Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: Mooie start van het nieuwe jaar

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

2023 begint alvast met een positieve noot op de beurzen. Zo staat de Amerikaanse beursindex SP500 4,7% in het groen sinds de start van het jaar. De Europese Index Eurostoxx 50 noteert zelfs  +7,5% hoger. Chinese aandelen maken ook een sterke comeback met een prestatie van +10% voor de Hang Seng Index (Hong Kong).

China is een van de redenen van de goede marktprestaties sinds het begin van het jaar. Het loslaten van het zero-covidbeleid en de herroeping van de economie geeft zuurstof aan haar eigen maar ook aan de globale economie. Verder hebben de dalende energieprijzen en inflatiecijfers eveneens een positieve impact op het beleggerssentiment. Dalende energieprijzen hebben daarnaast vooral een voordeel opgeleverd voor Europese aandelen,wat de sterke prestatie deels verklaart. Het doemscenario van massale uitschakelplannen voor Europese bedrijven lijkt, alvast dit jaar, ontweken. Een lagere energiefactuur komt ook ten goede van menig Europese bedrijven en consumenten.

Inflatie zal een belangrijk thema blijven in 2023

Dalende inflatiecijfers doen hopen op een minder agressieve inflatiebestrijding van de centrale banken en een zachte landing van de economie als gevolg. Al blijven centrale banken momenteel nog steeds in hun berichtgeving hinten op verdere renteverhogingen. De consensus van analisten vandaag is dat we de inflatiepiek bereikt hebben en de inflatie terug onder controle zal vallen. Al keren we waarschijnlijk niet tot de eerdere pre-covid inflatiecijfers. Een aantal elementen zullen de inflatie structureel hoger houden dan in het verleden. Denk bijvoorbeeld aan “deglobalisering” met, in zekere mate, een neiging naar lokale productie, maar ook de versnelling van de energietransitie en klimaatdoelstellingen zullen een bepaald inflatoir effect hebben in de komende jaren.

Alles wijst erop dat de Fed en ECB de rente verder zullen verhogen tot aan de lente/zomer van 2023. De vraag is wat er vanaf het 2de of 3de kwartaal van het jaar zal gebeuren. Bepaalde analisten rekenen op een “pivot” van centrale banken met opnieuw renteverlagingen in het vizier. Hiervoor zou men echter een sterke verslechtering van de werkgelegenheid moeten zien.  Anderzijds zijn er ook uitdagingen rond energiebevoorrading voor de winter van 2023-24 die nogmaals een inflatoir effect kunnen hebben, vooral voor Europa. Een meer plausibel scenario is dat we naar een milde recessie evolueren en dat tegen de lente/zomer de Amerikaanse en Europese centrale banken de pauzeknop induwen wat  renteverhogingen betreft.

Het bedrijfsleven

Naast inflatie zal het de komende weken en maanden ook belangrijk zijn om te kijken naar bedrijfsresultaten. Ook al zijn de winstverwachtingen de laatste maanden steeds naar beneden herzien, het valt nog te bekijken hoe hard de rentestijgingen zullen inhakken op de bedrijfsresultaten. Zowel in de VS als in Europa zagen we dat consumptie en investeringen in dalende lijn evolueren, wat een logisch gevolg is van de verschillende rentestijgingen.

Op 24 januari kregen we in Europa ook een positieve verrassing omtrent de PMI’s[1]. De S&P Global eurozone composite PMI steeg van 49,3 in december naar 50,2 in januari, beter dan de verwachtingen van analisten die deze hadden geschat op 49,8. Zijn hoogste punt sinds 7 maanden. Een PMI boven de 50 duidt aan op een expansie van economische activiteit. Dit resultaat is alvast hoopgevend voor de Europese economie.

Wat voor mijn beleggingen?

Naast inflatie spelen ook geopolitieke spanningen een rol. Onzekerheid maakt inherent deel uit van de economie. Wie wacht tot de onzekerheid wegebt, zal waarschijnlijk nooit in de markten stappen, of instappen wanneer koersen op het hoogste punt staan.

