Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

3 tips voor veilig mobiel bankieren

Als digitale bank doen we er alles aan om uw online veiligheid te garanderen. Daarom delen we in dit artikel 3 tips voor veilig mobiel bankieren.

Uw rekening nakijken, betalingen uitvoeren en beleggen waar en wanneer u wilt … Mobiel bankieren heeft heel wat voordelen. Maar zoals bij alle digitale platforms het geval is, zijn aan die voordelen ook bepaalde risico’s verbonden. In dit artikel zetten we enkele tips op een rijtje om uzelf, uw data en uw geld te beschermen wanneer u mobiel bankiert.

Log veilig in

Voor u kan beginnen met mobiel bankieren, moet u natuurlijk eerst een bankapp op uw smartphone of tablet installeren. Download altijd de officiële app van uw bank.

Als u twijfelt aan de authenticiteit van een mobiele bankapp, neemt u het best contact op met uw bank via een vertrouwd communicatiekanaal.

Wanneer u een app voor mobiel bankieren voor het eerst gebruikt, moet u een inlogmethode instellen – vaak een pincode. Voor hackers zijn uw aanmeldgegevens goud waard – schrijf uw pincode dus nergens op en deel ze met niemand.

Kies bij het maken van uw pincode voor een getal dat moeilijk te raden is. Met uw geboortedatum maakt u het hackers bijvoorbeeld wel heel gemakkelijk! Ze kunnen die informatie immers vrij eenvoudig vinden op uw profielen op sociale media.

Met de MeDirect app bent u verzekerd van een vlotte en veilige bank-ervaring. Wij gebruiken namelijk de nieuwste technologieën, zodat we de strengste beveiligingsniveaus kunnen garanderen.

Houd uw telefoon in de gaten

De smartphone is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Veel mensen zouden hem niet meer kunnen missen! Daarom is het belangrijk om uw smartphone ook goed te beveiligen: laat hem niet onbewaakt achter, vergrendel hem altijd en kies een ontgrendelcode die moeilijk te raden is. Vergeet ook niet om locatiebepaling in te schakelen, zodat u uw telefoon kan opsporen als u hem kwijtraakt.

Werk daarnaast steeds het besturingssysteem en de apps op uw smartphone bij zodra er updates beschikbaar zijn. Naast verbeteringen en/of nieuwe functies bevatten zulke updates namelijk vaak ook beveiligingsverbeteringen. Het kan ook een goed idee zijn om een antivirussoftware te installeren voor extra bescherming.

Tot slot, als u ooit beslist uw mobiele toestel te verkopen of weg te geven, zorg er dan voor dat u al uw persoonlijke gegevens verwijdert, inclusief de gegevens van uw mobiele bankingapp. Vergeet ook niet alle sms-berichten van uw bank te verwijderen.

Controleer of de afzender wel écht uw bank is

Een laatste belangrijk aspect van veilig mobiel bankieren is de communicatie tussen u en uw bank. Hackers nemen namelijk steeds vaker hun toevlucht tot phishing via e-mail of sms (smishing), waarbij ze zich voordoen als uw bank om toegang te krijgen tot uw rekeningen.

Heeft u een bericht gekregen dat van uw bank lijkt te komen? Controleer altijd de identiteit van de afzender. Onthoud ook dat uw bank nooit om uw wachtwoord of pincode zal vragen. Hackers proberen in hun berichten vaak een gevoel van urgentie te creëren, opdat u snel een beslissing zou nemen, zonder te lang na te denken. Antwoord nooit op een verdacht bericht en neem contact op met uw bank via een ander communicatiemiddel.

Wat hebben we geleerd? Bankieren via uw smartphone is erg handig, bespaart u tijd en maakt uw leven gemakkelijker – op voorwaarde dat u onze veiligheidstips opvolgt! Veilig mobiel bankieren is echter maar één aspect van uw online veiligheid. Raadpleeg de pagina “Veiligheidsbewustzijn bij MeDirect” voor meer tips om uw online activiteiten te beveiligen.