groeibedrijven die meer afhankelijk zijn van externe financieringen met leningen.

Wat betekent dit voor jouw beleggingen?

Houd het hoofd koel. Dat is en blijft de boodschap. Angst is in deze huidige onzekere periode je vijand. Blijf diversifiëren en laat je niet afschrikken door kortetermijnschokken. Bekijk steeds je beleggingen op langere termijn door rekening te houden met je beleggingshorizon. Als je op een verkeerd moment uit de markten stapt, mis je vaak de beste beursdagen. De voordelen op lange termijn tonen dit aan in de onderstaande illustratie, al bieden prestaties uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

Zijn er beleggingsopportuniteiten?

Hoe goed je ook zoekt, cash brengt je met zekerheid altijd een negatieve reële rente op. Dit komt enerzijds door de lage rente die centrale banken, en als gevolg de “gewone” banken, hanteren en anderzijds de hoge inflatiecijfers. Beleggen, en dit op de langere termijn, blijft ondanks de volatiliteit zeker het belangrijkste instrument om je tegen de stijgende inflatie te wapenen.

“Beleggen, en dit op de langere termijn, blijft ondanks de volatiliteit zeker het belangrijkste instrument om je tegen de stijgende inflatie te wapenen.”

De Eurostoxx 50 verliest ongeveer 10,5% sinds begin dit jaar, de S&P 500 8,5% en de Nasdaq 13,50%. Dat komt door de grotere rentegevoeligheid. En ook door de geopolitieke spanningen. Investeerders hebben namelijk een voorkeur voor defensieve sectoren zoals voeding en niet-groeibedrijven waar toekomstige winsten meer onzeker zijn en die eveneens relatief duurder gewaardeerd zijn. Wie vandaag in de markten stapt, heeft dus een voordeel tegenover wie in december in de markten stapte. Is “buying the dip” (aandelen kopen wanneer ze net in waarde zijn gedaald) dan misschien een optie? Op de lange termijn misschien wel. Maar hou toch rekening met een aanhoudende volatiliteit. Want de volgende vraag die zich stelt is: wanneer bereiken we die “dip”? De markt timen is niet eenvoudig en vaak mist de belegger ook “het juiste instapmoment”. Om toch te profiteren van die dip, spreid je je aankopen over verschillende periodes. Zo vlak je je gemiddelde aankoopkoers af. Stijgen de markten verder? Goed! Dan koop je meer deelbewijzen of aandelen voor hetzelfde geld. Dalen de markten verder? Dan koop je meer aandelen. Als de markten stijgen, koop je minder aandelen maar sta je niet volledig aan de zijlijn met enkel je laagrentende spaarrekening. Dan ben je tenminste blootgesteld aan de stijgende markten.

Een aantal markten presteren dit jaar wel positief. Zo presteren vooral de Latijns-Amerikaanse indexen positief. Daar hebben de centrale banken een voorsprong. Ze hebben al een aantal renteverhogingen uitgevoerd. In 2021 presteerden deze markten minder goed waardoor de waarderingen aantrekkelijker zijn. Ook stijgende grondstoffen en voedingsprijzen ondersteunen vandaag economieën zoals Brazilië. Deze markten zijn een mogelijke optie voor diversificatie, maar uiteraard met mate.

Wat je moet onthouden? Herbekijk vooral je portefeuille! Voel je je comfortabel met het risico? Weet dat ook gemengde fondsen een oplossing kunnen bieden om de diversificatie in je portefeuille te verbeteren.

“Weet dat ook gemengde fondsen een oplossing kunnen bieden om de diversificatie in je portefeuille te verbeteren.”

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om