Beleggers ABC

Snelzoeken


T

 • Taks op beursverrichtingen

  De TOB, ofwel de ‘taks op beursverrichtingen’, ook wel ‘beurstaks’ genoemd, is een taks die u als belegger in heel veel gevallen moet betalen als u een aandeel, een obligatie, een certificaat, een gereglementeerde vastgoedvennootschap, een beleggingsfonds, een beursgenoteerd fonds (zoals een tracker), enz. koopt én verkoopt. In veel gevallen betaalt u dus tweemaal beurstaks. Het is daarbij niet belangrijk of u nu winst of verlies hebt gemaakt. Voor kapitalisatiefondsen (ICBs) betaalt u enkel bij uitstap, een distributiebeleggingsfonds betaalt u geen beurstaks, maar wel roerende voorheffing op het dividend. Voor beleggingsfondsen, die zelf meer dan 25% in obligaties of andere vastrentende effecten beleggen, is er meerwaardetaks van toepassing bij verkoop. Voor beursgenoteerde beleggingsfondsen (tracker) betaalt u beurstaks afhankelijk of deze geregistreerd zijn in België of niet. De exacte beurstaks die u moet betalen bij een aan- of verkoop vindt u steeds op de detailpagina van het betreffende financieel product.

 • Terugkoopbod

  Bod van het uitgiftebedrijf aan bestaande aandeelhouders voor de heraankoop van effecten. De doelstelling van een terugkoopbod is om het aantal uitstaande aandelen te beperken.

 • Totaalrendement

  De berekening van het totaalrendement, uitgedrukt in procenten, wordt bepaald door de verandering in prijs en, indien van toepassing, de herbeleggingen van alle dividenden en meerwaarden gedurende de periode te delen door de startprijs. Tenzij anders vermeld wordt het totaalrendement niet gecorrigeerd voor verkoopkosten (zoals beurstaksingen, de roerendevoorheffing en eventuele in- en uitstapkosten). mdat Morningstar de voorkeur geeft aan een duidelijker beeld van de prestaties.

  Het totaalrendement is inclusief de lopendekosten, wat het beheer, de administratieve en andere kosten omvat die uit de ICB zelf worden genomen en dagelijks worden verrekend met de NIW van het fonds

 • Tracker of ETF

  Een ETF (Exchange Traded Fund), ook wel indexfonds of indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex.)