We're sorry but this app doesn't work properly without JavaScript enabled. Please enable it to continue. Bescherm uw kaartgegevens met onze tips - MeDirect

Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Bescherm uw kaartgegevens met onze tips

Bron: MeDirect.

Fraudeurs worden steeds inventiever, en technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Van AI-gegenereerde phishing tot infostealer-malware: cybercriminelen gebruiken steeds nieuwere methodes om uw kaartgegevens in handen te krijgen. In dit artikel ontdekt u wat de meest voorkomende technieken zijn en hoe u zich kan wapenen tegen deze moderne vormen van fraude.

AI-gegenereerde phishing

Oplichters gebruiken steeds vaker artificiële intelligentie (AI), en dat is geen toeval. AI helpt hen om sms’en, e-mails en valse websites te maken die sprekend lijken op de officiële communicatie van banken of andere vertrouwde instanties. Hierdoor worden zelfs de meest voorzichtige personen in de val gelokt.

Wees dus alert wanneer u ongevraagde berichten krijgt of naar websites surft. Eén onoplettende klik, en uw bankkaartgegevens kunnen in de verkeerden handen vallen.

Phishingkits en e-mailtools

Oplichters gebruiken ook phishingkits en e-mailtools om in grote aantallen frauduleuze e-mails te verzenden.  Deze e-mails lijken van banken, e-commercesites of sociale netwerken te komen en linken naar valse websites die ontworpen zijn om uw inlog- en bankkaartgegevens te stelen.

Het voordeel van deze phishingkits en e-mailtools? Oplichters kunnen erdoor anoniem blijven en snel van contactgegevens wisselen om opsporing te voorkomen.  

Social engineering en identiteitsdiefstal

Ook social engineering-tactieken worden geavanceerder. Zo gebruiken oplichters de persoonlijke informatie die ze via sociale media en andere bronnen bemachtigen om u te misleiden en overhalen om uw bankkaartgegevens te delen. Door zich voor te doen als vertrouwde contacten of instanties, weten ze u te manipuleren om uw gevoelige informatie te delen.

Kaarttesten en kleine transacties

Oplichters doen vaak kleine transacties met gestolen kaartnummers om te controleren of deze nummers geldig zijn. Lukt dat, dan gaan ze over tot grotere aankopen. Onze tip? Controleer uw rekeningen regelmatig en meld ongebruikelijke activiteiten onmiddellijk.

Infostealer-malware

Ook infostealer-malware vormt een dreiging voor uw kaartgegevens. Deze malware infecteert apparaten en verzamelt gevoelige gegevens, die vervolgens op het dark web verkocht worden. Zo’n 25 miljoen apparaten zijn de afgelopen jaren besmet geraakt met deze malware. Dit leidde op zijn beurt tot het lekken van miljoenen unieke bankkaartgegevens.

Bescherm uzelf met onze tips

Op de hoogte blijven van de nieuwste oplichtingtechnieken en alert omgaan met onverwachte berichten is de beste bescherming tegen digitale oplichting.

  • Controleer altijd de echtheid van e-mails, berichten en websites.
  • Installeer antivirussoftware en werk deze regelmatig bij.
  • Gebruik veilige wachtwoorden en pas waar nodig tweefactorauthenticatie toe.
  • Controleer regelmatig uw bankafschriften op ongeautoriseerde transacties.
  • Let op met persoonlijke info die u deelt op sociale media.
  • Houd in gedachten dat geen enkele betrouwbare instelling — of het nu uw bank, Itsme of een andere organisatie is — u ooit zal vragen om uw bankgegevens (login, kaartcode, wachtwoord, enz.) mee te delen of om in te loggen op uw account.
  • Bij het minste vermoeden van fraude, blokkeer onmiddellijk uw kaart of rekening, rechtstreeks via uw bankapp.
  • Beperk de mogelijkheid om uw kaart buiten Europa te gebruiken wanneer u niet op reis bent en pas de limieten aan uw behoeften aan. Dit kan u rechtstreeks via uw bankapp regelen.
Alle nieuwsartikels

Bescherm uw kaartgegevens met onze tips

Bron: MeDirect. Fraudeurs worden steeds inventiever, en technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Van AI-gegenereerde phishing tot infostealer-malware: cybercriminelen gebruiken steeds nieuwere methodes om uw