1)Kijk naar de waarderingen

Als we de waarderingen van aandelen bekijken, zien we dat de koers-winstratio’s van aandelen in januari 2023 aanmerkelijk goedkoper gewaardeerd zijn dan in januari 2022. Deels houden beleggers al rekening met mogelijke winstdalingen van ondernemingen, al blijft de vraag of ze er op korte termijn genoeg rekening mee houden. Dit maakt het echter een interessant instapmoment, zeker voor de belegger, die op de langere termijn denkt. In de onderstaande grafiek ziet men de waarderingen van eind 2022 (lichtblauwe ruitjes) ten opzichte van de waarderingen van eind 2021 (donkerblauwe ruitjes), en dit tegenover de maximum- & minimumwaarderingen en gemiddelde waardering op 25 jaar.

Bron: JP Morgan Asset Management Guide to the Markets Q1 2023

2) Emerging Markets

Ook in groeimarkten zijn waarderingen laag. Dit waren ze echter vorig jaar ook al. Het loslaten van het zero-covidbeleid maakt dat Chinese bedrijven terug op een normale manier hun activiteiten kunnen hervatten. De markt rekent eveneens op een stabilisatie van de inflatie en het monetair beleid in de ontwikkelde landen, waardoor een herstel tegen het midden van het jaar een positief effect op de meer cyclische groeimarkten kan hebben.

Groeimarkten zijn de laatste jaren een vergeten activaklasse geweest. Vandaag is het de moeite om uit te kijken naar opportuniteiten binnen deze markten. Zelf aandelen zoeken in groeimarkten is echter geen eenvoudige zaak. Beleggingsfondsen bieden de mogelijkheid om op een eenvoudige manier blootstelling op te bouwen aan groeimarkten, waar de beheerder instaat voor de selectie van aandelen over verschillende sectoren en/of regio’s.

3) Obligaties zijn terug

Een andere vergeten activaklasse van de laatste jaren is obligaties. Lage of zelfs negatieve rentes gaven beleggers weinig perspectief. In 2022 geven ze door de sterke rentestijging ook geen enkel diversificatievoordeel. Ze daalden namelijk mee met aandelen. Maar een jaar zoals 2022, waar aandelen en obligaties samen de duik nemen, is uiterst zeldzaam. De hogere rente vandaag biedt ze terug de mogelijkheid niet enkel om rendement op te leveren, maar ook om ze opnieuw als diversificatie in een portefeuille op te nemen. Het is geen eenvoudige keuze te weten welke obligaties te kopen. Daarom kunnen obligatiefondsen of gemengde fondsen een oplossing bieden voor een professioneel beheer hiervan.

4) Energietransitie – Een essentieel verhaal, ook voor uw portefeuille

De negatieve gevolgen van onze afhankelijkheid van derde landen voor de energiebevoorrading van de EU-landen heeft ons iets duidelijk gemaakt. De transitie naar hernieuwbare energie is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, maar ook voor energiezekerheid in Europa. Om te beleggen in de energietransitie, moet er ingespeeld worden op een lange termijntrend die is ingezet, maar die verschillende decennia kan duren. Hernieuwbare energie neemt namelijk een steeds prominenter deel in de energiemix in. Toch ziet het ernaar uit dat de transitie versneld zal worden en investeringen zullen worden opgedreven. Beleggen in energietransitie kan via verschillende thematische beleggingsfondsen die hierop inspelen of op de klimaatverandering.

Meer weten over wat 2023 nog zal brengen?  (Her)bekijk de Webinar “Vooruitzichten voor 2023” hier.


[1] Purchasing Managers’ Index: Economische indicator die voortvloeit uit maandelijkse enquêtes bij bedrijven. Het weergeeft het vertrouwen van aankoopdirecteurs. Een PMI onder de 50 geeft een contractie van de activiteiten aan, boven de 50 geeft een positief vertrouwen en verwacht men een expansie van de economische activiteit en groei.